Ekonomi Atıkta servet var

Atıkta servet var

25.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Tarımsal, evsel ve endüstriyel atıklardan enerji üretilen biyokütlede yatırımlar artıyor. Devletin verdiği desteklerle biyokütlede kurulu güç bir yılda yüzde 23 artarken, sektöre göre atıktan enerjinin Türkiye’de 10 milyar dolarlık potansiyeli var.

Atıkta servet var

Malatya’da çöpten enerji üreten bir tesis kuran ve Afyon’da atıktan enerji üreten bir tesis kurmaya hazırlanan Mimsan Grup’un CEO’su Hacı Ahmet İlhan, atıktan enerjinin Türkiye’de 10 milyar dolarlık potansiyelinin bulunduğunu belirterek, biyokütleden enerji üretiminin şu anda devlet tarafından YEKDEM kapsamında, çok özel bir fiyat stratejisiyle desteklendiğini ifade etti.

Haberin Devamı

2020’de bitiyor

Destek programı biyokütle yatırımcısının MW başına 133 dolar gelir elde etmesini sağlıyor. Yerli ekipman teşviki kapsamında, kazan grubu için MW başına 8 dolar destek de var.

Her bir ekipmanın yerli firmalardan tedarik edilmesi ile toplam destek 165 dolara kadar çıkabiliyor. Bu teşvik uygulaması atıklardan (biyokütle) enerji santrallerini çok kârlı yatırım haline getiriyor. Destekleme programı 2020’de sona erecek. 2020 sonrası izlenecek strateji henüz belli değil. İlhan, söz konusu yenilenebilir enerji teşviki (YEKDEM) mekanizmasına şehir çöplerinin de dahil edildiğini belirterek, “Bu cazip yatırım fırsatından yararlanmak isteyenler ellerini çabuk tutmalı” dedi.

Çöpten elektrik üretme dönemi

Haberin Devamı

Önümüzdeki süreçte belediyelerin atıktan enerji tesisi kurma yönünde ciddi yatırımlar yapması bekleniyor.
Bazı şehirlerde, çöpten çıkan metan gazından enerji üretiliyor. Mimsan’ın Malatya’da, “yap-işlet devret” modeliyle kurduğu ve önümüzdeki günlerde devreye girmesi planlanan santral ise çöpten enerji üretimini bir adım ileriye götürerek termik yöntemi kullanıyor.

Malatya’daki santral, Türkiye’nin şehir çöpünden termik yöntemle enerji üreten ilk santrali olma özelliğini taşıyor. Santralle yaklaşık 40 bin konutun elektrik ihtiyacı karşılanacak.