Dünya Avusturya’da koalisyon hükümeti dağıldı

Avusturya’da koalisyon hükümeti dağıldı

19.05.2019 - 07:50 | Son Güncellenme:

Başbakan Yardımcısı Strache, bir Rus kadına seçim öncesi destek karşılığında kamu ihaleleri vaat ettiği bir videonun ortaya çıkması sonrası istifa etti. Koalisyonun sona erdiğini açıklayan Başbakan Kurz, seçime gidileceğini söyledi

Avusturya’da koalisyon hükümeti dağıldı

Avusturya’da hükümetin aşırı sağcı ortağı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Heinz Christian Strache’nin zengin bir Rus kadınla, 2017’deki genel seçimler öncesi partisine yardım yapılması hususunda yaptığı görüşmeyi içeren kamera görüntüleri siyasi bir krize neden oldu. Görüntülerin ortaya çıkmasının ardından Strache, başbakan yardımcılığı başta olmak üzere, parti başkanlığı dahil bütün görevlerinden istifa ettiğini açıkladı. Başbakan Sebastian Kurz ise FPÖ ile kurulan koalisyonun sona erdiğini, erken seçime gidileceğini açıkladı.

Haberin Devamı

Alman Der Spiegel ve Süddeutsche Zeitung gazeteleri tarafından yayınlanan videoda, Strache ve partinin Meclis Grup Başkanı Johan Gudenus’un Rus kadınla yaptığı görüşme yer alıyor. Görüntülerdeki kadın, güçlü bir Rus oligarkının yeğeni olduğunu söylüyor ve Kronen-Zeitung gazetesinden yüzde 50 hisse alıp, yayın çizgisini Özgürlük Partisi lehine değiştirmeyi öneriyor. Görüntülerde Strache’nin kimliği belirsiz Rus kadına seçim öncesi partilerine 500 bin ile 2 milyon euro arasında yardım yapılması durumunda, bazı devlet ihalelerinin Rusya’ya verilmesi hususunda yardımcı olabileceği yönünde ifadeler kullandığı belirtiliyor. Strache’nin yardımların bir vakıf üzerinden maliyeye bildirilmeden yapılması gerektiğini söylediği aktarılıyor. Görüntülerin İspanya’nın İbiza adasında 2017 seçimleri öncesi gizli kamerayla çekildiği belirtiliyor.

Haberin Devamı

‘Siyasi hayatıma saldırı’

Alman basınında yer alan görüntüleri “siyasi hayatına bir saldırı” diye niteleyen Strache, görüntülerde kullandığı ifadelerin yanlış olduğunu söyledi. Strache, “Başbakan Sebastian Kurz ile saat 11.00’da bir görüşme yaparak, istifamı sundum” dedi. Hatanın kendisinden kaynakladığını, bu durumun koalisyona mal edilmemesi gerektiğini dile getiren Strache, koalisyonun devam etmesi gerektiğini söyledi.

Ancak istifa Avusturya’da hükümete yönelik tepkilerin dinmesini sağlamadı. Başkent Viyana’da binlerce kişi, koalisyonun sonlandırılması için gösteri düzenledi. Başbakanlık önünde toplanan binlerce eylemci, “Erken seçim”, “Bu hükümette yolsuzluk var”, yazılı pankartlar açtı, Başbakan Sebastian Kurz’dan koalisyonu sonlandırarak bir an evvel erken seçime gitmesi istendi.

Avusturya’da koalisyon hükümeti dağıldı

‘Artık yeter’ demek durumunda kaldım

Başbakan Sebastian Kurz, düzenlediği basın toplantısında, Strache’nin istifasını kabul ettiğini söyledi. Kurz, FPÖ ile başarılı bir koalisyon oluşturduklarını ancak sürdürülebilmesi için çok fazla fedakarlık yaptığını, özellikle aşırı sağcı partiden kaynaklanan birçok ırkçı ve yabancı karşıtı olayla mücadele etmek durumunda kaldığını anlattı. Strache hakkında yayımlanan videonun ardından “Artık yeter” demek durumunda kaldığını ifade eden Kurz, “FPÖ hem Avusturya’nın imajını zedeledi hem de görevi olumsuz yönde kullanacağı izlenimi oluşturdu” dedi. Kurz, bu koşullarda FPÖ ile koalisyonun yürümeyeceğini, Sosyal Demokrat Parti (SPÖ) ile de birçok konuda uyuşmadıklarını belirterek, “Cumhurbaşkanıyla yaptığım görüşmede erken seçime gidilmesi gerektiğini söyledim, en yakın zamanda seçim yapılmasını istiyorum” diye konuştu.