Apple Apple, Siri'yi en baştan tasarlayabilir

Apple, Siri'yi en baştan tasarlayabilir

15.03.2018 - 11:37 | Son Güncellenme:

Siri'nin başı dertte olabilir. Neden mi? Apple'ın AI asistanı rakiplerinin gerisinde kaldı ve yeni bir rapor, Apple'ın kodlayıcılarının Siri'nin nasıl düzeltileceği konusunda anlaşamadıklarını veya düzeltilmesi gerekebileceğini gösteriyor.

Apple, Siriyi en baştan tasarlayabilir

Onur Binay/milliyet.com.tr

Haberin Devamı

Her Apple ürünü sahibi en az bir kere de olsa Siri'yi kullanmıştır. Siri güzel bir özellik olsa da Google Asistan ve Amazon Alexa’nın gerisinde kaldı. Ortaya çıkan yeni bir rapor ise Apple'ın kodlayıcılarının Siri'nin nasıl düzeltileceği konusunda anlaşamadıklarını veya düzeltilmesi gerekebileceğine işaret ediyor.

Apple geliştirme ekibinin içinde olduğu iddia edilen anonim kaynaklar, Siri'nin ne olması gerektiğine dair güçlü bir vizyon olmadığını söylüyor. Gelen bilgilere göre, sorun o kadar şiddetli ki, Apple “kusurlu bir yapıyı düzeltmeye devam edip etmemek, parçalamak ve sıfırdan başlamak” kararını veremiyor.

Hatalar ve diğer sorunlar Apple'ın 2010 yılında ses sistemini geri almasından hemen sonra başladı. Sorunun bir kısmı Siri'nin anlık popülerliğiydi. Arka uç sunucuları milyonlarca iPhone kullanıcısından gelen talep için hazırlanmamıştı. Şirket, Siri'nin kodunu daha verimli hale getirmek için bugüne kadar mücadele etti.

Haberin Devamı

Siri, iPhone 4'ün 2011'deki imza özelliği olarak açıklandı. Apple'ın kurucu ortağı Steve Jobs, daha sonra öldü ve bu da Siri'ye uzun vadeli bir darbe oldu.

Jobs, Siri'nin satın alınmasına ve teknolojinin iOS'a entegrasyonuna öncülük etti. O zamandan beri, birden fazla proje yöneticisi işe yaramadı, hiçbiri Jobs'un vizyonuna sahip değildi. Siri'nin kısa soruları yanıtlamak ve basit komutları takip etmek için bir sistem mi yoksa daha karmaşık sorguları ele alabilen daha tam özellikli bir dijital asistan mı olduğu konusunda iç tartışma olduğu iddia ediliyor.

Şu anda, Siri'nin basit tutulması gerektiğini düşünenler var. HomePod bu stratejinin ağırlığını taşıyor. Apple'ın 349 dolarlık akıllı hoparlörü, görünümü ve ses kalitesiyle ilgili olumlu eleştiriler toplarken, çoğu yorumcular ses yeteneklerini eleştirdiler.

Cihaz, Amazon'un Alexa'sı ile karşılaştırıldığında, Apple'ın sundukları biraz geri kalıyor.

Apple harika bilgisayarlar yaratsa da, üçüncü taraf geliştiriciler iPhone, iPad ve Mac'in kullanışlılığına büyük ölçüde katkıda bulunuyor. Bu da şu soruyu gündeme getiriyor: Neden bu Siri'de de olmadı?

Haberin Devamı

Apple'ın SiriKit çerçevesi mesajlaşma, listeler ve notlar için ses komutları eklemek için bir yöntem sunuyor. Ancak insanlar SiriKit'in bile varlığından habersizlerse affedilebilirler. Dış kaynak geliştiricilerin Siri'ye fonksiyon eklemesine izin veren bu sistem, The Knowledge'in kaynaklarına göre, yazılımın “kırılgan ve esnek olmayan” yapısı nedeniyle önemli bir ilgi görmedi.