Gündem Askere yerli ve milli teknoloji

Askere yerli ve milli teknoloji

20.11.2018 - 08:15 | Son Güncellenme:

ASELSAN, TSK’ya 8 bin telsizi teslim etti. Ek sözleşmeyle 18 bin telsiz de yerli ve milli olarak tedarik edilecek

Askere yerli ve milli teknoloji

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) kara, hava ve deniz unsurlarının ihtiyaçları için milli ve özgün olarak geliştirilen, müşterek harekat yeteneklerini artıran yazılım tabanlı telsizlere yenileri eklenecek. ASELSAN, 14 tipte yaklaşık 8 bin telsizin teslimatını gerçekleştirdi, yapılan ek sözleşmeyle 18 bin 203 telsiz de yerli olarak tedarik edilecek. Savunma Sanayii Başkanlığı, Genelkurmay Başkanlığı bağlıları, kuvvet komutanlıkları ve Sahil Güvenlik Komutanlığı’nın telsiz ihtiyacının karşılanması amacıyla 2008’de ASELSAN ile TSK, Çok Bantlı Sayısal Müşterek Telsiz (ÇBSMT) sözleşmesi imzaladı.

Haberin Devamı

Proje, kara, deniz ve hava unsurlarının taktik ve stratejik telsiz ihtiyaçlarının karşılanması ve TSK’nın standart telsizinin oluşturulmasına yönelik olarak yazılım tabanlı telsizlerin geliştirilmesi ve üretimini içeriyordu. Telsizler, kara, hava ve deniz platformları için ayrı olarak milli kriptolu ve milli elektronik harp korumalı olarak tasarlanıyor. Söz konusu telsizler, NATO ve milli sistemlerle karşılıklı ve emniyetli çalışabilir özelliklere de sahip bulunuyor.

Proje, IP temelli İç Haberleşme Sistemi ve el telsizinin de dahil edilmesiyle 14 tipte toplam 9 bin 520 telsiz üretimini kapsayacak şekilde geliştirildi ve 8 bin 37’si TSK’ya teslim edildi. Değişik tipte milli üretim telsizlerin başarıyla geliştirilmesi sonucu 26 Ekim’de ASELSAN ile ek sözleşme imzalandı. Bu sözleşme kapsamında TSK’nın 2019-2024 dönemi için ihtiyaç duyduğu 18 bin 203 telsiz yerli olarak tedarik edilecek.