Bacaktan Gelen Ölümcül Tehlike

Akciğer Embolisi (Pulmoner Emboli),derin bacak toplardamarlarında oluşan pıhtının(trombüs), oluştuğu yerden koparak akciğer atardamarını tıkamasıyla oluşan bir hastalıktır. Ani başlangıçlı göğüs ağrısı ve nefes darlığı ile belirti veren Akciğer Embolisi, bacaktaki pıhtıdan kopan parça ya da parçaların, boyutuna göre akciğer atardamarının ana gövdesinde, dallarının bir veya birkaçında tıkanmaya sebep olarak ani ölümlere sebep olabilir.Ana damarlardan biri tıkandığında ise gelişen durum “Masif Pulmoner Emboli” olarak adlandırılır ve hastalar için durum oldukça ciddi boyutlara ulaşabilir.

Haberin Devamı

Sebepleri Nelerdir?

Akciğer Embolisi, başta akciğerler ve kalp olmak üzere birçok organın çalışmasını etkilediği için hayati risk yaratabilen bir hastalıktır. Hastalığın kaynağı hemen tüm vakalarda Derin Ven Trombozu(DVT)’dur. Bacak derin toplardamarlarında oluşan kan pıhtısı, olduğu yerden koparak akciğer atardamarını tıkar ve Akciğer Embolisi’ne sebep olur. Pıhtılaşma eğilimi, damar iç duvarında bozukluk ve toplardamar akımında problemler DVT'ye yakalanma riskini arttıran durumlardır. Bu yüzden bu risk faktörlerin sahip olanlar veya DVT geçiren kişiler, Akciğer Embolisi açısından da risk altındadırlar. Bunlar haricinde kırık kemiğin iliğinde bulunan yağlı madde, hamilelik, doğumda amniyotik sıvı ve madde kullanımı nadir de olsa hastalığa sebep olabilen durumlardır.

Belirtileri Nelerdir?

Gelişen Akciğer Embolisi’nin yaygınlığına ve ciddiyetine göre belirtiler farklı şiddetlerde olabilir. Nefes almada zorluk, batıcı göğüs ağrısı, öksürük, öksürükle birlikte kan gelmesi, çarpıntı, tansiyon düşüklüğü, ani kalp durması gibi şikayetlerden biri veya birkaçı meydana gelebilir.

Tedavi Yöntemi Nasıldır?

Akciğer Embolisi’nde pek çok tedavi yöntemi bulunmaktadır. Kan sulandırıcı ilaçlar, özel kataterlerle pıtının olduğu yere verilecek pıhtı eritici ilaçlar ve özel cihazlarla pıhtının eritilip temizlenmesi ilk başta akla gelen yöntemlerdendir. Bununla birlikte cerrahi yöntemler de Akciğer Embolisi’nde yerini korumakta. Bu yöntemlerden hangisinin kullanılması gerektiğine karar vermek ise en önemli basamak. Bu kararı verirken dikkat edilmesi gereken faktörler ise Akciğer Embolisi’nin ciddiyeti; hastanın şikayetleri ve klinik durumu (tansiyon, nabız değerleri vs.), hastanın yaşı, eşlik eden diğer hastalıkları gibi özgeçmiş bilgileri olarak sıralanabilir.

Haberin Devamı

Sağlıklı bir hafta dilerim.