Siyaset 'Ansızın geliriz sözü her yer için geçerli'

'Ansızın geliriz sözü her yer için geçerli'

23.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'ndan Kandil'e operasyon sinyali... YPG’nin Menbiç’ten çıkmaması halinde teröristlerin olduğu yerde yok edileceğini vurgulayan Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın ‘Bir gece ansızın gelebiliriz’ sözü Sincar, Kandil için de YPG/PKK’nın olduğu her yer için geçerli” dedi...

Ansızın geliriz sözü her yer için geçerli

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda gündeme ilişkin soruları yanıtladı. Çavuşoğlu, Afrin bölgesinde bulunan Mehmetçik, Jandarma Özel Harekât, Komando ve AFAD’ın yağmalama iddialarını ciddiye aldığını belirterek “Elimize gelen bazı bilgileri, fotoğrafları ve videoları gördük. Mesela başka yerlerden Halep’ten gelip de burada hırsızlık yapanlar da yakalandı” dedi. Daha önce deprem bölgelerinde de bu gibi olayların görüldüğünü söyleyen Çavuşoğlu, “Bu konuda ÖSO da en az bizim kadar hassastır. Zaten arkadaşlarımız yakın diyalog içinde. Bu tür kötü muameleye biz müsaade edemeyiz” diye konuştu.

Haberin Devamı

Menbiç modeli

Menbiç’in bir model olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Yol haritası konusunda arkadaşlarımız bir yakınlaşma sağladılar. Ama nihai noktayı eğer ABD’ye gidebilseydik 19 Mart’ta dışişleri bakanları olarak biz koyacaktık. Bu mutabakattan sonra bu yol haritasının uygulama safhasına geçecektik” dedi. ABD Dışişleri Bakanlığı’ndaki görev değişikliği nedeniyle bu ziyaretin gerçekleşmediğine, yeni bakanın göreve nisan sonu, mayıs başı gibi başlamasının öngörüldüğüne dikkati çeken Çavuşoğlu, “Arayı da soğutmamak gerekir. O nedenle şimdi Tillerson’ın yetkilerini devrettiği (ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı John) Sullivan ile Müsteşarımız Ümit Yalçın Bey görüşsün dedik. Şimdi bir tarih belirlemeye çalışıyorlar ki yeni dışişleri bakanı göreve gelinceye kadar çalışmaya arkadaşlarımız o düzeyde sürdürecek. Ara soğumasın ve bir an önce biz bu uygulama safhasına da geçelim” diye konuştu.

Haberin Devamı

‘Ortak tedbir alınacak’

Çavuşoğlu, izlenecek yol haritası konusunda, “Buradan YPG çıkacak. YPG’nin çıkmasına nezaret edilecek. Daha önce ‘çıktı, çıkmadı’ biliyorsunuz doğru bilgi verilmedi. Çıkmadığını da gördük. Ondan sonra buranın güvenliğini kim sağlayacak? Öncelikle YPG gittikten sonra Türkiye ve ABD burada birlikte hareket edecek. Güvenlik konusunda da tedbiri birlikte alacağız” dedi.

Çavuşoğlu, Fırat’ın doğusunda terör koridorunu kesmeye yönelik Irak’a kadar uzanan bir harekâtın öngörülüp görülmediğine ilişkin bir soruya, “Menbiç modeli buralarda başarılı bir şekilde uygulanırsa buna gerek kalmaz” yanıtını verdi. Menbiç ya da diğer bölgelerde bu model uygulanmazsa Türkiye’ye yönelik terör tehdidinin göz önünde bulundurulacağına işaret eden Çavuşoğlu, “Eğer bu plan uygulanmazsa o zaman yapılması gereken tek şey var, teröristlerin burada yok edilmesi, etkisiz hale getirilmesi. Bu sadece Fırat’ın doğusu için geçerli değil, Irak’taki teröristler için de geçerlidir. Neresi olursa olsun fark etmez. Zaten Sincar bölgesinde PKK’lılar var” dedi.

Terörün olduğu her yer

Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “bir gece ansızın gelebiliriz” diyerek Sincar’a yönelik bir harekâtın sinyalinin verdiğinin hatırlatılması üzerine, “Cumhurbaşkanımızın, ‘bir gece ansızın gelebiliriz’ sözü Sincar için de Kandil için de YPG/PKK’nın olduğu her yer için de geçerli” diye konuştu.

Haberin Devamı

Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Afrin konusunda yaptığı açıklamaların ve Türk-Alman ilişkilerinin sorulması üzerine açıklamalara takılıp kalmamak gerektiğini söyledi. Çavuşoğlu, “Şimdi bu (Merkel’in) açıklamayı kim yaptı diye sorsalar, ‘YPG/PKK’nın kendisi yaptı’ derim. Çünkü aynı üslup, aynı sözler” dedi.