Dünya Baghdadi: Bir kâbus masalı

Baghdadi: Bir kâbus masalı

20.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

İran asıllı İsveçli futbolcu Mahan Baghdadi, birçoğu gibi hayallerinin peşinden koştu. Ancak 23 yaşındaki oyuncu kendi “peri masalı”nı yaratmak isterken, bir anda “kâbus”un ortasında kaldı.

Baghdadi: Bir kâbus masalı

4 yaşından beri İsveç’te yaşayan Mahan, futbol hayatına burada başladı. Taby, Vasalund ve Eskils gibi kulüplerin genç takımlarında top koşturdu. İlk profesyonel sözleşme için taraftarı olduğu kulübü seçti ancak başına geleceklerden habersizdi. Baghdadi, bir gün İran U19 Milli Takımı için verilen ilanı gördü... İran kökenli olup yurt dışında yaşayan futbolcuların milli takıma alınabileceği belirtiliyordu. CV’sini ve videosunu göndermesinin ardından kendisine derhal çağrı geldi.

Haberin Devamı

Rusya’daki Granatkin Kupası’nda Belarus’a karşı sahaya çıktığında fileleri havalandırması birkaç dakikasını aldı. İkinci maçında Finlandiya’ya karşı da gol attı. Ardından İran’da ünlü bir televizyon programına çıkarılınca ülkesinde şöhret oldu. Ülkesinde profesyonelliğe adım atmak üzere teklifler gelse de, o, küçüklükten taraftarı olduğu takımı seçti. İran’ın “Estaghal” kulübü kendisini antrenmanlara çıkarmaya başladı ve profesyonel sözleşme imzalamak üzere anlaştılar. Hayallerine çok yaklaşmıştı.

Baghdadi: Bir kâbus masalı
Her şey değişti!

Ancak sonrasında işler değişti... Tahran’da, sokakta üzerinden alkol şişesi çıkınca gözaltına alındı, 6 ay hapse mahkûm edildi. Medyaya ve Esteghlal Kulübü’ne yansıması engellenen olayla ilgili söz konusu ceza, para cezasına çevrildi. İran’daki 2 yıl zorunlu askerlik hizmetini yerine getirmesi için tebligat geldiğindeyse daha büyük şok geçirdi. İsveç pasaportu olmasına karşın İran pasaportunun da olması, onu yükümlü yapıyordu. İki yıl boyunca askeri bir futbol takımında oynaması ama bu sürede kule nöbeti tutmak gibi zorunlu hizmetleri yerine getirmesi gereken Baghdadi, “İran’a gelirken bana askeri üniforma giymem gerekmeyeceği konusunda söz vermişlerdi ama sonradan bu konuda ayrıcalıklı olmadığımı söylediler. Özellikle ilk hafta tam bir kâbustu, her gece ağladım” diyerek o dönemi özetliyor.

Haberin Devamı

Şu an Trabzonspor forması giyen Majid Hosseini, Baghdadi’nin İran U19 Milli Takımı’ndan takım arkadaşı... Bu yaz Dünya Kupası’nda İran-Portekiz maçının kendisi için çok trajik olduğunu söylüyor. Çünkü bu maçta Hosseini ve diğer eski takım arkadaşları sahada Cristiano Ronaldo ile top koştururken, kendisinin 45 derece sıcakta üzerinde askeri elbise, elinde makinalı tüfekle çölde askeri tatbikatta olduğuna dikkat çekiyor.

Askerliğin bitimine 6 ay kala firar etmeye karar veren Baghdadi, gece nöbetçisi arkadaşını ayarlayıp çitlerden atlıyor ve bir taksiyle uzaklaşıyor. 2 bin euro’ya anlaştığı insan kaçakçısının aracılığıyla ülkeden çıkan Baghdadi’nin hikayesi, İsveç’te hayli ilgi çekiyor.