Ramazan Anestezi orucu bozar mı? Oruçluyken anestezi olmak orucu etkiler mi?

Anestezi orucu bozar mı? Oruçluyken anestezi olmak orucu etkiler mi?

11.03.2024 - 11:15 | Son Güncellenme:

Anestezi olmak orucu bozar mı? Oruçluyken anestezi olunur mu soruları yoğun ilgi görmeye başladı. Ramazan ayında oruç tutan vatandaşların merak ettiği bu soruları Diyanet İşleri Başkanlığı yanıtladı.

Anestezi orucu bozar mı Oruçluyken anestezi olmak orucu etkiler mi

Anestezi yaptırmak orucu bozar mı?

Haberin Devamı

Anestezi çeşitleri; lokal, bölgesel ve genel olmak üzere üç gruba ayrılmaktadır. Lokal anestezi; herhangi bir yarayı ve benzeri ameliyat bölgesini tedavi etme amaçlı bölgeyi uyuşturma şeklinde uygulanan anestezi türüdür. Lokal anestezi genel olarak iğne yoluyla yapılıp vücuda herhangi bir yeme içme benzeri fonksiyon katmadığından kişinin lokal anestezi yaptırması orucuna engel olmayacaktır. Diğer bir anestezi türü olan bölgesel anestezi; hastanın genel olarak belinin aşağı kısmında kısa süreli his kaybı yaşamasına sebebiyet veren anestezi türüdür. Yalnızca bel aşağısı için değil vücudun diğer geniş bölgelerinde de uygulanabilmektedir. Burada amaç uyuşturucu madde ile geniş bir sinir grubunun devre dışı bırakılmasıdır. Genel anestezi ise, hastanın hiçbir şekilde ağrı hissetmemesi için sinir gruplarının beyin tarafından engellenmesini sağlayacak ilaçların verilmesidir. Anestezi, genel olarak nefes yolu ve iğnelerle yapılır. Bölgesel ve genel anestezi daha çok acil durumlarda kullanıldığından lokal anestezinin aksine iğne aracılığıla vücuda ilaç salınımı yapılabilmektedir. Vücuda yapılan ilaç salınımı dini boyuttan bakıldığında yeme içme ile aynı fonksiyonu gösterdiğinden bölgesel veya genel anestezi kişinin orucunu bozmaktadır. Bölgesel ve genel anestezide kişinin damar yolu açılıp bu damardan serum verilmektedir. Yani aslına bakıldığında bölgesel ve genel anestezinin orucu bozmasının sebebi vücuda serum verilmesidir.

Haberin Devamı

Orucu bozan durumlar nelerdir?

Orucu direkt olarak bozan durumlar; yeme, içme ve cinsel ilişkide bulunmadır. Ramazan Ayı boyunca nefsin terbiye edilmesi gerektiğinden bu gibi durumlar direkt olarak yasaklanmıştır. Bunların yanı sıra ağızdan ilaç almak ve vücuda herhangi bir şekilde ilaç salınımı yapılması da orucu bozan durumlar arasındadır. Bu nedenle yapılan bölgesel ve genel anestezi sırasında vücuda herhangi bir ilacın girmesi yeme-içme durumu gibi sayıldığından oruç bozulacaktır.