Gündem Asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2019 Asgari ücret...

Asgari ücret zammı ne kadar olacak? 2019 Asgari ücret...

14.12.2018 - 20:28 | Son Güncellenme:

Asgari ücret zammı ne kadar olacak sorusu 6 milyon çalışan tarafından araştırılmaya devam ediyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu ikinci toplantısını 13 Aralık'ta gerçekleştirdi. Bu ay içerisinde gerçekleştirilecek olan toplantıların ardından asgari ücrete yeni yılda ne kadar zam yapılacağı da belli olacak. Peki Asgari ücret zammı ne kadar olacak?

Asgari ücret zammı ne kadar olacak 2019 Asgari ücret...

6 milyon asgari ücretli çalışanın yanı sıra 2.000 TL'nin altında ücret alan çalışanlarında yakından takip ettiği zam görüşmelerinin ikincisi 13 Aralık'ta gerçekleştirildi. Asgari Ücret Tespit Komisyonu bu ay ikinci kez toplandı. Peki Asgari ücrete yeni yılda ne kadar zam yapılacak?

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET 2019 ZAMMI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

Asgari ücret konusunda çalışmalar sürüyor. Asgari Ücret Tespit Komisyonu 13 Aralık'ta ikinci kez bir araya geldi. Bu ay içerisinde gerçekleştirilecek toplantıların ardından resmi kararın ay sonunda duyurulması bekleniyor. Asgari ücret zam pazarlığında birçok konu başlığı ele alınıyor.

1 OCAK'TAN İTİBAREN GEÇERLİ OLACAK

Asgari ücret ne kadar olacak sorusuna cevap olarak çeşitli rakamlar dile getirilirken, 1 Ocak 2019'dan itibaren geçerli olacak asgari ücret miktarının yakın zamanda açıklanması bekleniyor. Çalışanlar, dört gözle beklediği asgari ücret zam oranı için bugün gerçekleştirilecek toplantıdan çıkacak sonuca kitlendi.

3. TOPLANTI 20 ARALIK'TA

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü toplantısını, 20 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacak.

Haberin Devamı

ASGARİ ÜCRET TESPİT KOMİSYONU İKİNCİ KEZ TOPLANDI

"Temennimiz oy birliğiyle asgari ücretin açıklanması"

TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç da bugünkü toplantıda 2018 verileri ile 2019 hedeflerinin karşılaştırıldığını aktararak şöyle konuştu:

"Bu konuda çeşitli görüşlerimiz oldu. Gerek enflasyon gerek işsizlik gerekse de büyüme rakamları üzerinde görüşlerimizi illettik. Biz asgari ücrette mevcut çalışanları değil, yatırımcılarımızı, iş bekleyen işsizlerimizi de düşünerek belirlemek üzere bir aradayız. Asgari Ücret Tespit Komisyonu tüm saygınlığıyla çalışmalarına devam ediyor. Önümüzdeki hafta TÜİK'ten rakamlar geldikten sonra muhtemelen takip eden hafta, temennimiz oy birliğiyle asgari ücretin açıklanması olacak. Burada dikkat ettiğimiz şeylerden biri de özellikle hükümetimizin enflasyonla mücadele programının desteklenmesi. Onun için çaba göstermeye devam edeceğiz. Umuyorum bu doğrultuda bir sonuç çıkacak ortaya."

İşveren tarafı olarak tekliflerinin ne olduğu yönündeki soru üzerine Koç, şunları söyledi:

"Önümüzdeki hafta TÜİK'ten gerekli rakamalar gelmeden herhangi bir şey söylemek çok doğru değil. Geldikten sonra değerlendireceğiz ve muhtemelen son toplantıda bütün değerlendirmelerimizi paylaşacağız. 2018 yılı işsizlik, büyüme ve enflasyon rakamlarını gördük, 2019 yılındaki hedefler çok daha farklı, işsizlik oranları çok daha faklı. Bunların hepsini dikkate alarak bir rakam öngörüp paylaşacağız. Önerilerimiz, asgari ücret desteğinin artarak devam etmesi, işsizlik sigortası işveren hissesinin 2019 yılında alınmaması ve vergi dilimleri, kesinti oranlarının mutlak suretle gözden geçirilmesi ve buna bağlı olarak asgari geçim indirimi tekrar dikkate alınması. Bunları tekrar dile getirdik."

Haberin Devamı

Türk-İş heyetinde bu yıl ilk komisyonda yer alan asgari ücretli işçi Gülden Görmez de toplantıda söz aldığını ve asgari ücretle nasıl geçinmeye çalıştığını anlattığını dile getirerek Komisyonda asgari ücretlilerin beklentileri doğrultusunda bir rakamın çıkacağı konusunda umutlu olduğunu kaydetti.

İşçi, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 2019'da geçerli olacak asgari ücreti belirlemek üzere üçüncü toplantısını, 20 Aralık'ta Türk-İş'in ev sahipliğinde yapacak.