Dünya Ankara’ya Ortadoğu uzmanı büyükelçi

Ankara’ya Ortadoğu uzmanı büyükelçi

20.06.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği için David Satterfield isminin netleştiği ifade ediliyor. Aday gösterilmesinin ardından Senato’dan onay alacak olan Satterfield, alanında en deneyimli isimlerinden biri

Ankara’ya Ortadoğu uzmanı büyükelçi

Türkiye ile ABD arasında ilişkilerin normalleştirilmesi için başlatılan diplomasi trafiği ve Menbiç’te sağlanan mutabakatın ardından ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’ne yapacağı atama da önemli ölçüde netleşti. ABD yönetimi, Ankara Büyükelçiliği için Dışişleri Bakanlığı’nda, Yakın Doğu İlişkileri’nden sorumlu bakan yardımcısı olarak görev yapan David Satterfield’i belirledi. Büyükelçinin atanması için ABD Senato’sundaki onay sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Haberin Devamı

Süreç beklenecek

ABD’de Donald Trump yönetimi tarafından Afganistan’a atanan ABD’nin Ankara Büyükelçisi John Bass, geçen yıl ekimde iki ülke arasında vizelerin askıya alınması krizinin yaşandığı bir süreçte Türkiye’den ayrılmıştı. ABD yönetimi, yaklaşık 8 aydır Türkiye’deki büyükelçiliğine atama yapmadı. Atama yapılmamasında, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki gelişmeler ile Türkiye ile ABD arasında Menbiç krizi nedeniyle gerilen ilişkiler rol oynadı. ABD’nin Ankara Büyükelçiliği’nin bu yıl bağımsızlık günü nedeniyle 2 Temmuz’da vereceği resepsiyonun ev sahipliğini Büyükelçilik Maslahatgüzarı Philip Kosnett yapacak.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun 4 Haziran’da yaptıkları görüşmede, Menbiç’ten YPG’nin çıkarılması için yol haritası belirlenirken, iki ülke arasındaki diplomatik ilişkilerin normelleştirilmesi yönünde de adımlar atıldı.

Haberin Devamı

Pompeo’nun, Ankara’ya büyükelçi olarak David Satterfield’i düşündüğü geçen ay kulislere yansımıştı. Varılan mutabakat çerçevesinde Türk ile ABD askerlerinin Menbiç’te önceki gün devriye uygulaması başlatmasının ardından ABD yönetiminin Satterfield’in Ankara’ya atamasını gündeme alması dikkati çekti. ABD’de büyükelçi atamaları için Senato’daki onay sürecinin tamamlanması gerekiyor.

Ankara’ya Ortadoğu uzmanı büyükelçi

Satterfield kimdir?

40 yıllık ortadoğu uzmanı olan Satterfield, 2009-2017 arasında Sina Yarımadası’nda görev yaptı. Eylül 2017’den bu yana Yakın Doğu İşleri Bürosu sorumlu bakan yardımcısı görevinde bulundu. ABD’nin eski başkanı George W. Bush döneminde, dönemin dışişleri bakanı Condoleezza Rice’ın altında ABD’nin Irak koordinatörü olarak çalıştı. Kahire’de misyon şefi, Lübnan’da ABD Büyükelçisi olarak görev yaptı. Suriye, Tunus ve Lübnan sahalarında çalışan Satterfield, Arap-İsrail barış süreçlerinde de görev almış bir isim. Arapça ve Fransızca bilen Satterfield alanında ABD’nin en deneyimli isimleri arasında gösteriliyor.