Siyaset Barbaros’a taciz önlendi

Barbaros’a taciz önlendi

19.10.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türk kıta sahanlığı içinde Doğu Akdeniz’de sismik araştırma yapan Barbaros Hayrettin Paşa gemisini taciz eden Yunanistan’a ait fırkateyni, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurlar engelledi.

Barbaros’a taciz önlendi

Doğu Akdeniz’de Türk kıta sahanlığı içinde sismik araştırma faaliyetine başlayan Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisini taciz eden Yunanistan’a ait fırkateyn, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı unsurlar tarafından engellendi. Türkiye, Yunanistan’a gerilimden uzak durması uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Barbaros Hayrettin Paşa araştırma gemisi, Doğu Akdeniz’de önceden ilan edilen Türkiye’ye ait Güzelyurt Araştırma Sahası’nda sismik araştırma çalışmalarına başladı. Araştırma gemisinin faaliyeti, Yunanistan’da rahatsızlık yarattı.

Müsteşar çağrıldı

Yunan yönetimi, HS Nikiforos Focas Fırkateyni’ni, Barbaros sismik araştırma gemisini izlemekle görevlendirdi. Türkiye’nin Atina Büyükelçiliği Müsteşarı da Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Barbaros araştırma gemisi, dün sabah saatlerindeki çalışmaları sırasında, Yunanistan’a ait fırkateyn tarafından taciz edildi. Bunun üzerine, bölgedeki Deniz Kuvvetleri Komutanlığına bağlı unsurlar, araştırma gemisini uluslararası hukuk ve teamüllere aykırı olarak taciz eden Yunan savaş gemisinin faaliyetini önledi. Araştırma gemisinin çalışmalarının Türkiye’nin uluslararası hukuktan doğan hak ve menfaatleri doğrultusunda güvenli ve iyi komşuluk ilişkilerine saygılı bir şekilde devam ettiğini belirten yetkililer, çevre denizlerdeki faaliyetlerin daima komşuların hak ve hukukuna saygılı, ancak aynı zamanda hakların korunması noktasında da duyarlı ve kararlı olarak planlandığı şekilde sürdürüldüğünü vurguladı.

Haberin Devamı

Türkiye, gerilimin ardından, “Yunanistan’a bölgede (Akdeniz’de) bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz” uyarısında bulundu.

Uzak durmasını salık veriyoruz

Dışişleri Bakanlığı’ndan dün yapılan yazılı açıklamada, “Türkiye kıta sahanlığında uluslararası hukuktan kaynaklanan yetkilerini kullanmaya devam edecektir. Bu vesileyle Yunanistan’a bölgede bir tırmanmaya neden olacak davranışlardan uzak durmasını salık veriyoruz” denildi.

‘Gerilimi tırmandırmayın’

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca söz konusu taciz girişimine ilişkin yapılan açıklamada şunlar kaydedildi: “Türkiye’nin kendi münhasır ekonomik bölgesinde uluslararası hukuka uygun gerçekleştirdiği faaliyetlerin engellenmeye çalışılması, uluslararası hukuk kurallarıyla hiçbir şekilde bağdaşmamaktadır. Türkiye uluslararası hukuktan kaynaklı haklarını sonuna kadar savunmaya devam edecektir. Yunanistan’a ikili ilişkilerin ve iyi komşuluk ilişkilerinin sürmesi adına hukuk dışı kurallara tevessül etmemesi ve bölgedeki gerilimi tırmandıracak her türlü girişimden uzak durmasını tavsiye ediyoruz.”

Haberin Devamı

‘Gerekli cevabı veririz’

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Twitter’dan yaptığı açıklamada “Yunanistan, başta provokatif eylemlere imza atan savunma bakanı başta olmak üzere uluslararası hukuku sistematik olarak çiğnemektedir” dedi. Çelik, şöyle devam etti: Bunun sonucunda tek taraflı eylemlere girişmektedir. Bu taciz eylemlerine gerekli cevabın Türkiye tarafından en etkili şekilde verileceğini en iyi bilen ülke Yunanistan’dır. Hak ve menfaatlerimize sonuna kadar sahip çıkacağımız açıktır. Yunanistan için en akıllıca yol, hukuka saygılı olmak ve gerilimi tırmandıracak eylemlerden uzak durmaktır.”