Gündem Baş ağrısına ne iyi gelir?

Baş ağrısına ne iyi gelir?

16.04.2018 - 14:08 | Son Güncellenme:

Çoğu insan yaşamında bir noktada mutlaka baş ağrısı çekiyor. Yaş, ırk ve cinsiyete bakmaksızın herkesi etkileyebilecek bir tür rahatsızlıktır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), dünyadaki tüm yetişkinlerin neredeyse yarısının baş ağrısı yaşadığını bildirmektedir. Peki baş ağrısının sebepleri nelerdir? Ne yaparsak baş ağrısına iyi gelir?

Baş ağrısına ne iyi gelir

Baş ağrısını nedir ve sebepleri nelerdir?

Baş ağrısı dünya üzerinde en yaygın şikâyetlerden biridir. Baş ağrısı bazen kafanın arka tarafı, yan taraflar ve ya tüm kafayı kaplayacak şekilde olabilir. Baş ağrısı Dünya Sağlık Örgütü tarafından üç çeşit olarak sınıflandırılmıştır.

Birincil baş ağrısı

Primer baş ağrıları, doğrudan baş ağrısına duyarlı yapıların aşırı aktivitesinden veya problemlerinden kaynaklanan ağrı çeşitleridir. Birincil baş ağrıları yani primer ağrılar tek başına ayrı bir hastalık olarak görülür.

Bu, baş ve boyundaki kan damarlarını, kasları ve sinirleri içerir. Ayrıca beyindeki kimyasal aktivitedeki değişikliklerden de kaynaklanabilir.

Ortak birincil baş ağrıları arasında migrenler, küme baş ağrıları ve gerilim baş ağrıları bulunur.

İkincil baş ağrıları

İkincil baş ağrıları, başka bir durum başın ağrıya duyarlı sinirlerini uyardığında ortaya çıkan semptomlardır. Başka bir deyişle, baş ağrısı belirtileri başka bir nedenden yani vücutta normalde olmayan sebeplerden kaynaklanabilir.
Bunlar şunları içerir:

Alkol kaynaklı,

Beyin tümörü,

Kan pıhtıları,

Beyinde veya etrafında kanama,
Beyin donması (Çok soğuk bir şey yemek, bir "beyin donmasına" yol açabilir. Bu tür baş ağrıları normal olarak günün ortasında yavaş yavaş ve yavaş yavaş başlar.)
Karbonmonoksit zehirlenmesi,

Sarsıntı,

Glakom,

Uyku halinde aşırı diş sıkma,

Grip ; (Burun tıkanıklığından kaynaklı olarak sinüzlerin dolması sonucunda oluşan ağrı çeşididir.)

Rebound baş ağrıları olarak bilinen ağrı kesici ilaçların aşırı kullanımı;

(Sürekli ağrı kesici kullanan kişilerde baş ağrısının hiç geçmediği görülmektedir. Bu ağrıların sebebi aslında aşırı ilaç kullanımındandır.)

Panik ataklar

İnme,
Aşırı susuzluk,
Aç kalma.
Baş ağrıları ciddi bir durumun belirtisi olabileceğinden, daha şiddetli, düzenli veya sürekli hâle gelirlerse tıbbi tavsiye almak önemlidir.

Baş ağrısına ne iyi gelir?

Baş ağrısı riskini azaltmak ve meydana gelmesi durumunda ağrının hafifletilmesi için birkaç adım atılabilir:

Başınıza veya boynunuza bir ısı paketi veya buz paketi uygulayın, ancak aşırı sıcaklıklardan kaçının.

Mümkün olduğunda stres oluşturan durumlardan kaçının ve kaçınılmaz olan stres için sağlıklı baş etme stratejileri geliştirin.
Kan şekeri değerlerinizi düzenli tutmak için sağlıklı ve dengeli beslenin.

Sıcak bir duş, nadir görülen bir durumda sıcak suya maruz kalmanın baş ağrılarını tetikleyebilmesine rağmen yardımcı olabilir.

Düzenli egzersiz yapmak ve yeterli dinlenme ve düzenli uyku almak stres azaltmaya katkıda bulunur.
Gün içerisinde yeterli miktarda sıvı tükettiğinizden emin olun.

Tansiyon probleminiz var ise eğer özellikle doktorunuzun yasakladığı yiyeceklerden kaçının.
Karanlık bir odada uyumaya çalışın.

Eğer her gün kahve tüketen biri iseniz kahvesiz kalmak dayanılmaz bir baş ağrısına sebep olabilir. Kahve yerine limonlu su içebilirsiniz. ( Dikkat! Limonlu su tüketimini asla abartmamalısınız aksi takdirde tansiyonunuzda oluşacak oynamalar bütün günü etkileyebilir.)