Siyaset Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Rejimin Afrin’e girmesi felaket olur

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Rejimin Afrin’e girmesi felaket olur

20.02.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Suriye rejim güçlerinin Afrin’e gireceği iddialarının gerçeği yansıtmadığını belirten Hükümet Sözcüsü Bozdağ, “Bu yönde adım atılması, bölge bakımından çok büyük felaketlere yol açar. Suriye’nin bölünmesine yeşil ışık yakmak anlamına gelir” dedi

Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ: Rejimin Afrin’e girmesi felaket olur

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ, Suriye rejim güçlerinin Afrin’e gireceği iddiasının güvenlik güçlerince doğrulanmadığını açıkladı. Bakanlar Kurulu toplantısı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Beştepe’de yapıldı. Yaklaşık 5 saat süren toplantının ardından açıklamalarda bulunan Bozdağ, şunları söyledi:

Haberin Devamı

GERİYE DÖNÜŞ SÖZ KONUSU DEĞİL: Zeytin Dalı Harekâtı başladığı gün nasıl bir hedefle başladıysa aynı hedef doğrultusunda planlı ve başarılı bir şekilde devam etmektedir. Geri dönüş söz konusu değildir, olmayacaktır da.

GERÇEKLE ALAKASI YOK: Bölgedeki terör örgütlerinden PYD/YPG’nin Suriye yönetimiyle görüştüğü ve anlaştığına dair haberler medyada da yer aldı, biz de tabi bu haberlerin doğru mu değil mi yakından takibini yapıyoruz. Hem istihbarat örgütümüz, hem güvenlik birimlerimiz, hem hükümetimiz bütün yönleriyle konuyu yakından takip ediyoruz. Her ne kadar, Suriye resmi haber ajansı Sana, Suriye rejimine bağlı bazı güçlerin Afrin’e gireceğine dair bir haber geçtiyse de bu haber resmi makamlar tarafından doğrulanmamıştır, ki gerçek dışıdır, gerçekle alakası yoktur. Güvenlik kaynaklarımızın bize verdiği bilgiye göre de, Suriye yönetiminin bölgeye herhangi bir güvenlik gücü göndermesi söz konusu değildir.

Haberin Devamı

BÜYÜK FELAKETLERE YOL AÇAR: Terör örgütleri hem Türkiye’nin hem de Suriye’nin ortak düşmanıdır, rejimin PYD/YPG terör örgütlerini müdafaa için Afrin’e birlik sevk etme gibi bir düşünceye varması veya bu yönde adım atması, bölge bakımından çok büyük felaketlere yol açar. Böyle bir adım bölgede başka olumsuzluklara yol açacağı gibi Suriye Devleti’nin de bölünmesine yeşil ışık yakmak anlamına gelir ki Suriye yönetimi de kendi ülkelerini bölecek bir adım atmayacağını biz düşünüyoruz.

ÇOK CİDDİ SONUÇLARI OLUR: Herhangi bir şekilde böyle bir olumsuzluk adım atılırsa elbette ki bu adımın çok ciddi sonuçları olur, hem Türkiye için olur, hem Suriye için olur, hem bölge için olur. Türkiye’nin hedefi çok nettir ve pozisyonu da nettir, terörden bölgeyi arındırmaktır. Bu pozisyonun Türkiye’nin değişmesi söz konusu değildir. Bugün bu çerçevede Sayın Cumhurbaşkanımız, Rusya Devlet Başkanı Sayın Putin ile görüşmüştür, hem Suriye’de yaşanan gelişmeleri, hem Türkiye-Suriye ilişkilerini ele almışlardır. Rusya’yla Zeytin Dalı Harekatı başlamadan önceki Afrin’deki bu operasyona bakışı neyse, bugün de aynıdır.

Haberin Devamı

İŞBİRLİĞİ SÜRÜYOR: 14 Mart günü Dışişleri Bakanlarımız Moskova’da bir toplantı yapacaktır. Aynı şekilde 16 Mart’ta Astana’da İran’ın da katılımıyla üçlü dışişleri bakanları toplantısı yapılacaktır. Türkiye’nin pozisyonuyla İran ve Rusya’nın bazı konulara bakış farklılıkları bulunsa dahi işbirliğini sürdürdüğünü somut göstergeleridir.

İLK TOPLANTI WASHINGTON’DA: (Tillerson’un ziyaretinde karar verilen 3 mekanizma) Bunların ilk toplantısı da 14 Mart’tan önce Washington da olacak. Hem Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu hem de ABD Dışişleri Bakanı Sayın Tillerson’ın koordinasyonunda olacak. Eş zamanlı toplanacaklar ve gündemlerini görüşecekler karara bağlayacaklardır. Tabii Münbiç de bunun içerisinde olacak konulardan biri.

TEHDİDE GÖZ YUMAMAYIZ: Türkiye çok nettir Münbiç konusunda. Münbiç’te PYD, YPG, PKK, KCK, DEAŞ terör unsurlarının oradan temizlenmesi şarttır. Eğer oradan ABD onları göndermezse veya çekmezse, orada onların varlığı devam ederse bu şu demektir; Türkiye’ye karşı tehdit devam ediyor demektir. Türkiye kendisini tehdit altında bırakılmasını göz yumamaz. Son sözü Türkiye yine kendisi söyler.

Haberin Devamı

ÇOCUK İSTİSMARINA KARŞI KOMİSYON

Bozdağ, çocuklara yönelik cinsel saldırılara ilişkin 6 bakandan oluşan bir komisyon kurulacağını bildirdi. Bozdağ, “Başbakan yardımcımız Sayın Recep Akdağ Beyefendinin başkanlığında Adalet Bakanımız Sayın Abdullah Abdülhamit Gül, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız Sayın Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu, Milli Eğitim Bakanımız Sayın İsmet Yılmaz, ve Sağlık Bakanımız Sayın Ahmet Demircan’dan oluşan bir komisyon kurulmuştur. Komisyonun kuruluş amacı, çocuklarımızın korunması konusunda bugüne kadar aldığımız bütün tedbirlerin gözden geçirilerek bundan sonra daha etkin koruma için neler yapılması gerektiği hususunu çalışmak ve en kısa sürede hükümetimize bir yasal ve idari açıdan yapılması gerekenler konusunda bir rapor sunmak olacaktır” dedi.

‘Cezalar artacak’

Bozdağ, komisyonun cezaların artırılması başta olmak üzere her alanda yapılması gerekenleri rapor haline getireceğini söyledi. Bozdağ “Yasal düzenleme gerektiren hususlar, TBMM’de yasalaştırılacak. İdari tedbirlerle yapılabilecek hususlarda da, gerekli idari düzenlemeler yapılarak tedbirler alınacaktır. Elbette en ağır şekilde cezalar verilecektir, infazlar yapılacaktır, bu düzenleme içerisinde de cezaların artırılması konusu ayrıca ele alınacak. 12 yaşı doldurmamış olan çocuklarımıza dönük suçlarla ilgili ayrı cezai yaptırımlar getirilebilecek, başka da düzenlemeler mutlaka bu rapor sonucunda hayata geçirilecektir” dedi.

Haberin Devamı

'İTTİFAKIN DETAYLARI ÇARŞAMBA BELLİ OLACAK'

Bozdağ, “Seçim ittifakını yasaklayan düzenlemeler yasalarımızdan çıkarılmıştır. Milletvekili seçiminde ve Cumhurbaşkanı seçiminde partilerin ittifak yapabilmelerinin önü açılmıştır ve bunun yasal çerçevesi çizilmiştir. Detaylar çarşamba günü açıklanacaktır. Yapılan yasal düzenlemede ittifak yapacak partiler arasında herhangi bir sınırlama yok. 2 parti 3 parti ittifak yapabilir diye bir sınırlama yok. Saadet Partisi ile AK Parti, MHP bir ittifak yapar mı? Bu önümüzdeki zaman içerisinde ortaya çıkacaktır” dedi.

'TBB TÜM TABİPLERİ TEMSİL ETMİYOR'

Bozdağ şöyle devam etti: “Türk ve Türkiye ibarelerinin isminde herhangi bir sivil toplum örgütünün veya meslek kurulusunun yer alması, o örgüt ve meslek kuruluşuna büyük bir şeref kazandırır, onur kazandırır. Türk Tabipleri Birliğinin yönetim kurulu vatanını milletini seven Türk tabiplerinin tamamını temsil etmemektedir. Ama bir şekilde seçim sistemi ile oraya seçilebiliyorlar. Bu son açıklamalar bu konuda bir neşter atılması zaruretini ortaya koymuştur. Sayın Cumhurbaşkanımızın açıklaması üzerine Başbakanımızın bir talimatı olmuştur. Başbakanlıkta bu konuda bir hazırlık devam etmektedir. Ancak henüz hazırlık tamamlanmış değildir. Bugünde Bakanlar kurulumuzda bu konu müzakere edilmemiştir.”