Siyaset YSK tartışmaya noktayı koydu: KHK’lı oy kullanabilir

YSK tartışmaya noktayı koydu: KHK’lı oy kullanabilir

24.04.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

YSK, AK Parti’nin KHK’lıların oy kullanmaması gerektiği yönündeki itirazını reddederken, 41 bin 132 kısıtlı seçmen iddiasının ise araştırılması kararlaştırdı

YSK tartışmaya noktayı koydu: KHK’lı oy kullanabilir

AK Parti’nin Büyükçekmece ile İstanbul Büyükşehir, MHP’nin ise Maltepe ve İstanbul Büyükşehir seçimlerinin yenilenmesi talebini görüşmeye devam eden Yüksek Seçim Kurulu (YSK), dün üç önemli ara karara imza attı. YSK, AK Parti’nin geçtiğimiz günlerde ek dilekçeyle sunduğu 14 bin 712 KHK’lının oy kullanmasının iptali için yapılan başvuruyu reddederek, “KHK’lılar oy kullanabilir” dedi. AK Parti’nin YSK’ya sunduğu 41 bin 132 kısıtlı seçmenin oy kullandığı iddiası ise araştırılacak.

Haberin Devamı

İstanbul mesaisine önceki gün başlayan YSK, dün saat 11.00’de itirazları görüşmek üzere toplandı. İlk toplantıda AK Parti kanadından yapılan itirazları görüşen YSK’nın ikinci toplantıda önemli ara kararların altına imza attı. YSK, AK Parti’nin olağanüstü itirazına ek dilekçe olarak sunduğu KHK’lılar listesiyle ilgili kararını verdi. Listede bulunan 14 bin 712 KHK’lının oy kullanamayacağını ileri sürerek başvuruda bulunan AK Parti’nin itirazı reddedildi.

41 bin kısıtlı

YSK’nın verdiği diğer önemli kararlardan birisi de AK Parti’nin kısıtlı seçmen iddialarına yönelik verildi. İstanbul Büyükşehir seçimlerinde kısıtlı seçmenlere oy kullandırıldığı iddiasıyla ilgili YSK, AK Parti tarafından delil sunulan bilgi ve belgelerin ilçe seçim kurullarında araştırılması kararı verdi. Buna göre, AK Parti’nin delil olarak sunduğu bilgi ve belgeler, YSK tarafından toplanarak ilçe seçim kurullarına gönderilecek. İlçe seçim kurulları ise bilgi ve belgelerin araştırılması için ilgili birimlerle iletişime geçecek. AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel, “Kurul üyelerimiz bundan sonra ara kararlar kurarak, bizim talep ettiğimiz bilgileri belgeleri ilçe seçim kurullarından gerekirse savcılıktan, Devlet Personel Başkanlığı’ndan isteyebilecek” demişti.

Haberin Devamı

AK Parti’nin kısıtlı seçmen itirazlarında 41 bin 132 seçmen bulunuyor. Bunların 2 bin 308’inin kısıtlı, bin 229’unun ölü, 10 bin 290’ının hem cezaevlerinde hem başka seçmen listelerinde kayıtlı olduğu, 5 bin 287’nin hükümlü, 236’sının adresinin cezaevi olduğu, 21 bin 782 kişinin de 18 yaş üzerinde zihinsel engeli olduğu belirtiliyor.

YSK tarafından verilen diğer önemli kararda ise sandık kurulları üzerinde inceleme yapılması kararı çıktı. AK Parti olağanüstü itiraz dilekçesinde sandıkta görevli başkanlar ile 62 bin 560 görevliden, 19 bin 623’ünün kamu görevlilerinden oluşmadığı iddiasında bulunmuştu.

‘41 bin 556 seçmen araştırılacak’

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, Twitter’dan, YSK’nın verdiği ara kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Yavuz, şunları kaydetti:

“YSK vermiş olduğu ara kararla, kanunla ihraç edilenlere ilişkin oy kullanamazlar şeklindeki talebimizi oy çokluğuyla reddetti. Diğer iddia ve taleplerimizin araştırılmasına karar verdi. Buna göre, 2 bin 732 kısıtlı, bin 229 ölü, 10 bin 290 hem cezaevi hem de İstanbul seçmen listesinde kayıtlı olan, 5 bin 287 hükümlü olmasına rağmen, İstanbul seçmen listesinde kayıtlı olan, 236 yerleşim yeri adresi cezaevi olan, 21 bin 782 kişi 18 yaş üstü zihinsel engelli olan olmak üzere, toplam 41 bin 556 seçmenle ilgili araştırma kararı verdi. Ayrıca sandık başkanları ve memur üyelerin ne şekilde oluşturulduğuna ilişkin konuların araştırılmasına karar verdi.”

AK Parti YSK temsilcisi Recep Özel, 8 ana başlıktaki iddialarının kabul edilerek araştırılmasına karar verildiğini söyledi. ANKARA Milliyet