Gündem Bakanlık: Ruhsatlı sularda sorun yok

Bakanlık: Ruhsatlı sularda sorun yok

11.01.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış tüm su markalarının piyasa ve imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık verilerin incelendiği ve 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine uygun olduğunun tespit edildiği bildirildi.

Bakanlık: Ruhsatlı sularda sorun yok

Bakanlık, üretim izni verilen ve denetimleri yapılan ambalajlı suların güvenli şekilde tüketebiSağlık Bakanlığı’ndan, “Ambalajlı sularda kurşun riski” haberiyle ilgili yazılı açıklama yapıldı. Türkiye’de ambalajlanarak piyasada satışa sunulan suların, kaynak ve içme suları ile doğal mineralli sular şeklinde sınıflandırıldığı belirtilen açıklamada, Avrupa Birliği’ne üyelik süreci ile tüm kurumlarda olduğu gibi Sağlık Bakanlığı’nda da mevzuatta uyumlaştırma çalışmaları başlatılarak gerekli yönetmeliklerin hazırlandığı belirtildi.

Haberin Devamı

‘Üretim izni verilmiyor’

Ambalajlı suların, söz konusu yönetmelik hükümleri doğrultusunda, tesis ve üretim izni olmak üzere iki aşamalı süreci içeren prosedür çerçevesinde ruhsatlandırıldığının vurgulandığı açıklamada, şunlar kaydedildi: “Bu süreç içerisinde suyun hem kaynağından hem de üretim yerinden su numuneleri alınarak adı geçen mevzuatta belirtilen kimyasal, fiziksel, mikrobiyolojik ve radyoaktivite parametreleri yönünden bakanlıkça yetki verilen laboratuvarlarda analizleri yapılmaktadır. Bu analizlere arsenik, kurşun, cıva, kadmiyum, baryum ve bakır gibi ağır metal parametreleri de dahildir. Analiz sonuçları adı geçen yönetmeliklerde belirtilen sınır değerlere uygun olmayan hiçbir suya üretim izni verilmemektedir.”

Haberin Devamı

Bu yönetmeliklerin AB üyesi ülkelerde uygulanan direktiflere göre uyumlaştırıldığı ve bu ülkelerde uygulanmakta olan sınır değerlerin uygulandığına işaret edilen açıklamada şöyle denildi: “Stronsiyum adı geçen direktiflerde izlenmesi gereken zorunlu parametreler arasında yer almadığından ülkemiz mevzuatında bulunmamaktadır. Bakanlığımız tarafından ruhsatlandırılmış olan tüm su markalarının gerek piyasa denetimlerinde alınan, gerekse imalathane denetimlerinde alınan son 3 yıllık (01.01.2016 -10.01.2019) veriler incelenmiş, yapılan 41 bin 458 analizin tamamının kurşun ve baryum parametreleri açısından mevzuat limitlerine (Kurşun 10 µg/L, Baryum 1000 µg/L) uygun olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu haberlerde ölçüldüğü belirtilen baryum ve kurşun değerleri, mevzuat limitleri içerisinde olup denetleme ve kontrol süreçleri bakanlığımız tarafından hassasiyetle takip edilmektedir.”

Güncel bilgilere erişilebiliyor

Sağlık Bakanlığı yetkililerinden edinilen bilgiye göre, denetlenen su firmaları Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden güncel olarak paylaşılıyor. Vatandaşlar isterlerse şu aşamaları yerine getirerek içtikleri suyun denetlenip denetlenmediğini kontrol edebilir: Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü internet sitesinden ‘Birimler’ başlığı altında ‘Çevre Sağlığı Dairesi Başkanlığı’ bölümü içerisine giriliyor. Buradan ‘Ambalajlı Sular’ başlığı içinde ‘Ambalajlı Su Ürünleri Listesi’ bulunuyor. Bu listeye tıklandığında Sağlık Bakanlığı’nın izin verdigi suların tam listesine ulaşılabiliyor.