Gündem Anne karnında kader dostluğu

Anne karnında kader dostluğu

17.05.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’de ilk kez, anne karnında açık omurga ameliyatı olan iki bebek başarılı operasyondan bir ay sonra kalıcı hasara uğramadan dünyaya geldi

Anne karnında  kader dostluğu


Umut Ali Gül ile Alperen İshak Günhan; Türkiye’de ilk kez, anne karnında Spina Bifida (Açık Omurga) ameliyatı olarak tarihe geçtiler. Şubat ayında Florence Nightingale Hastanesi’nde gerçekleştirilen başarılı operasyondan bir ay sonra dünyaya gelen bebekler, ailelerinin deyimiyle “kader arkadaşı” oldu. Sakat doğma riskinden kurtulan ve ailelerine büyük sevinç yaşatan iki aylık bebeklerin sağlık durumları gün geçtikçe iyiye giderken, ameliyatı gerçekleştiren isimlerden Prof. Dr. Kerem Özel, “Doğumdan sonraki iki hafta rüyada gibiydim. Yaşadığım duyguları tarif etmem çok güç, aya adım atmak gibiydi” dedi.
“Spina Bifida (Açık Omurga) hastalığı çocuklarda; motor ve omurilik problemleri, kısmi felçler, hidrosefali (beyinde sıvı toplanması) idrar ve büyük tuvaletini kaçırma, ileri böbrek yetmezliği ile skolyoz gibi bir takım hastalıklara neden oluyor. Her yıl 1 milyon 200 bin doğumun gerçekleştiği Türkiye’de, Spina Bifida görülme sıklığı binde iki olarak kaydediliyor. Bugüne kadar, bu hastalıkla dünyaya gelen bebekler hemen akabinde ameliyata alınırken, neredeyse tamamında kalıcı hasarlar meydana geliyordu. Birçok ailenin yaşamını altüst eden “Açık Omurga” hastalığına karşı Florence Nightingale Hastaneleri bünyesinde, Türkiye’de ilk kez anne karnındaki bebeklere Spina Bifida ameliyatı yapıldı.
Prof. Dr. Özel, ameliyatın detayları hakkında şu bilgileri verdi:
“3 saatlik başarılı bir ameliyat gerçekleştirildi. Bebeklerimiz tamamen sağlıklı doğarken, hem Umut Ali, hem Alperen İshak, ömür boyu sakatlıktan kurtulmuş oldular. Anne ve bebeği olmak üzere iki canlı da, aynı anda ameliyat gerçekleştirdik. Tıp literatüründe 7 yıldır var olan ameliyat modeli için 2 yıllık bir eğitim sürecinden geçtik. Bebekler, şu an 2 aylık oldular ve bir daha Spina Bifida hastalığının yeniden nüksetmesi söz konusu değil. Şayet söz konusu operasyonlar yapılmamış olsa çok büyük ihtimalle Umut ile Alperen’in bacak hareketlerinde bozukluk, beyinde sıvı toplanması görülecek, ileriki yaşamlarında böbrek fonksiyonları iflas edecekti.”

Haberin Devamı

‘2 kardeş gibi büyüyecekler’

Ekrem ve Nazife Gül çifti de 2 aylık bebekleri Umut Ali’nin sağlığına kavuşmasından son derece memnunlar. Mutlulukları gözlerinden okunan çift şunları söyledi: “İki aile kader birliği yaptık. Şayet tek olsaydık, her şey daha zor olurdu. Sonuçlar çok güzel. Bundan sonra evde geçireceğimiz vakitleri düşünüyoruz. Allah bize mucize gönderdi. Spina Bifida diye bir hastalığın adını bile duymamıştım. Umut ve Alperen gerçek ‘kader arkadaşları’ olarak adeta iki kardeş gibi büyüyeceklerdir. Mucizeyi gerçekleştiren doktorlarımıza çok teşekkür ederiz.”

‘İlk kez kucağımıza aldık’

Yoğun bakımdan 2 ay sonra çıkartılan Alperen İshak’ın ailesi duygularını şöyle dile getirdi: “Karar vermek çok zordu. Ancak doktorlarımıza inandık. Ameliyatın ardından bebeğimiz yoğun bakıma alındı. Annesi olarak sadece süt vermek için kucağıma alabiliyordum. Bugün ise oğlumuzu ilk kez kıyafetleriyle kucağımıza almanın mutluluğunu yaşıyoruz. Herkese çok teşekkür ederiz. İshak isminin, içindeki harfler ameliyata giren doktorların isimlerinden meydana geliyor. Doktorlarımızın ismini, bir şekilde oğlumuzda yaşatmak istedik. Ana rahminde Spina Bifida ameliyatı sadece 2-3 ülkede yapılabiliyormuş. Umarız bundan sonra, bizim durumumuzdaki ailelere ‘Çocuğunuzu aldırın’ önerisinde bulunulmaz.