Dünya ‘Yüzyılın Anlaşması’nın detayları ortaya çıktı!

‘Yüzyılın Anlaşması’nın detayları ortaya çıktı!

18.01.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

İsrail kanalı “Reshet 13 TV”, ABD Başkanı Donald Trump’ın, “Yüzyılın Anlaşması” projesi olarak bilinen “Ortadoğu Barış Planı”nı önümüzdeki aylarda açıklayacağını iddia etti ve planla ilgili önemli ayrıntılara yer verdi.

‘Yüzyılın Anlaşması’nın detayları ortaya çıktı

Kanalın haberinde, Ortadoğu Barış Planı’nın, Filistin devletine başkenti Doğu Kudüs olmak üzere işgal altındaki Batı Şeria’nın yüzde 90’ını kontrol ettiği bir hakimiyet alanı öngördüğü iddia edildi. Kanalın, “bazı Amerikalı yetkilileri” kaynak göstererek duyurduğu detaylara göre plan İsrail’in, Batı Şeria’daki Yahudi yerleşim yerlerinin boşaltılması ya da ek konut inşaatlarının durdurulmasını öngörüyor.

Haberin Devamı

Seçimden sonra

Planda Filistin devleti sınırları Kudüs’te Filistinlilerin kutsal saydığı mekanları içermiyor. Buna karşın Kudüs içindeki ‘Eski Kent’, Filistin ve Ürdün’ün de yer alacağı ortak bir yönetimde olacak. Planda Doğu Kudüs’ün, çoğunluğunu Arap nüfusun oluşturduğu mahallelerindeyse Filistin egemenliği öngörülüyor. Haber İsrail’de tartışma yaratırken, Uluslararası Müzakereler Özel Temsilcisi Jason Greenblatt, Twitter’dan yaptığı paylaşımda planın neler içerdiğini henüz çok az kişinin bildiğini ve medyada çıkan haberlerin bilgi verme konusunda yardım etmediğini söyledi.

Öte yandan İsrail’in Birleşmiş Miletler (BM) Daimi Temsilcisi Danny Danon, ABD’nin uzun süredir beklenen Ortadoğu barış planını İsrail’de nisanda yapılacak genel seçimlerden sonra açıklayacağını iddia etti. Danon, gazetecilere yaptığı açıklamada, Washington ile yapılan görüşmelerin ardından İsrail’in Trump’ın Ortadoğu barış planını seçimlere kadar açıklamasını beklemediklerini söyledi. Planın açıklanmasının ertelendiğini öne sürerek, bunun “zekice” olduğu değerlendirmesinde bulunan Danon, Filistin’in planı dinlemesi ve müzakere etmesi gerektiğini belirtti.

Haberin Devamı

2019’un başında açıklanması beklenen plana ilişkin ABD’nin eski BM Daimi Temsilcisi Nikki Haley, “Önceki girişimlerin aksine, bu plan belirsiz ve öngörülmeyen yönergeler içeren yalnızca birkaç sayfadan ibaret değil, çok daha uzun. Çok daha ince detaylar içeriyor. İçinde yaşadığımız yeni teknoloji dünyasından da yararlanarak konuya yeni unsurlar getiriyor. Ortadoğu gerçeğinin büyük ölçüde değiştiğini de göz önünde bulunduruyor. Önceden yapılması mümkün görünmeyen şeylerin bugün yapılabileceği gerçeğini kucaklıyor” değerlendirmesinde bulunmuştu. Filistin’in BM Daimi Temsilcisi Riyad Mansur ise Trump yönetiminin Ortadoğu planının “başarı şansının olmadığını ve açıklanır açıklanmaz öleceğini” söylemişti.