Annenin Yaşı Düşüklerde Rol Oynar mı?

Hamilelikle ilgili en büyük soru işaretlerinden birisi de annenin yaşı. Günümüzde gebe kalma yaşının giderek daha da yükselmesi ise akla ilerleyen yaşlarda yaşanan düşük problemlerini getirmektedir.

Sosyal yaşamın getirdikleri ve kariyer fırsatlarını değerlendirmek çiftlerin hamileliği daha da ertelemesine neden olmaktadır. Günümüzde artık birçok çift yaklaşık 30 yaşından sonra anne baba olmayı düşünmektedir. Ancak kadınlarda doğumun sağlığını yaş yakından ilgilendirmektedir.

Özellikle 35 yaşından sonraki hamileliklere ileri yaş hamileliği adı verilmektedir. 35 yaşından itibaren yumurtalıklarda üretilen yumurta sayısı azalmakta ve bu nedenle gebe kalma şansı da giderek düşmeye başlamaktadır. İleri yaş gebeliğinde düşük riski yaklaşık %40 - %50 oranlarına gelmektedir.

Haberin Devamı

Ortaya Çıkan Riskler

İleri yaş gebeliğinde sadece düşük yapma riski değil aynı zamanda daha birçok risk de bulunmaktadır. Bunların başında ise down sendromlu bebek riski gelmektedir. Diğer taraftan düşüğün yanı sıra erken doğum ya da dış gebelik riski de önemli ölçüde artmaktadır.

İleri yaşta doğrum yapmak isteyen anne adaylarının genellikle sezaryen olması gerekmektedir. İleri yaş hamileliklerinde anne adaylarında hipertansiyon ve diyabet gibi faktörler ortaya çıkmaktadır.

Bu rahatsızlıkların bebeğe herhangi bir şekilde zarar vermemesi için gebeliğin yakından takip edilmesi gerekmektedir. 35 yaşından sonra yaşanan gebeliklerde, 20’li yaşlardaki gebeliklere göre ölü doğum görülme riski de 2-3 kat artış göstermektedir.

Dikkat Edilmesi Gerekenler

İleri yaş gebeliklerinde anne adaylarının dikkat etmesi gereken birçok etmen bulunmaktadır. Anne adaylarının yaşam tarzlarında önemli değişiklikler yapmaları gerekmektedir. İleri yaşta gebe kalan anne adaylarının ilk olarak sağlıklı ve düzenli beslenmesi gerekmektedir.

Bu durum hamilelik şekerinin kontrol altına alınmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca hamilelik ile birlikte alınacak olan kilolar için de düzenli spor tavsiye edilmektedir. Normal hamilelikte olduğu gibi ileri yaş hamileliklerinde de alkol ya da sigara gibi zararlı maddelerden uzak durulması gerekmektedir.

Haberin Devamı

İleri yaşta gebelik düşünen kişilerin hamilelikle beraber gelecek olan riskleri iyi anlaması son derece önemlidir. İleri yaşta gebe kalmak isteyen çiftlerin tüp bebek tedavisi gibi yardımcı tedavileri de göz önünde bulundurması tavsiye edilmektedir.

Op. Dr. Seval Taşdemir
Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı