Ekonomi Arap büyükelçiler işbirliği mesajı verdi

Arap büyükelçiler işbirliği mesajı verdi

18.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Uluslararası İş Birliği Platformu (UİP) tarafından düzenlenen Boğaziçi Zirvesi’nin 8’incisi için Ankara’da 21 Arap ülkesinin Büyükelçisi ve Misyon şeflerinin katılımıyla 5. Geleneksel Büyükelçiler Toplantısı yapıldı.

Arap büyükelçiler işbirliği mesajı verdi

2010 yılından bu yana birçok ülkeden devlet başkanı, başbakan, bakanlar ve iş dünyası liderlerinin ağırlandığı Boğaziçi Zirvesi, bu yıl 28-30 Kasım’da Four Seasons Istanbul at the Bosphorus’ta gerçekleştirilecek.

Haberin Devamı

Akşam yemeğinde biraraya gelen diplomatlar, zirve öncesinde önemli işbirliği konularını ele alma fırsatını yakaladılar. Arap dünyasını etkileyen çatışma ve savaş ortamı başkentte yerini tamamen bir diyalog ve işbirliği ortamına bıraktı. Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Büyükelçiler, Boğaziçi Zirvesi’nin bölgesel iletişimi ve yatırım ortamını son derece teşvik edici bir rol üstlendiğinin altını çizdiler.

“Türkiye ile Arap dünyası arasındaki ilişkilerde gözle görülür bir artış var. Bu özellikle ticaret alanında daha da öne çıkıyor” diye konuşan Bahreyn Büyükelçisi Ebrahim Yusuf El Abdulla, bu ilişiklerin artık ‘stratejik ortaklık’ düzeyine ulaşmak üzere olduğunu vurguladı.

“Coğrafi konumu Türkiye’ye birçok sorumluluk yüklüyor” diye konuşan Birleşik Arap Emirlikleri Büyükelçisi Khalifa Shaheen Almarar ise ülkesinin Türkiye ile ticaret hacminin son yıllarda ‘başdöndürücü’ bir artış kaydettiğini vurguladı ve bunun da iki ülke arkasındaki dostluk ilişkileri sayesinde olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Suudi Arabistan’ın Ankara büyükelçisi Waleed A. Elkhereiji Boğaziçi Zirvesi’nin artık vazgeçilmez bir işbirliği ortamı haline geldiğini ve burada yapılan görüşmeler ve görüş alışverişi sayesinde ticari ve kültürel ortaklıklarının doğduğunu söyledi.

Arap Ligi temsilcisi Büyükelçi Faleh Majed Almutairi, Arap ülkeleri ve Türkiye arasında her geçen yıl daha da artan karşılıklı yatırımlara dikkat çekti. Filistin Büyükelçisi Faed Mustafa ise Türkiye’nin ülkesinin ‘abisi’ sayılabileceğini ve ticaret ortakları arasında üçüncü sırada yer aldığına işaret etti.

Yazarlar