Bağışıklığı Artıran 5 Öneri ve Kış Çayı Tarifi

Bağışıklık sistemi vücudumuzun savunma mekanizması olarak tanımlanabilir. Vücudumuzu zararlı olan mikroorganizmalara karşı savunarak hastalıkların önlenmesini sağlar. Özellikle soğuk kış günlerinde ve değişen hava sıcaklıklarında bağışıklık sistmeminiz düşebilir ve hastalıklara karşı vücut dirençsiz kalabilir. Bu durumun en önemli belirtileri halsizlik, yorgunluk, unutkanlık ve uyku halinin görülmesidir.

Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve hastalıklara karşı vücut direncini artırmak için özellikle antioksidan kaynağı besinlerden ve bazı vitamin kaynaklarından daha fazla tüketilebilir. A, C ve E vitaminleri kaynakları en sık tüketilmesi gerek besinler arasında yer alır. Zararlı olan mikroorganizmaların vücuttan atılmasında yeterli sıvı alımı önemli olduğu için günde 8-10 bardak su içilmesi gerekir. Aynı zamanda antioksidandan zengin olan beyaz çay ve yeşil çay gibi bitki çayları da içilebilir. Yapılan araştırmalarda bağışıklık sisteminin durumunda beslenme düzeninin, psikolojik durumun, stres, egzersiz ve yaş etmenlerinin de etkili olduğu bulunmuştur. Bu yüzden vitamin kaynağı besinlerin tüketiminin yanında yaşam kalitesine ve fiziksel aktiviteye de özen gösterilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

Bağışıklığı Artıran 5 Öneri

1. Vücut direncinin artması ve bağışıklık sisteminin güçlenmesi için protein kaynakları tüketilmelidir. Kırmızı et, tavuk eti, balık, yumurta, süt, yoğurt ve kurubaklagil çeşitleri protein değeri yüksek olan besinler arasındadır.

2. C vitamini kaynağı olan portakal, mandalina, greyfurt, maydanoz, kivi, brokoli, ıspanak ve kırmızı biber gibi besinler tüketilebilir.

3. Vücutta inflamasyon riskini azaltan sarımsak, zencefil ve zerdeçal salatalara ve yemeklere eklenebilir.

4. Probiyotik kaynağı olan besinler bağırsaklardaki yararlı bakterilerin sayısını artırır ve bu sayede bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur. Bu yüzden kefir ve probiyotik yoğurtlar beslenme düzeninde yer alabilir.

5. E vitaminden zengin olan ceviz, badem, fındık gibi yağlı tohumlar; A vitamini ve omega-3 kaynağı olan uskumru, ringa ve somon gibi balık çeşitleri de tüketilmesi gereken besinler arasındadır.

Haberin Devamı

Bağışıklığı Artıran Kış Çayı

Malzemeler: 500 ml su

Yarım limon

1 tutam ıhlamur

1-2 adet çubuk tarçın

1 fındık büyüklüğünde taze zencefil

5-6 adet karanfil

Hazırlanışı: Bütün malzemeleri 500 ml suyun içerisinde kaynatıp içebilirsiniz.

Dyt. Cansu Temel

Sağlıklı beslenme, kişiye özel beslenme planları ve zayıflama konularında soru sorabilirsiniz:

Websitem: www.diyetisyencansutemel.com

Instagram

Facebook