Stil Aslı Togay - Röportaj

Aslı Togay - Röportaj

09.03.2013 - 00:00 | Son Güncellenme:

Modazon ekibi, hız kesmeden tasarımcılarla röportaj yapmaya devam ediyor. Moda dünyasında aksesuar ve kıyafet tasarımları devam ederken, bambaşka tasarımlar yapan ve yaratan bir isimle karşılaşıyoruz. Farklı kumaşlarla çiçek tasarlayan tasarımcı Aslı Togay’da farklı bir tasarım hikayesi var. Başarılı tasarımcıyla olan keyifli röportajımızı okumanızı tavsiye ediyoruz.

Aslı Togay - Röportaj

- Öncelikle bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?

Haberin Devamı

Çiçekleri ve çiçek çalışmayı çok seviyorum. Çiçekler bana mükemmelliğin ihtimalini ve mutluluğu çağrıştırıyor. Yirmi yıldır bu işle uğraşıyorum. Lise ve üniversitede el sanatları üzerine eğitim aldım. Kendimi bildim bileli sanatla ve estetikle ilgileniyorum. Uzun zamandır modacılara çiçek tasarımı yapıyorum.

- Başarının anlamı sizce nedir?

Kişiye özel çiçek tasarladığımda, tasarımımın o kişide uyandırdığı mutluluk ve hazdır.

- Kıyafet tasarımı, takı tasarımı ve ayakkabı tasarımlarını artık biliyoruz. Siz çiçek tasarımı yapmaya nasıl karar verdiniz?

Kendiliğinden gelişen bir süreç. El sanatlarının başka dallarında da eğitim aldım. Ben en çok çiçek çalışmaktan mutlu oluyorum. İnsanın başarılı olması ve işini iyi yapması için işini çok sevmesi gerektiğini düşünüyorum. Farklı şeyler arayan sadece ben değildim, müşterilerim de beni tasarıma yönlendirdi diyebilirim.

Haberin Devamı

Aslı Togay - Röportaj

- Koleksiyonlarınızın oluşum sürecini anlatır mısınız? Nelerden ilham alıyorsunuz?

Aklınızdaki fikirleri malzemenin kabına dökmeye başladığınız anda koleksiyonun oluşumu başlar. İlham kaynağım daima doğa olmuştur ancak değişik alanlarda çalışan sanatçıların eserleri de bana ilham veriyor. Çeşitli sanat akımlarından da ilham alıyorum. Bazen bir Mondrian tablosu bir çiçeğe dönüşebiliyor.

- Tasarımlarınızı yaparken koleksiyon kaynaklı mı çalışıyorsunuz yoksa kişiye özel tasarımlar mı yapıyorsunuz?

Çiçek tasarımı biraz farklıdır. Taklit edilmesi çok zordur çünkü zamanla bir tarz oturur. Benim çiçeklerimi görür görmez bu Aslı Togay’ın elinden çıkmış diyerek tanıyan insanlar var. Ben hazır malzemeler kullanmıyor um; seri üretim de yapmıyorum. Tasarımlarım genelde kişiye özeldir.

- Tasarımlarınızda hangi materyalleri kullanıyorsunuz?

Benimle çalışan herkes çok iyi bilir ki ben en çok ipek kumaşla çalışmayı severim. Doğal kumaşlar kullanırım, çiçek bunu benden talep eder, kaşmir ister, keten ister hiç olmazsa yüzde yüz pamuk ister. Fransız danteli ve çeşitli kuş tüylerinden başarılı tasarımlarım var. Deri, süet ve kürk gibi malzemelerle de çalışıyorum. Kumaş dışında ilginç materyaller de kullanıyorum; mesela kağıt ve mısır kabuğundan çok güzel çiçek olur. Sipariş üzerine cocacola kutusundan bile çiçek çalıştım

Haberin Devamı

- Çiçek tasarımlarınızı sadece kıyafet üzerinde mi kullanıyorsunuz yoksa ayrı bir aksesuar olarak da tasarladığınız çiçekleriniz var mı?

Çiçeklerimi kıyafetler üzerinde görmekten büyük mutluluk duyuyorum çünkü doğru kesim ve doğru renk üzerinde kullanılmış bir çiçek kıyafete çok feminen ve zarif bir hava veriyor bunun dışında kendi şahsına münhasır tasarımlarım diyebileceğim sıra dışı çiçek çalışmalarım da var. Hatta tasarımlarımdan biri, video art sanatıyla uğraşan bir arkadaşımın favorisi, o çiçeği takacak kadınla karşılaşmayı dilediğini söylüyor. Ayrı bir aksesuar anlamındaysa vualetler biliyorsunuz çok moda. Son yıllarda şapkaya çok iyi bir alternatif olarak vual tüllü baş çiçeği çalışmalarım var. Sade bir abiye elbiseyi anında bir nikâh ya da kokteyl kıyafetine dönüştürüyor vualetler. Yine çok moda olan taçlarda kullanıyorum çiçekleri. Broş tarzında çalışmalarım var, yakadan ayakkabılara kadar her tür giyim eşyasına takılabiliyor.

Haberin Devamı

- Çiçek denilince akla ilk gelenlerden biri gelin buketleridir. Gelin buketi tasarımlarınız var mı?

Var tabi, canlı çiçeğe gerçekten iyi bir alternatif sunduğumu düşünüyorum. Düğün bittikten sonra insanların en mutlu günlerinin hatırası olarak yıllarca evlerinin başköşelerinde sergileyebilecekleri tasarımlardır.

- Hangi tasarımcıların koleksiyonlarında sizin çiçek tasarımlarınızı görmek mümkündür?

Dilek Hanif, Siren Ertan Çarmıklı, Özgür Masur, Tanju Babacan, Nedret Taciroğlu, Pınar Arkun ve Aslı Jackson aklıma ilk gelen isimlerden.

Aslı Togay - Röportaj

- Yeni tasarımlar yaparken geçmiş tasarımlarınızdan etkileniyor musunuz?

Geçmişte yaptığım çalışmalarımdan etkilenenler genelde müşterilerim oluyor, kendi tarzımın varyasyonları benim yeni çalışmalarıma haliyle yansıyor. Tasarım yaparken en çok doğadan etkilenirim.

- Tasarımlarınızı özellikle giymesini istediğiniz isimler var mı?

Haberin Devamı

Kendisiyle tanışmadan önce Siren Ertan Çarmıklı çiçeklerimin çok yakışacağını düşündüğüm bir isimdi. Kendisine çiçeklerimi sunduğumda aldığım tepki tam da hayal ettiğim gibi oldu. Çiçeklerimi üzerinde görmek istediğim daha doğrusu hayalini kurduğum diğer isim Monica Bellucci.

- İnsanlar tasarımlarınıza nasıl tepkiler veriyorlar?

Tasarımlarım insanları çok mutlu ediyor, güzel olacağını biliyorduk ama bu kadar beklemiyorduk! Gibi çok olumlu tepkiler alıyorum. Şimdiye kadar hayal kırıklığına uğrayan bir müşterim olmadı. Sanırım bunda işimi çok sevmem ve detaycı olmamım etkisi var. Beni çok mutlu eden tepkiler verdiklerini söyleyebilirim.

- Ürünlerinizi satın almak isteyenler size nereden ve nasıl ulaşabilir?

Ürünlerimi ve iletişim bilgilerimi www.aslitogay.com ve Facebook’ta Aslı Togay Çiçek Tasarımı sayfasından görebilirler. Bana aslitgy@gmail.com adresinden de ulaşabilirler.


Yazarlar