Gündem Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır?

17.05.2018 - 10:35 | Son Güncellenme:

İkinci el araç piyasasındaki dolandırılma olayları ikinci el araç satın almak isteyen kişileri, ileride mağduriyet yaşamamak adına araç plaka sorgulama işlemine yönlendiriyor. Araç plaka sorgulama işlemi yaparak aracın resmi kayıtlara göre hangi renkte, hangi model olduğu gibi detaylara ulaşabileceğiniz gibi aracın üzerinde herhangi bir cezai işlemin olup olmadığı bilgisine de ulaşabilrsiniz. Araç plaka sorgulama işleminin en önemli amacı aslında aracın çalıntı olup olmadığı, satan kişiyle aracın sahibinin uyuşup uyuşmadığıdır.

Araç plaka sorgulaması nasıl yapılır
Araç plaka sorgulama işlemini yapmak isteyen vatandaşlar hiçbir kuruma gitmeden bu işlemi kolay bir şekilde yapabilirler. Bunun için bulunan seçenekler; e-devlet, SMS, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ve EGM kanallarıdır.

ARAÇ PLAKA SORGULAMA İŞLEMİ HAKKINDA DETAYLAR İÇİN TIKLAYINIZ!

E-DEVLET İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

E-devlet üzerinden sorgulama işleminizi gerçekleştirmek istiyorsanız öncelikle turkiye.gov.tr adresini ziyaret etmeniz gerekir. Açılan sayfada farklı giriş seçenekleri vardır. Bunlardan bazıları mobil bankacılık, elektronik imza ve e-devlet şifresidir. Bu yöntemlerden en sık tercih edileni turkiye.gov.tr internet adresi üzerinden erişilen e-devlet sistemidir. Sisteme giriş yapabilmek için öncelikle e-devlet şifresine sahip olmak gerekiyor. E-devlet şifresi olmayanlar en yakın PTT şubelerine gidip belirli bir ücret karşılığında şifre alabilir. Bu şifreyle birlikte TC kimlik numarası giriş sayfasındaki ilgili boşluklara yazılarak sisteme giriş yapılır. Giriş yaptıktan sonra Emniyet Genel Müdürlüğü kurumu üstünden araç plaka sorgulama butonuna tıklanmasıyla birlikte açılan sayfada sorgulanan araca dair tüm detaylar yer alacaktır.

SMS İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Araç plaka sorgulama işlemini SMS yoluyla da gerçekleştirebilirsiniz. Operatörlerin vermiş olduğu bu hizmetin bedeli 7 Türk Lirası'dır. Sorgulama sonucunda aracın trafiğe çıkış tarihini görebilir ve buradan da kaskosuz gün sayısına erişebilirsiniz. Cep telefonunuzun mesaj kısmına"DETAY" yazın daha sonra boşluk bırakarak aracın plakasını birleşik bir şekilde yazın. Mesajı 5664'e gönderin.

SİGORTA BİLGİ VE GÖZETİM MERKEZİ İLE ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden sorgulama işlemini yapmak istiyorsanız önce sbm.gov.tr adresinden sisteme giriş yapmanız gerekir. Sistem üzerinden yapılan sorgulama işlemleri için ücret alınır. Sisteme giriş yaptıktan sonra "sorgulama ve online işlemler" kısmına tıklayın. Ardından açılacak olan sayfada sizden araç plakası ve T.C kimlik numaranız istenir. Bunları uygun boşluklara yazdıktan sonra sorgulama işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

EGM ÜZERİNDEN ARAÇ PLAKA SORGULAMA

Emniyet Genel Müdürlüğü üzerinden sorgulama işleminizi gerçekleştirmek için önce egm.gov.tr adresine ulaşmanız gerekir. Sayfaya girdikten sonra karşınıza gelen ekranda Trafik Cezası Sorgulama ve Otopark Sorgulama butonuna tıklayın. Yenilenerek açılacak olan sayfada kişisel bilgileriniz istenir. Bu bilgileri uygun boşluklara doğru yazdığınızdan emin olun. Daha sonra işlemi onaylayarak aracın ya da plakanın üzerinde herhangi bir cezai işlem olup olmadığını öğrenebilirsiniz.