Dünya Anayasa için önemli bir aşamaya geldik

Anayasa için önemli bir aşamaya geldik

19.12.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

Suriye anayasasını yazacak komisyonun çalışmalarında önemli bir aşamaya geldiklerini açıklayan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Bu komisyonun ilk toplantısını gelecek ay yapmasını öngörüyoruz” dedi.

Anayasa için önemli bir aşamaya geldik

Türkiye, Rusya ve İran dışişleri bakanları, Suriye krizine siyasi çözüm bulma çabaları çerçevesinde Anayasa Komitesi konusunu ele almak üzere İsviçre’nin Cenevre kentinde dün bir araya geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ve İranlı mevkidaşı Cevad Zarif, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre ofisinde TSİ 13.20’de buluştu.

Haberin Devamı

Toplantının ardından açıklama yapan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, “Suriye anayasa komisyonu çalışmalarında önemli bir aşamaya geldik” dedi. Rejimin ve muhalefetin komisyon için önerdiği isimlerin yer aldığı listede anlaşmazlık olmadığını belirten Çavuşoğlu, “Fakat sivil toplumla ilgili listede farklı görüşler olabilir. Bu konuda garantör ülkeler olarak ve BM olarak birlikte çalışıyoruz” diye konuştu. Toplantıda isimler dışında anayasa komisyonunun usul kurallarını da görüştüklerini ifade eden Çavuşoğlu, “Yani yüzde kaçla karar alması gerekiyor, hangi oranda, üçte iki çoğunlukla mı veya daha yüksek çoğunlukta mı, başkan olacak mı veya yardımcıları mı olacak, eş başkan mı olacak, buna benzer konuları ele aldık. Yani yavaş yavaş sona doğru gidiyoruz” ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

‘Katkımız sürecek’

Çavuşoğlu, üç garantör ülkenin komisyonun bir an önce kurulması için çabalarını yoğunlaştıracağının altını çizerek, şunları kaydetti: “Bu komisyonun ilk toplantısını da önümüzdeki yılın ilk ayında yapmasını öngörüyoruz. Astana garantörleri olarak kendi aramızda bu çabalarımızı yoğunlaştırarak devam ettireceğiz. Bugünkü toplantı Astana ve Soçi sürecinin Suriye’de siyasi çözüm için ne kadar önemli olduğunun ve somut neticeler getirmeye başladığının da bir göstergesidir. O bakımdan bugünkü toplantı son derece verimli geçti. Bu toplantıların Suriye’nin geleceği için, siyasi çözüm için hayırlara vesile olmasını diliyoruz. Türkiye olarak, önemli bir aktör olarak biz katkılarımızı sürdürmeye devam edeceğiz.”

‘Bir mil daha var’

Birleşmiş Milletler Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Mistura ise, Suriye’de anayasa komitesinin kurulması için ‘gidilecek bir mil daha’ olduğunu belirterek, güvenilir, dengeli ve kapsayıcı bir komitenin kurulmasını amaçladıklarını dile getirdi. Anayasa komitesinin kurulmasına yönelik taraflarların yoğun istişarelerde bulunmasından memnuniyet duyduğunu ifade eden de Mistura, 20 Aralık’ta BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’e toplantıya dair bilgi vereceğini söyledi. - CENEVRE AA