Astroloji ile planlama

Eskilerin eşref saati bulmak dediği konu üzerine kısa bir giriş yapalım

Tarihten de sayısız örneğini bulabileceğimiz astroloji sadece öngörüm amacıyla değil, aynı zamanda yapacağımız işler ve eylemler için uygun zamanı seçmekle de yakından ilişkilidir. Osmanlı sarayında müneccimbaşılar sadece ahkamlar yazmamış, aynı zamanda cülus töreninden, elçilerin ziyaretlerine, şehzade sünnetlerinden, padişah kızlarının evliliklerine kadar pek çok konuda uygun gün ve saat belirlemişler, bunu devlet yazışmaları içinde iletmişlerdir. Bir kalyonun suya indirilmesinden, savaş açılmasına kadar pek çok konuda müneccimlerin notlarını Osmanlı arşivlerinde bulabilirsiniz.

Haberin Devamı

Bu tür uygun zamanlarda seçimlerde bulunma astrolojisine günümüzde seçim astrolojisi (eski dilde ihtiyariyat) adı verilir. Kuşkusuz bu konu son derece detaylı ve ustalık gerektiren bir çalışma alanıdır. Evlilik gibi gününü, zamanını ayarlayabileceğimiz konular için bu tür seçimler söz konusu olabilir ancak aklımızı sadece olayları kontrol etmeye kalkarsak, bu durum aşırılığa kaçtığında çok da sağlıklı olmayabilir. Yine de işler için uygun zamanlar, başlangıçlar yapmak kaba hatları ile mümkündür. Ancak doğal olarak kişinin haritasında vaat edilen şey her zaman en üst mertebe önemli kabul edildiği için, her seçimin sınırları da olacaktır. Örneğin astrolojik haritanızda politikada başarılı olma konusunda pek işaret yoksa, seçerek başlayacağınız zamanı çok şey vaadeden bir siyaset kampanyasından başarılı çıkamayabilirsiniz. Ancak daha basit konularda seçim astrolojisi faydalı sonuçlar verebilir. Bunun en basit örneğini günlük horoskoplarda sizlere ifade ediyorum. Örnek olarak, Ay’ın boşluğa girdiği dönemlerde, yani bir burçtan ayrılmadan önce, önünde tamamlaması gereken açıların kalmadığı zamanlarda Ay’ın boşluğa girdiğini söyleriz. Böyle zamanlar genel olarak yönsüzlük, hedefe ilerleyememe ya da hesapta olmayan, planlanmayan şeylerle alakalı olduğu için, genellikle kaçınılması gereken saatlerdir.

Eskilerde eşref saati bulmak anlamına da gelen bu çalışma için, öncelikle hangi konu hakkında uygun zaman bulunacağı düşünülmelidir. Mücadele ve sabır gerektiren bir işle, eğlenceli bir konunun seçimi farklı olacaktır. Öncelikle yapılacak işin hangi gezegenle ilgili olduğu anlaşılmalı ve ona göre, ilgili gezegenin daha güçlü olduğu konumlara denk gelen saatler tercih edilmelidir. Örneğin bir dilekçe ve rica için, iletişim gezegeni Merkür’ün gökyüzünde güçlü olduğu ve rahat açılarda olduğu bir zaman tercih edilebilir. Benzer şekilde, evlilik için, pek çok diğer gösterge olabilir ancak öncelikle Venüs’ün ve Ay’ın rahat ettiği yerlerde, zarar görmediği açılar içinde, mümkünse Jüpiter’den olumlu açısı aranarak bir tarih ve saat keşfedilebilir. Seçim astrolojisinde Ay her zaman çok önemlidir, zira Ay olayların gelişim çizgisi, büyümesi ve küçülmesi konusunda önemli bilgiler verir. Benzer şekilde, toprağa yönelik bir iş, gayrimenkullerle ilgili bir konu, temel atmak ya da uzun vadede sağlam olmasını istediğimiz bir konuda seçim yapmak için Satürn’ün daha olumlu bir konumda ve açılar içerisinde olduğu zamanlar tercih edilmelidir.

Haberin Devamı

Seçim astrolojisi son derece ilginç, denemelere açık ve geniş boyutları olan bir konudur ve bu konuda size daha fazla bilgiler sunmaya devam edeceğim.

Haberin Devamı