Dünya Son dakika: Barzani'ye büyük şok! Kaynakları kesildi

Son dakika: Barzani'ye büyük şok! Kaynakları kesildi

22.10.2017 - 19:16 | Son Güncellenme:

Reuters haber ajansı, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nden (IKBY) Türkiye'nin Ceyhan Limanı'na gelen ham petrol miktarının yaklaşık 3'te bir oranına düştüğünü bildirdi. Reuters, iki nakliyeciye dayandırdığı haberinde günlük 600 bin varil olan ham petrol sevkiyatının yaklaşık 200-250 bin varile düştüğünü belirtti.

Son dakika: Barzaniye büyük şok Kaynakları kesildi

Düşüş geçen Çarşamba günü Irak ordusunun Kerkük ve çevresini IKBY'nin silahlı gücü olan peşmergeden geri almasının ardından yaşandı. Reuters, Irak Petrol Bakanlığı yetkililerinin petrol üretiminin Pazar günü itibariyle normal seviyeye döndürüleceğini umut ettiklerini söyledi. Ancka bölgeden kaynaklar üretimin hâlâ düşük olduğunu kaydediyor.

Haberin Devamı

Kerkük'ten çıkarılan petrolün ihraç edilmesiyle sağlanan gelirler IKBY için önemli bir finansal kaynaktı. Irak'ın kuzeyinde 2014'ten bu yana terör örgütü DEAŞ'a karşı mücadele yürüten peşmerge, örgütün çıkarıldığı bölgelerde kontrolü elinde tutuyordu. Bunların içinde petrol sahaları da vardı.

Ancak Irak ordusu ve müttefiklerinin geçen hafta yaptığı ve 48 saat süren operasyonla Kerkük'te kontrol peşmergenin elinden alınmış, vilayetteki petrol sahalarının denetimi de Bağdat yönetiminin eline geçmişti. (BBC Türkçe)