Siyaset Bakan Çavuşoğlu'ndan Ege mesajı: Bir seçenek daha var

Bakan Çavuşoğlu'ndan Ege mesajı: Bir seçenek daha var

15.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün akşam TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda, bakanlığının 2019 yılı bütçesi hakkındaki görüşmelerin ardından milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Bakan Çavuşoğlundan Ege mesajı: Bir seçenek daha var

Çavuşoğlu, Suudi Arabistanlı gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesi konusunda Türkiye’nin şeffaf bir süreç yürüttüğünü ve bütün dünyanın bunu kabul ettiğini söyledi. Çavuşoğlu, “İlk başlarda ‘şimdilik biz Suudi Arabistan ile bir çalışma grubu kurduk, şu anda uluslararası mahkemeye götürmeyi düşünmüyoruz’ dedik ama şu bulunduğumuz aşamada da artık uluslararası bir soruşturmanın şart olduğunu görüyoruz. Ne olursa olsun biz bu cinayetin tüm yönleriyle açıklığa kavuşması için ne gerekiyorsa yapacağız” dedi. İstihbarat ve emniyet birimlerinin toplanan delilleri görmek isteyenlere gösterdiğini ifade eden Çavuşoğlu, “Türkiye herhangi bir blöf yapmıyor” dedi.

Haberin Devamı

‘Bilgi verdik’

Çavuşoğlu, Ege’de Yunanistan ile adacık ve kayalıklar ihtilafı konusunda arzu etmesi durumunda CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve parti yöneticilerini bilgilendirmeye hazır olduklarını belirterek, bu konuda Kılıçdaroğlu’na haber gönderdiğini söyledi. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’e de bilgi verdiğini belirten Çavuşoğlu “1996 Kardak krizine kadar ne olduysa oldu. Ondan sonrasında hiçbir iktidarın bu konularda sorumluluğu yok. Adaların hiçbirisinde fiili ve hukuki değişiklik yok” diye konuştu. Sorunu bu şekilde tartışmanın Yunanistan’ın işine yarayacağını belirten Çavuşoğlu, adacıkların aidiyetinin ne Lozan’da ne de 1947 yılında imzalanan anlaşmada belli olmadığını ifade etti. Çavuşoğlu, “Bizden önce istikşafi görüşmeler başladı. Rahmetli Bülent Ecevit’in iktidarı döneminde. Neden başladı? Kıta sahanlığı ve karasuları dahil bu sorunları Yunanistan’la nasıl çözeceğiz diye. Bu konuyu Yunanistan ile diplomasiyle mi çözeceğiz yoksa mahkemeye mi götüreceğiz? Bizim için bir seçenek daha var. Eğer yüce Meclisimiz ve devletimiz o seçeneği de değerlendirirse tek taraflı bir seçenek. O başka bir şey. Milli Güvenlik Kuruluna da bir rapor halinde bu konuyu getireceğiz” dedi.