Ekonomi Bahar temizliği cepte

Bahar temizliği cepte

24.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Cep telefonlarımıza da bahar temizliği gerekiyor. Çok kullanmadığımız uygulama, foto ve müziklerle dolular... Hafızayı dolduran ve performansı etkileyen bu uygulama ve bildirimlerle vedalaşma zamanı geldi

Bahar temizliği cepte

Bahar temizliği cepte
Sonunda bahar geldi. Evlerimizde olduğu kadar teknolojik cihazlarımızda da bahar temizliği yapma zamanı. Ayrılmaz bir parçamız haline gelen telefonlarımız çok kullanmadığımız uygulama, foto ve müziklerle dolu dağınık odalar gibiler. Bir kez indirilip daha sonra hiç kullanılmayan uygulamalar, iki yıl önceden kalan fotolar, telefonun hafızasını dolduran ve performansını etkileyen hiç dinlemediğiniz müzikler, hiç yüzüne bakmadığınız videoalar ve kısa mesajlar... Evet, dijital detoks zamanı geldi. Cep telefonlarınızda bahar temizliği için yapabileceğiniz birkaç ipucunu toparladık.

Haberin Devamı

Kullanmadığınızı silin

- Mobil uygulamaları düzenlemekle işe başlayın. Hem telefonun görselliğini düzenlemiş olursunuz hem de gereksiz yere güç tüketen uygulamalardan kurtulursunuz. Telefon hafızanızda rahatlama yaratarak size çok daha gerekli olan uygulamaları indirirsiniz. Gereksiz ve çok az kullanılan uygulamaları tespit edip teker teker silebilirsiniz. Ortalama bir telefonda en az 30 mobil uygulama bulunuyor ancak bunların sadece 5 tanesi sık kullanılıyor. Tam bir bahar temizliği için üzerine uzun süre tıkladığınızda çıkan ‘kaldır’ seçeneğiyle kullanmadığını mobil app’lerle vedalaşın.

- Bildirimlere sınır koyun. Hangi mobil uygulamaya anında dikkat harcayacağınız konusunda acımasız olun. Twitter’daki etkileşimleri anında görmek zorunda mısınız? Uygulamaların hepsini gözden geçirerek gerekli olmayanların bildirimlerini engelleyin. Böylece daha az dikkat dağınıklığı yaşarsınız. Bu sizin arka planda uygulamalarınızın çalışarak güç tüketmesine de engel olur. Hatta bütün bildirimleri çevrimdışı yaparak sadece telefonunuza baktığınızda görmeyi seçebilirsiniz.

Haberin Devamı

- Mesajlar, müzik ve fotoğraflar.

Düzenli olarak yedeklerini alıp silmediğiniz sürece telefonunuzun hafızasında önemli yer kaplarlar. Birden binlerce fotoğrafınızın biriktiğini görebilirsiniz. Yedeğinizi alıp telefonunuzdan silmeyi unutmayın. Belli bir süreden sonra da kısa mesajlarınızı silmelisiniz. Müzik parçalarını indirmek yerine online dinlemeyi seçebilirsiniz. Whatsapp mesajlarınızda da gerekli ayarı yapmazsanız gelen her fotoğrafı kaydedersiniz.

Bu ayarı değiştirmeyi de unutmayın.

Bahar temizliği cepte

Güncellemeleri yapın

- Sistem güncellemelerini indirin. Telefonunuzda sistem güncellemesiyle ilgili devamlı uyarı çıkıyorsa bunları artık dikkate alma vakti.
Bu güncellemelerle telefonunuzdaki açıkları kapatır daha iyi işlemesini sağlarsınız. Herhangi bir sistem güncellemesi öncesinde de telefonunuzun yedeklemesini yaptığınızdan emin olun.

- Sosyal medya kullanımını azaltmaya çalışın. Bunlar en çok kullanılan beş mobil uygulama arasında. Uzmanlar beğendiğiniz ileti ve görüntülediğiniz sayfa sayısını azaltmanızı tavsiye ediyor. Sosyal medyada harcadığınız zamanı azaltıp, size daha değer katacak iletilerle ilgilenmeniz hayat kalitenizi da artırır. Ayrıca hayatınızda artık yeri olmayan insanları takip listenizden çıkarmanız da öneriliyor. Sosyal ilişkilerinizde de bir bahar temizliği yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Müzik parçalarını indirmek yerine online dinlemeyi seçebilirsiniz. Whatsapp mesajlarınızda da gerekli ayarı yapmazsanız gelen her fotoğrafı kaydedersiniz.

Bahar temizliği cepte

Fiziksel olarak da temizlik şart!..

- Cep telefonunun internet tarayıcısı daha önce ziyaret ettiğiniz siteleri kaydeder. Bu bir sonraki aramanızda size yardım etse de telefon hafızanızda yer kaplar. Periyodik olarak tarama geçmişinizi silerseniz bu size hafızada yer kazandırır.

- Telefonunuzu fiziksel olarak da temizlemeyi unutmayın. Telefonlarımızda bakteri oranları da bir hayli yüksek. Araştırmacılar telefonların yüzde 90’a yakınının bakteri barındırdığını söylüyor. Hazır bahar temizliğindesiniz ona uygun bir mikrofiber bezle hassas bir şekilde fiziksel temizliği de yapın.