Siyaset Başbakan Yıldırım'dan AKPM'ye seçim yanıtı: AKPM kendi işine baksa iyi olur

Başbakan Yıldırım'dan AKPM'ye seçim yanıtı: AKPM kendi işine baksa iyi olur

25.04.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 6. Zirvesi’ne katılan Başbakan Yıldırım, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) Türkiye’deki seçimlerin ertelenmesi isteğine sert tepki verdi. Yıldırım, “AKPM bunu söyleyeceğine terörist başı Salih Müslim’i konuşturmasın” dedi

Başbakan Yıldırımdan AKPMye seçim yanıtı: AKPM kendi işine baksa iyi olur

Başbakan Binali Yıldırım, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nin (AKPM) 24 Haziran seçimlerinin ertelenmesi çağrısına İspanya’dan yanıt verdi. Yıldırım, “AKPM kendi işine baksa iyi olur. Seçimi onlar yapmayacak, Türkiye yapacak” dedi.

Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’un resmi daveti üzerine Türkiye-İspanya Hükümetlerarası 6. Zirvesi’ne katılmak üzere Madrid’e geldi. Yıldırım, Moncloa Sarayı’nda Rajoy tarafından resmi törenle karşılandı. Yıldırım ve Rajoy’ın yanı sıra heyetlerde yer alan bakanlar da muhataplarıyla ikili görüşmeler gerçekleştirdi. Hükümetlerarası Zirve’nin ardından iki başbakan basın toplantısında konuştu. Başbakan Yıldırım, şunları söyledi:

SEÇİMİ ONLAR YAPMAYACAK: (AKPM’nin seçimler ertelensin açıklaması) AKPM kendi işine baksa iyi olur. Seçimi onlar yapmayacak Türkiye yapacak. Türkiye yüzlerce seçim yaptı. Gayet şeffaf demokratik ve yüzde 85’in altına düşmeyen katılımla adeta demokrasi şöleni havasında seçim yaptı. Ama AKMP bunu söyleyeceğine yüzlerce binlerce insanın kanına girmiş bir terörist başını getirip orada konuşturmasın. AKPM’ye düşen Salih Müslim denen katil olduğu tescil olmuş bir insanı getirip o parlamentoda konuşturmakla ne barışa, ne terörle mücadeleye ne de Avrupa’nın değerlerine hizmet eder.

Haberin Devamı

AKPM’den ‘seçimleri erteleyin’ çağrısı

Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM), mevcut koşullarda düzenlenecek seçimlerin “Avrupa kriterlerine uygun olmayacağı ve meşruluğunun sorgulanacağı” gerekçesiyle Türk hükümetine 24 Haziran seçimlerini erteleme çağrısında bulundu. AKPM Denetim Komisyonu adına dün sabah Strasbourg’da alınan kararda, seçim kanununun seçim kararından sadece bir ay önce değiştirilmiş olması, OHAL uygulamasına devam edilmesi, seçimlerin güvenliği ve saydamlığı konusundaki şüpheler ve tartışmalı mühürsüz oy pusulası kararının “seçimlerin demokratik bir ortamda düzenlenemeyeceğini” gösterdiği belirtildi.

‘Hadlerini aştılar’

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, AKPM Denetim Komisyonu’nun 24 Haziran’da yapılması planlanan cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği genel seçiminin “AB kriterlerine uygun olmayacağı” yönündeki açıklamalarını Twitter hesabında değerlendirdi. Çelik, “Haddini aşmak nedir diye sorulsa rahatlıkla karşısına bu karar yazılabilir. Denetim Komisyonu haddini her bakımdan aşmış, tamamen siyasi bir karar almış... Halkımızın iradesi ve bu iradeyi temsil eden kurumlar dışında kimsenin buna karışma hakkı yoktur. ‘Seçimi erteleyin’ demek haddini aşmaktır” değerlendirmesinde bulundu. ANKARA Milliyet

DAHA FAZLASI: Ekonomi, ticaret, karşılıklı yatırımların artırılması, terörle mücadele ve ülkelerimizin, Avrupa’nın karşı karşıya kaldığı yasa dışı göçle ilgili konuları kapsamlı şekilde değerlendirme fırsatı bulduk. İkili ticaretimiz geçen yıl yüzde 15’in üzerinde bir artış sağladı ve 13 milyar dolara yaklaştı. Ancak Türkiye İspanya arasındaki potansiyel bununla sınırlı değil. Daha fazlasını başarabiliriz. Ziyaretin amaçlarından birisi de bu.

FETÖ İLE İLGİLİ TALEPLERİ PAYLAŞTIK: Terörle mücadele konusunda ispanya ile Türkiye benzer tecrübelere sahip. Yıllardan beri ayrılıkçı terör örgütüne karşı hem Türkiye hem İspanya çetin bir mücadele veriyor. Enerjimizin bir kısmını da bu yönde harcıyoruz. FETÖ terör örgütünün darbe kalkışmasına yönelik İspanya’nın ülkemize, demokrasimize verdiği desteği unutmuyoruz, Teşekkür ediyoruz. Ancak sayın başbakana bu terör örgütünün İspanya’da da faaliyetlerinin olduğunu ve bu konuda da faaliyetlerinin izlenmesi ve işbirliği yapılması konusunda düşüncelerimizi, taleplerimizi kendisiyle paylaştık. Katolanya konusunda Türkiye’nin görüşü çok açık ve nettir. Anayasal düzen ve toprak bütünlüğü esastır.

Haberin Devamı

GÜVENLİĞİMİZE KATKI: Türkiye Suriye’de ortaya koyduğu çalışmayla aynı zamanda Avrupa’nın terörden ve göçten emniyetli olmasına da katkı sağlıyor. Eğer Türkiye bu mücadeleyi vermese, Avrupa göç istilasına uğrar, terör faaliyetleri çok daha yoğun şekilde burada görülebilir. İspanya hava savunma sistemiyle güvenliğimize önemli bir katkı sağlıyor.

MEDENİYETLER İTTİFAKI: Son yıllarda dünyada görülen aşırıcılık ve İslam düşmanlığı gibi konulara karşı İspanya ve Türkiye’nin başlattığı medeniyetler ittifakının yeniden canlandırılmasının bölgesel ve küresel barışa da önemli katkı sağlayacağını mevkidaşıma ifade ettim.

‘Patriot kararı yakında’

Basın toplantısında konuşan İspanya Başbakanı Rajoy da, Başbakan Yıldırım ile Akdeniz ülkeleri arasında yapılacak ortak müşterek projelerin hayata geçirilmesini konuştuklarını söyledi. Rajoy Türkiye’deki patriot bataryaları konusunda “2018 yılının sonuna kadar bu uzatma yapılmıştı. Sayın başbakan bana bu pozisyonumuzu bana sordu, ben çok iyi şekilde gördüğümüzü ve bu teklifi en kısa sürede karar vereceğimizi kendisine ilettim” dedi. Rajoy, AKPM’nin seçim ile ilgili açıklaması konusunda ise, “AKPM istediği gibi görüş bildirebilir. Bu bizim görüşlerimizle bağdaşmayabilir” dedi.

Haberin Devamı

4 yıl aranın ardından toplanan zirve

Başbakan Yıldırımdan AKPMye seçim yanıtı: AKPM kendi işine baksa iyi olur

İspanya ile Türkiye 2008 yılında Hükümetlerarası Zirve’yi oluşturdu. İlk toplantısını 2009’da yapan zirvenin en son toplantısı 2014’te Türkiye’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Başbakan Yıldırım’a 4 yıl aradan sonra yapılan hükümetlerarası zirvede 5 bakan ve iki bakan yardımcısı eşlik ediyor. Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik, Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Dışişleri Bakan Yardımcısı Ahmet Yıldız, İçişleri Bakan Yardımcısı Mehmet Ersoy ile bazı milletvekilleri heyette yer aldı.

Haberin Devamı