Siyaset Asker gönderme tezkereleri ‘bakansız’ görüşülecek

Asker gönderme tezkereleri ‘bakansız’ görüşülecek

23.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçilmesine karşın TBMM İç Tüzüğü’nde gerekli uyum değişikliklerinin yapılmaması Meclis’in yasama faaliyetleriyle ilgili tartışmaları da beraberinde getirdi.

Asker gönderme tezkereleri  ‘bakansız’ görüşülecek

Yeni dönem parlamentosunun ilk yasama yılında bedelli askerlik ile OHAL’in kaldırılmasının ardından terörle mücadelede zafiyet yaşanmamasına yönelik düzenlemeler içeren iki kanun hayata geçirildi. Ancak iç tüzük değişikliği yapılmamış olduğu için düzenlemelerin komisyon ve Genel Kurul süreçlerinde bakanların görüşmelere katılıp katılamayacağından, görüşme usullerine kadar bir dizi tartışma yaşandı. TBMM Başkanı Binali Yıldırım’ın yeni yasama yılının başlayacağı 1 Ekim öncesi muhalefete bu konuda çağrı yapması beklenirken, iç tüzük sorunu çözülene kadar Genel Kurul’u “rölantide” çalıştırmayı düşünen Ak Parti, tezkereler gibi belli bir tarihe kadar ele alınması gereken işler konusunda ise nasıl bir süreç işletileceğini kendi içinde tartıştı.

Haberin Devamı

Parti kaynaklarının Milliyet’e aktardığı bilgiye göre, Meclis’e gönderilen tezkerenin görüşmelerinde tartışmalara meydan vermemek için hükümet adına konuşma yapılmaması ve ilgili bakanların söz almaması benimsendi.

Buna göre yeni yasama yılının ilk haftasında Genel Kurul’da ele alınması düşünülen Suriye-Irak ve Mali tezkerelerinin görüşmelerinde bir ilk yaşanacak. Parlamenter sistem döneminde Başbakan tarafından TBMM’ye sunulan tezkerelerin Genel Kurul görüşmelerinde Milli Savunma ya da Dışişleri başta olmak üzere bir bakan hükümet adına konuşma yaparak, tezkere konusunda Meclis’i bilgilendirip, eleştiri ve sorulara karşılık veriyordu. Ancak bu kez hükümet adına konuşma yapılmayacak. Tezkere metninin okunmasının ardından gruplara 20’şer dakika söz hakkı tanınacak, ardından da oylamaya geçilecek.

Yazarlar