Dünya Son dakika... Barzani son sözü söyledi: Referanduma gidiyoruz

Son dakika... Barzani son sözü söyledi: Referanduma gidiyoruz

24.09.2017 - 16:24 | Son Güncellenme:

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesut Barzani, Kuzey Irak'ta sözde bağımsızlık referandumuna saatler kala düzenlediği basın toplantısında referandumun ertelenmeyeceğini tüm dünyaya duyurdu. 'Sadece bağımsızlık yoluyla güvenliğimizi sağlayabiliriz' diyen Barzani, Bağdat ile diyalog ve müzakerelerin devam edeceğini de söyledi. Mesut Barzani bundan sonra Bağdat yönetimi ile iki iyi komşu ülke olma esaslarını görüşeceklerini belirtti.

Son dakika... Barzani son sözü söyledi: Referanduma gidiyoruz

Anayasaya aykırı sözde bağımsızlık referandumu öncesi son sözleri merakla beklenen Mesut Barzani düzenlediği basın toplantısında vazgeçmediklerini, referanduma gideceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

Irak'ın demokratik bir ülke olmadığını mezhepsel bir ülke olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Mesut Barzani 'Ancak bağımsızlık yoluyla güvenliğimizi sağlayabiliriz' dedi.

Barzani, "Bağdat' a 1-2 yıl gereken zamanı vermeye hazırız. Asla başarısız ortaklığı görüşmek üzere Bağdat'a geri gitmeyeceğiz. Bundan sonra Bağdat ile diyaloğumuz iki iyi komşu olmak esasında gerçekleşecek" ifadelerini kullandı.

Mesut Barzani toplantıdan kısa bir süre önce Erbil'de başkanlık konutunda Birleşmiş Milletler Irak Temsilcisi Jan Kubis ile görüşmüştü.

Barzani ve Kubis'in referandumu ele aldıkları görüşmede Barzani'nin ofisindne yapılan açıklamaya göre Mesut Barzani, "Geri dönüş olmayacağını ve 25 Eylül'de referandumun sonuçlanacağını" söylediği belirtildi.

Haberin Devamı

Tartışmalı referandum

IKBY Başkanı Barzani, 7 Haziran'da siyasi partilerle bir araya geldikten sonra 25 Eylül'de Kerkük ve diğer tartışmalı bölgeleri de kapsayacak şekilde referandum yapacaklarını duyurmuştu.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, IKBY'nin tek taraflı referandum kararının "anayasaya aykırı" olduğunu belirterek sonucu tanımayacaklarını söylemiş, Irak Federal Mahkemesi de aynı gerekçeyle referandumun geçersiz olduğuna ve durdurulmasına karar vermişti.

Türkiye'nin de karşı olduğu referandum kararı hakkında ABD ise seçilen yolun çok riskli olduğunu, kararın ivedi bir şekilde iptal edilmesi gerektiğini belirtmişti.