Sağlık Aşırı kahve tüketimine dikkat

Aşırı kahve tüketimine dikkat

19.01.2018 - 16:13 | Son Güncellenme:

Kahve, günlük hayatın vazgeçilmez içeceklerinden birisidir. İçeriğinde barındırdığı kafein sayesinde geçici olarak yorgunluğu giderici, dikkati toplayıcı özelliklerinden dolayı tercih edilir ancak aşırı tüketimi sağlık açısından ciddi olumsuzlukları da beraberinde getirebilir.

Aşırı kahve tüketimine dikkat

Kahve nedir?

Haberin Devamı

Kökboyasıgiller denilen Coffea türü tropik bir bitkinin tohumlarına kahve çekirdeği denir. Kahve çekirdeğinden hazırlanan içeceğe ise kahve denir. Kahve aslında ağacın meyvesinin çekirdeğidir. Çok sayıda kahve ağacı türü olsa da en çok iki türü kullanılır: Arap kahvesi ve robusta.

Kahve nerede üretilir ve üretim aşamaları nelerdir?

Arap kahvesi günümüzde en çok Latin Amerika’da üretilmekte, Robusta ise Doğu Afrika ve Madagaskar taraflarında üretilmektedir.

Kahve meyvesi kabuklarından ayrıldıktan sonra sarımtrak renkli kahve çekirdeği ortaya çıkar. Üretim özelliğine göre kavurma aşamalarından geçer. Kahvenin üretilme amacına göre bu kavrulma işlemi çeşitlilik arz eder. Kavurma işleminin ardından da harmanlama işlemi uygulanır. Kahveninin harmanlanmasındaki amaç, aromasının ve tadının oluşmasını ve oturmasını sağlamaktır.

Haberin Devamı

Aşırı kahve tüketiminin zararları nelerdir?

Kahve tüketiminin her ne kadar bir çok yararı olsa da aşırı tüketiminin ciddi zararları olabilir. Aşırıya kaçan kahve tüketiminin kalp sağlığından tansiyona, mide rahatsızlıklarından diyabete, doğurganlıktan migrene kadar vücut için bir çok zararı olabilir.

Kalp sağlığına zararlıdır

Kahvenin içeriğinde bulunan kafeinden dolayı kalp ritmini bozucu etkisi olabilir. Düzensiz kalp ritmi ise kalp çarpıntısı başta olmak üzere taşikardi gibi bir çok kalp rahatsızlığına neden olabilir. Bu yüzden uzmanlar kalp hastalarınının kahve tüketimini sınırlandırmalarını öneriyor.

Yüksek tansiyona sebep olabilir

Kahvenin aşırı tüketimi, yapılan bir çok araştırmada belirtildiği üzere kan basıncını yükseltir. Kan basıncı, yani tansiyonun yükselmesi ise damar ve kalp sağlığı açısından ciddi sorunlara neden olabilir.

Mide sağlığına zarar verebilir

Kahve midenin asit salgılanmasını arttırdığı için ülser gibi mide rahatsızlıkların şiddetini arttırabilir.

Şeker hastalarının dikkatli kullanması gerekebilir

Kahvenin, yemek zamanlarında yükselen kan şekerinin ardından tüketilmesi tip-2 denilen diyabet riskini arttırdığı yapılan araştırmalar sonucunda belirlenmiştir. Ancak bu araştırmaların sonucunda kahvenin tek başına kan şekerini yükselttiğine dair yeterli bulgu bulunamadığını iddia eden uzmanlar da mevcuttur. Bu yüzden şeker hastalarının her ihtimale karşı kahve tüketiminde daha dikkatli olmaları gerekebilir.

Haberin Devamı

Migreni tetikleyebilir

Kahvenin içeriğinde bulunan maddelerin uyarıcı etkilerinden dolayı beyinde bulunan kan hücrelerini de tetikleyerek migrene sebep olabilir. Bu yüzden aşırı kahve tüketiminin migrene sebep olabileceği unutulmamalıdır.

Kemik erimesi riskini arttırır

Kahvenin içeriğinde bulunan kafein, demir ve kalsiyum gibi maddelerin vücut tarafından emilimini engelleyebilir. Kalsiyumun idrar ile atılmasına sebep olduğundan kemik erimesi riskini de arttırabilir.

Doğurganlığı azaltabilir

Kahvenin içeriğinde bulunan kafeinin, doğurganlık oranını azaltabildiği uzmanlarca belirtilmiştir. Ancak erkeklerde ise kafeinin uyarıcı etkilerinin bulunmasından dolayı spermleri daha da güçlendirebileceği öne sürülüyor.

Yazarlar