Zihnin Bebek/Doğum Çantası

Hayatınıza hoş gelen bebeğiniz hayırlı olsun. Umarım yaşamınız bu yeni güzellikle daha da keyifli olur. Bu heyecanlı süreçte oda düzenlemesi, bebek alışverişi gibi hazırlıkların yanında bir de zihinsel hazırlık boyutu var ki bence en önemlisi bu.

Zihinsel hazırlık çok önemli, çünkü çocuklar daha ana rahmine düştüğü andan itibaren sizin düşüncelerinizden, duygularınızdan, enerjinizden etkilenirler. Çünkü ilk altı yıl, insanın en hızlı geliştiği, her şeyi olduğu gibi kabul ettiği dönemdir. Üstelik beyin kendini koruyabilmek için negatif kayıtları daha öncelikli tutar. Çünkü tüm yaşam, çocukluğun üzerine inşa edilir. Çocukluk yaşantıları karakterin, başarıların, yaşamı anlamlandırma şeklinin zeminini oluşturur.

Çocukların en önemli yaşam rehberi ebeveynidir. Anne babayı kopyalayarak öğrenirler. Anne baba ne kadar kendi olumsuz inançlarından, kendi çocukluğunun olumsuz etkilerinden arınmış, bilinçlenmiş olursa çocuk da o oranda gelişir, kendini oluşturur. Çocuklar ailenin yansımasıdır.

Haberin Devamı

Çocuğuma hazırlanmak için nereden başlamalıyım?
Zihindeki bebek/doğum çantasını hazırlamak için yapılması gereken iki şeyden birincisi kendinizi zihinsel engellerinizden arındırıp, psikolojinizi iyi tutmak. İkincisi, çocuğunuzun gelişimini nasıl destekleyeceğinizi bilmek.

Çocuğunuzu en iyi şekilde desteklemek istiyorsanız işe önce kendinizden başlamalısınız. Günlük hayatta sizi rahatsız eden durumlardan yola çıkarak geçmişteki kaynağı bulup oradaki dersinizi bitirerek bu kısır döngüleri kırmak mümkün. Ben bu dönüşümü çalışmalarımda Thetahealing* tekniğiyle yapıyorum.

Bilinçaltınızdaki olumsuz etkiler çözümlenmediği sürece mekanlar ve insanlar değişse de benzer durumları yaşamaya devam eder, maalesef çocuğunuza da aktarırsınız. Çocukken annenizle bağınızın niteliği, sizi etkileyen olumsuz anılar, pişmanlıklar, ilgisizlik, yoksun kalma, toplum içinde azarlanma, reddedilme, dışlanma, yetersizlik, başarısızlık, zorlanma,... Herkesin hikayesi kendine özeldir.

Zihinsel arınmanın yanında çocuğunuzu bilinçli olarak desteklemek için güvenli bağlanma nasıl kurulur, doğumdan sonra da enerjinizi yüksek tutmak, çocuğunuzun gelişim özellikleri gibi konularda bilinçlenmek iyi olacaktır.

Burada bir not düşeyim. Çocuk yetiştirmeyle ilgili pek çok yaklaşım ve pek çok kitap var. Bu konuda ya güvendiğiniz bir uzmanla ilerleyin, ya da önce farklı yaklaşımları inceleyip, size uygun olana karar verdikten sonra ona göre devam edin. Çünkü bir kitap özene bezene çocuğunuzu nasıl ağlata ağlata tek başına uyutacağınızı, evde, sokakta, markette nasıl cezalandırabileceğinizi(!) anlatırken diğeri tam tersine çocuğunuzla ilk iki yıl beraber uyumayı, çocuğun sevgi, güven, şefkatli bakım gibi temel ihtiyaçları karşılandıktan sonra keşfe ve öğrenmeye açılabileceğini, ödül cezanın çocuğun dengesini bozduğunu anlatabilir (Ben de bu insancıl yaklaşımın üyesiyim).

Önceden yaklaşımınıza karar vermiş, bilgilerinizle ve zihinsel olarak hazırsanız, doğumdan hemen sonraki uykusuz geceler, bol bol süt emmek isteyen sevgili yavrunuz, tavsiye sever yakınlar, ev düzeninin sürdürülmesi gibi pek çok konuda içiniz rahat bir şekilde ilerleyebilirsiniz. Öteki durumda her kitap ve her tavsiye yeni bir stres ve kafa karışıklığına sebep olabilir ki, hiç gerek yok.

Sevgiler,

Ayşegül Karahan Ertuğrul
Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

Haberin Devamı

*

Haberin Devamı