Gündem Batı Afrika'nın güneyinde sömürülmüş bir başka ülke: Mali

Batı Afrika'nın güneyinde sömürülmüş bir başka ülke: Mali

26.04.2018 - 14:27 | Son Güncellenme:

Yakın geçmişte Fransız sömürgesinden kurtulmak için yıllarca zulüm görmüş olan Mali Afrika’nın en yoksul ülkelerinden birisidir. Öyle ki, dünyadaki en fakir ülkeler arasında ilk 5 sıraya girebilecek olan bu ülke zamanında köle ticaretinin kilit noktalarından birisiydi. Mali’ye yakın gelecekte gitmek isteyenler için bu yazımızda Mali’nin detaylarını bir araya getirdik.

Batı Afrikanın güneyinde sömürülmüş bir başka ülke: Mali

Mali ülkesi nerededir ve ülkenin kültürü nasıldır?

Haberin Devamı

Büyük Sahra çölünün ve Batı Afrika'nın güneyinde kalan Mali, denize kıyısı olmayan bir ülkedir. Mali’nin en kalabalık şehri aynı zamanda ülkenin başkenti olan Bamako'dur. Ülkenin nüfusu yaklaşık 17 milyon civarındadır.

Ülke nüfusunun çoğunluğunu çocuklar oluşturmaktadır. Son derece fakir bir ülke olan Mali'de, temiz su hacminin yetersizliğinden dolayı her yıl binlerce kişi yaşamını kaybetmektedir . Ülkede insanlar Müslüman ve Hristiyan olmak üzere iki kutba ayrılmışlardır. Bu kutbun ağır basan tarafı ülkenin %90’ını oluşturan Müslüman kesimdir. Mali'de konuşulan resmi dil Fransızca’dır fakat ülkenin büyük bir kısmı yerel bir dil olan Bambaraca’yı bilmekte ve günlük hayatta daha çok Bambaraca konuşmayı tercih etmektedir.

Haberin Devamı

Mali ülkesi iklimi nasıldır ve oraya hangi mevsimlerde gitmek daha mantıklıdır?

Mali, kuzey, orta ve güney kesim olarak üçe ayrılmış olduğundan iklimde üç bölgeye göre farklılık göstermektedir. Sahra Çölü’nün devamı olarak sayılan kuzey tarafı çöl ikliminden dolayı oldukça sıcak ve kuraktır. Orta kesim hem tropik hem de kurak olmasından dolayı yarı kurak bölge olarak adlandırılabilir. Nüfusunun büyük çoğunluğunun yaşadığı güney kesimde ise tropikal iklim özellikleri görülmektedir.

Ülkeye yapılan turistlik ziyaretlerde tercih edilen aylar ise genelde Kasım ve Şubat aralığı olmaktadır. Mali genellikle hep sıcak ve hep kurak olduğu için ülkeye yaz aylarında gitmek akıllıca bir tercih olmayacaktır.

Mali'ye gitmeden önce yapılması gerekenler

Ülkeye seyehat için Türk vatandaşların vize alması gerekmektedir. Bu yüzden ilk olarak vize işleri halledilmelidir. Ayrıca ülke, iklim açısından Türkiye'den farklı olduğu için gezi sırasında görülebilecek hastalıklara karşı önlem mahiyetinde aşılar olunması gerekmektedir.