Gündem Aşure nasıl yapılır?

Aşure nasıl yapılır?

24.04.2018 - 15:07 | Son Güncellenme:

Aşure, hikayesi Nuh Tufanı’na kadar uzanan, UNESCO tarafından kültürel miras olarak korumaya alınması beklenen özel bir tatlı. Gerek geleneklerimiz gerekse damak tadımız aşureyi sofralarımızın baştacı kılıyor. Bu özel ve besleyici tatlıyı evde yapmak isteyenler için aşure tarifini paylaşıyoruz…

Aşure nasıl yapılır

Aşure tatlısını yapmaya girişmeden önce bilinmesi gereken ince bir nokta vardır. Aşure tatlısı yapılmadan önceki gece tatlıda kullanılacak nohut ve fasulye ılık suyla, buğday ise oda sıcaklığındaki suyla ıslatılmalıdır. Aşure tatlısı hazırlanırken içerisine gül suyu dökmek tatlının aromasına farklılık getirecektir.

Haberin Devamı

Püf noktalardan sonra aşure tatlısının yapılışına geçelim…

Aşure Hazırlanırken Kullanılacak Malzemeler

- 2 su bardağı buğday,
- 1 su bardağı kuru fasulye,
- Yarım su bardağı nohut,
- 1 su bardağı fındık,
- Yarım çay bardağı kuru üzüm,
- 1 çay bardağı kuru kayısı,
- 1 çay bardağı kadar ceviz,
- 3 silme çorba kaşığı nişasta,
- 1 çorba kaşığı fıstık,
- 1 çorba kaşığı kadar fıstık içi,
- Yarım çay bardağı kadar kuşüzümü,
- 5-6 adet kadar kuru incir,
- 1.5 su bardağı şeker,
- 9 su bardağı su,
- 1 litre haşlanmış su

Orta büyüklükteki bir tencereye 2 su bardağı kadar buğday, yakın ölçülerdeki bir başka tencereye de 1 su bardağı ölçüsünde fasulye ve üçüncü bir tencereye de bir su bardağının yarısı kadar nohut konulmalıdır. Aşure tatlısında kullanılan tencerelerin hepsine su bardaklarından üçer defa kaynar su dökülmeli ve tencerelerdeki baklagiller haşlanmalıdır.
Aşure tatlısının haşlanma işlemi bittikten sonra tencerelerde kalan fazla su dökülmelidir.

5-6 adet kuru incir yanında da 1 çay bardağı kadar kuru kayısı alınmalı ve aşure tatlısı için küp şeklinde doğranarak hazır hale getirilmelidir.

Haberin Devamı

Haşlanmış olan nohut ve fasulye tencereleri buğdayın bulunduğu tencereye toplanmalı ve aşuredeki toplam hacim 1 litreye ulaşıncaya kadar tencerenin üzerine su eklenmelidir. Aşure tatlısında üç baklagilin bulunduğu karışım orta ateşte karıştırılmalıdır.
Bir miktar karıştırıldıktan sonra tencereye aynı su bardağının bir buçuk katı kadar şeker ile birlikte yarım çay bardağı üzüm ve küp küp doğranan kayısılar ile incirler ilave edilmelidir.

Aşure tatlısı için 1 çay bardağını dolduracak kadar ceviz bir bıçak yardımıyla küçük parçalar haline getirilmeli ve cevizler aşure tenceresinin içerisine konulmalıdır. Birkaç dakika karıştırılarak kaynattıktan sonra aşure tatlısının içerisine fındıklar bütün halde atılmalıdır.

Aşurenin tamamlanması için 3 çorba kaşığı silme olarak nişastayla doldurulmalı ve 1 çay bardağı hacminde suyla birlikte çukur bir kap içerisinde karıştırılmalıdır. Aşure tenceresinin içine çırpıldıktan sonra dökülen nişasta ile birlikte aşure orta ateşte 10-15 dakika daha pişirilmeli ve ardından ocak söndürülmelidir.
Aşure yenmeye hazırdır. Afiyet olsun!