Siyaset 'Anadolu yakasına AKM yapacağız'

'Anadolu yakasına AKM yapacağız'

18.03.2019 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anadolu yakasına Atatürk Kültür Merkezi yapacaklarını söyleyen AK Parti İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Yıldırım, “Ankara’yı bu işlere karıştırmayacağım” diyen adayları da eleştirdi: İstanbul Ankara’sız, Ankara da İstanbul’suz olmaz

Anadolu yakasına AKM yapacağız

Anadolu yakasına AKM yapacağız
Cumhur İttifakı’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, dün sabah saatlerinde ihracatçılar ile kahvaltıda bir araya geldi. İstanbul’un zenginlik ve cazibe merkezlerinin hep Avrupa yakasında olduğunu vurgulayan Yıldırım, “Dengeyi sağlamak için bir Anadolu yakasına Atatürk Kültür Merkezi (AKM) yapacağız. Oradaki insanlar da buraya taşınmasın, orada bu ihtiyaçlarını görsünler. Kentin kültür sanat hayatını ve çalışmalarını dengeli bir şekilde her iki yakaya da paylaştırırsak trafiğe de önemli bir katkısı olacak” dedi. Kahvaltının ardından Kastamonu Eğitim, kültür ve Spor Merkezi’nin açılışına katılan Yıldırım, bazı adayların “Ben İstanbul’u tek başıma yöneteceğim. Ankara’yı bu işlere karıştırmayacağım” sözlerini de Yani bir ay bütçeniz gelmezse maaş veremezsiniz. Yerinizden kalkamazsınız. İstanbul Ankara’sız, Ankara da İstanbul’suz olmaz” diye eleştirdi.

Haberin Devamı

Birlik mesajı verdi

Yıldırım, buradaki programının ardından geçen hafta hayatını kaybeden Türkiye Ermenileri Patriği II. Mesrob Mutafyan
için düzenlenen törene katıldı. Birlik ve beraberlik mesajı veren Binali Yıldırım şunları söyledi:

“Biz Anadolu topraklarında her türlü etnik gruptan 72 millet asırlarca beraber yaşadık. Kardeşçe tasada da sevinçte de hep beraber olduk. Bugün ermeni Cemaati için acılı bir gün. Bu dünya bize Rabbimizden bir mirastır. Bu miras hepimize yeter. Ayrılıklarımızı değil ortak yanlarımızı daha fazla ön plana çıkaracağız. Birbirimizi kucaklayacağız. Dünyada son yıllarda gelişmekte olan aşırıcılığa karşı birlikte mücadele edeceğiz. Yeni Zelanda’da yaşananlar insanlık adına utanç verici bir şeydir. Hiçbir şekilde kin ve nefret tohumlarını aşılayacak ve körükleyecek söylemlerden vazgeçmemiz lazım. Tarihte geçmişte insanlık bunun bedelini çok ağır ödedi. Haçlı Seferleri, Avrupa’da başlayan mezhep savaşları milyonlarca insan anlamsız bir şekilde hayatını kaybetti. Aynı şekilde Anadolu ve Ortadoğu topraklarında mezhep kavgaları tüm bunlar insanlığa kan ve gözyaşı getirdi. Türkiye’de Osmanlı’da Ermeni kardeşlerimiz millet-i sadıka (sadık millet) diye ün yapmış. Osmanlının maliyesinden, kültür sanatına, yönetimden ve üretime varıncaya kadar çok büyük hizmetler etmişler. Bizde hoşgörü ve dünya şehrindeki bu iki kıtayı birleştiren medeniyetleri buluşturan İstanbul’da birlikte çalışacağız.”

Haberin Devamı

Binali Yıldırım, Beyoğlu’nda sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve kanaat önderleriyle öğle yemeğinde buluştu. Yemekte Yıldırım’ın eski sınıf arkadaşları ve öğretmenleri de yer aldı. Konuşmasına başlamadan önce “Bugün evimdeyim” diyen Yıldırım, İstanbul’un medeniyetleri birleştiren bir hoşgörü şehri olduğunu söyledi. Yeni Zelanda’daki katilin İstanbul’a da geldiğini belirten Yıldırım, şöyle konuştu:

“İstanbul’a gelmiş, ama İstanbul’u tanıyamamış. İstanbul, 3 medeniyete ev sahipliği yapmış. Bunlar İstanbul’un zenginlikleri. Beyoğlu’nda farklı etnik gruplar, barış içinde birlikte yaşıyor. İşte bu da bizim birliğimizi ve kardeşliğimizi daha da güçlendiriyor.”

Haberin Devamı

Yıldırım, Trakya’yı İstanbul’un gıda merkezi olarak gördüklerini belirterek, “Şimdi İstanbul’un ürünleri çok uzaklardan geliyor. Neden Trakya İstanbul’un kuru gıda, sebze-meyvesi için bir merkez olmasın. Hem yakın hem de verim yüksek. Dolayısı ile bu bölgeyi hem çiçekçilikle peyzajla, hem sebze meyveyle ve kuru gıdalarla bir merkeze dönüştürmek istiyoruz. Bunlarla ilgili projelerimiz var” dedi.

Evinin sokağında

Binali Yıldırım, İstiklal Caddesi’ndeki nostaljik tramvaya bindi, 12 yaşında Erzincan’dan İstanbul’a geldiğinde kaldığı dedesi Haci Bekir Yıldırım’ın Tarlabaşı’nda evinin bulunduğu Peşkirci Sokak’ı ziyaret etti. Ortaokul ve liseyi okuduğu dönemde 10 yılı geçen sokağı gezen Yıldırım, esnaf ile selamlaştı, çocuklarla sohbet etti, fotoğraf çektirdi.