Yüz ve Boyun Bölgesinde Kullanılan Dolgularla İlgili Faydalı Bilgiler

Yaş ilerledikçe yüzdeki yağ dokusunda hacim kaybolur ve yaşlılık belirtiler kendini yavaş yavaş gösterir, kırışıklıklar da gün yüzüne çıkmaya başlar. Bu etkiler yaşlanmayla paralel olarak gelişebilir ancak genetik ve mimikleri fazla kullanmak gibi bazı çevresel faktörler de yüzdeki kırışıklıkların ve volüm kaybının sebebi olabilir.

Yaş aldıkça, orta yüz bölgesinde çökme, alt göz kapağı- yanak arası geçişte uzama, şakaklarda çöküklük, yanak dudak arası olukta derinleşme, dudak kenarlarında çökme ve aşağı doğru kıvrılma görünür. Yaşlanmanın erken evrelerinde çökme ve derin kırışıklıklar için cerrahi olarak yağ enjeksiyonu ve hyaluronik asitli içerikli dolgular kullanılır. Yağ enjeksiyonu ayrı bir konu olarak anlatılacağından, bu yazımızda hyaluronik sitli içerikli dolguların yüz ve boyun bölgesindeki kullanımından bahsedilecektir. Dolgu uygulamasıyla, derideki ince ve derin kırışıklıkları gidermek, yara izlerini tedavi etmek, ciltteki çukurları yok etmek, ince dudakları kalınlaştırmak, yanaklara dolgunluk vermek ve boyundaki derin kırışıklıkları hafifletmek amaçlanmaktadır.

Haberin Devamı

Yüze volüm vermek ve kırışıklıkların hafifletilmesi için kullanılan dolgular arasında en sık tercih edileni hyalüronik asittir. Hyaluronik asit vücuttaki bağ dokusunda zaten var olan bir maddedir. Vücutta bulunması nedeniyle alerjik reaksiyon riski oldukça düşüktür, olması durumunda da hyaluronik asit içerikli dolguların raf ömrünü sağlamak için kullanılan prezerve edici ajanlara karşı olduğu düşünülmektedir. Çok nadir durumlarda geçici reaksiyonlar gösterebilir. Bunların da tedavisi vardır.

Hyaluronik asit içerikli dolgular zamanla hacim kaybına uğrar ve yenilenmeleri gerekir. Yineleme süreleri kişiden kişiye değişir. Bununla birlikte yapılma alanlarına göre erime hızı da farklılık gösterir. Yanağa volüm vermede kullanılan daha derin plana yapılan dolguların kalıcılık süresi daha uzunken, daha yüzeysel plana yapılan ince kırışıklıkları azaltıcı dolguların kalıcılık süresi daha kısadır.

Dolgular hacim kaybını gidermek ve ince kırışıklıkları doldurmanın dışında ciltteki dalgalanmaları düzelterek daha pürüzsüz ve düzgün görünen bir cilt görünümü sağlamak ve nem kaybını gidermek için de kullanılırlar. Kolay uygulanabilmeleri, hemen sonuç alınması, yan etkilerinin fazla olmaması tercih edilme sebeplerinin başında gelir.

Haberin Devamı

Nerelerde Kullanılıyor?

Dudak Dolgusu: Dudağı dolgunlaştırmak, kontürünü belirginleştirmek ve yüzün bütünüyle uyumlu hale getirmek için alt ve/veya üst dudağa yapılır. Üst dudak ve alt dudağın profil görünümünün birbiriyle ve burun- çene arası oranlarla orantılı olması sağlanır.

Yanak Dolgusu: Orta yüz bölgesinin yaşla beraber azalan hacmini geri kazandırmada, orta yüz çöküklüğü olan kişilerde bu bölgeyi dolgunlaştırmada, elmacık kemiklerini belirginleştirmede kullanılır.

Göz Çevresi Dolgusu (Işık Dolgusu): Gözyaşı oluğu yaşla beraber belirginleşir, derinleşir. Yanak- alt göz kapağı geçişini yumuşatmak için ve yorgun ifadeyi değiştirmek için kullanılır.

Çene Ucu ve Çene Kontürü Dolguları: Çene ucu geriliği olan kişilerde ve çenenin yan kontürü belirgin olmayanlarda tercih edilir. Çene ucu dolguları doğru endikasyonla yapıldığında çene kemiği geriliğine bağlı olan gıdı fazlalığını da bir miktar giderebilir. Dudak- burun – çene oranını düzeltir.

Haberin Devamı

Şakak bölgesi dolguları: Yaşla beraber şakak bölgesindeki çökmenin giderilmesinde kullanılır. Yüz gençleştirmede en çok atlanan ve aslında kaybolan hacmin geri kazandırılması gereken bölgelerden biri şakak bölgesidir.

Doç. Dr. Çiğdem Ünal

Estetik, Plastik & Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı

www.drcigdemunal.com

Instagram: /drcigdemunal

Facebook: /drcigdemunal