Ekonomi Başkent Doğalgaz ‘halka arz’ için SPK’ya başvurdu

Başkent Doğalgaz ‘halka arz’ için SPK’ya başvurdu

22.09.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Doğalgaz dağıtım şirketi Başkent Doğalgaz, halka arz için Sermaye Piyasası Kurulu’na (SPK) başvurdu. 1.7 milyon aktif müşteriye sahip Başkent Doğalgaz, Ankara’nın büyümesine paralel her yıl yaklaşık 70 bin yeni müşteriye ulaşıyor.  Torunlar Enerji bünyesindeki Başkent Doğalgaz, Türkiye’nin ilk altyapı GYO’su unvanını da taşıyor. 2016 yılsonu itibariyle 2.5 milyar TL cirosu bulunan Başkent Doğalgaz, sektöründeki ilk halk arzı gerçekleştirecek.

Başkent Doğalgaz  ‘halka arz’ için  SPK’ya başvurdu

Torunlar Grubu’nun enerji sektöründeki en önemli yatırımı olan ve faaliyetlerini Torunlar Enerji çatısı altında yürüten Başkent Doğalgaz, halka arz için İş Yatırım aracılığı ile SPK’ya başvurdu. Başkent Doğalgaz, Polatlı, Kızılcahamam ve Beypazarı ilçeleri hariç Ankara il sınırları dâhilinde doğalgaz dağıtım lisans hakkını 2037 tarihine kadar elinde bulunduruyor.

İlklere imza attı

2013 yılında özelleştirilen ve Torunlar Enerji tarafından 1 milyar 162 milyon dolar bedelle satın alınan şirket, 2016 yılı şubat ayından itibaren Türkiye’nin ilk altyapı GYO’su olarak hizmet veriyor. Türkiye’de gaz dağıtım alanındaki ilk halka arzı gerçekleştirecek şirket, kurumsal anlamda Türkiye’de bir ilk olan altyapı GYO modelini de yatırımcılarla tanıştırmış olacak.

11.594 km şebeke uzunluğuna sahip Başkent Doğalgaz, Ankara’nın şehirleşme potansiyeline bağlı olarak yılda yaklaşık yüzde 4 oranında abone artışı sağlıyor.

Başkent Doğalgaz’ın faaliyetleri ve yatırımları hakkında açıklamalarda bulunan Başkent Doğalgaz Dağıtım GYO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Torun, Başkent Doğalgaz’ı 2013 yılının mayıs ayında devraldıklarında 1.4 milyon olan abone sayısının 2017 yılının ilk yarısı itibariyle 1.7 milyonu aştığını, 2020 yılında 2 milyona ulaşmayı hedeflediklerini ifade etti.

Torun, “Başkent Doğalgaz’da 4 yılı aşkın sürede ciddi anlamda iyileştirmeler gerçekleştirdik. Nüfus bakımından Türkiye’nin ikinci büyük şehri olan Ankara, TÜİK verilerine göre 2011 ila 2016 arasında en çok iç göç alan ikinci şehir olarak büyük bir potansiyel arz ediyor. Önümüzdeki dönemde henüz gaz dağıtımı yapılmayan Ankara’nın 9 ilçesine de doğalgaz şebeke yatırımı yaparak gaz hacmini arttırarak büyümeyi hedefliyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Başkent Doğalgaz  ‘halka arz’ için  SPK’ya başvurdu

250 milyon TL yatırım yaptı

Mehmet Torun, Başkent Doğalgaz’ın teknoloji dahil 4 yılda yaklaşık 250 milyon TL altyapı yatırımı yaptığını da söyledi.
Halka arz süreci ile birlikte kurumsal yönetim standartlarını, raporlama standartlarını, yatırımcı ilişkileri ve kurumsal iletişimi çok daha üst seviyeye taşıyacaklarını belirten Mehmet Torun, “Bu konuda üst düzey tecrübeye ve yetkinliğe sahip yönetim ekibimiz var. Onların liderliğinde kurumsal yönetim ve hizmet kalitemizi daha üst seviyelere çıkaracağımıza inanıyoruz” dedi.