Bayat ekmek pidesi malzemeleri 5 adet orta boy bayat ekmek 6 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri 1/5 yemek kaşığı yoğurt 1 adet yumurta 100 gr kavurma Az miktar tuz kırmızı toz biber Küçük bir kaba yumurtayı kırın üzerine 1/5 yemek kaşığı yoğurdu ve tuzu ekleyerek iyice çırpın. Dilimlenmiş ekmekleri fırın kabı içine dizin. Üzerlerine yaptığınız karışımı fırça yardımıyla paylaştırın, hafif ıslanmasını sağlayın. Rendelenmiş kaşar peynirlerini eşit miktarda ekmeklerin üzerine serpiştirin. Kavurmayı tercihe göre keserek dilimlerin üzerine paylaştırın. Toz biberi serpiştirin önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında üstleri kızarana kadar yaklaşık 8 dakika pişirin. Sıcak olarak servis edebilirsiniz. Bayat ekmekleri dilimleyip kurutun. Daha sonra kuruyan bu ekmekleri mutfak robotundan geçiererek toz haline getirin. Böreklerinizde, tavuk kızartmalarında, köfte harçlarında galeta unu olarak kullanabilirsiniz. Bayat ekmekleri küp küp doğrayın bir miktar yağ ve baharatlarla karıştırarak ya da sade bir şekilde fırına sürün. Kuruyan ve kıtır kıtır olan ekmekleri dilediğiniz çorbaya ilave ederek nefis krutonlar elde edebilirsiniz. Malzemeler 1 adet bayat ekmek 4 adet yumurta ½ çay kaşığı (tuz, karabiber, kekik, nane, pul biber) 3 yemek kaşığı ayçiçeği yağı Bayat ekmekleri dilimleyin. Yumurtaları ve baharatları bir kaba koyarak çırpın. Tavayı orta ateşte kızdırın. Ay çiçek yağını eşit şekilde tavaya yayın. Ekmek dilimlerini yaptığınız karışıma alarak emmesini sağlayın. Önlü arkalı ters çevirerek altın sarısı rengi alana kadar pişirin. Bir kaba kağıt havlu sererek kızarttığınız ekmeklerin yağının çekilmesini bekleyin. Ezine peyniri ve vişne reçeli ile servis edebilirsiniz. Tirit malzemeleri ½ kuşbaşı doğranmış kırmızı et ½ kg yoğurt 1 demet maydanoz Bayat ekmek 50 gr tereyağı 2 diş sarımsak 2 soğan Kimyon ve tuz Tereyağını tencerede eritin. Eti ekleyip suyunu çekene kadar kavurun. Üzerini 2 parmağı geçmeyecek şekilde su koyun kimyonu ekleyin etler yumuşayana kadar pişirin. Bayat ekmeği küp şeklinde doğrayın ve fırında kızartın. Yıkayıp ayıkladığınız maydanozu kıyın. Soğanları soyup piyazlık doğrayın. Üzerine tuz serpip ovun yıkayıp süzün. Ekmekleri yayvan bir kaba alın etin suyunu üzerine dökerek çekmesini bekleyin. Ezip soyduğunuz sarımsakları yoğurda karıştırın ve ekmeklerin üzerine dökün. Süzdüğünüz soğan ve maydanozu ekleyerek servis yapın. Tutmaç çorbası için malzemeler 1 su bardağı yeşil mercimek 2 kahve fincanı erişte 3 çorba kaşığı un 3 çorba kaşığı yoğurt 1 adet yumurtanın sarısı 5 su bardağı sıcak su Tuz Karabiber Üzeri için 2 çorba kaşığı tereyağı Bir gece önceden ılık suda ıslanmış olan yeşil mercimekleri soğuk ve tuzlu suda haşlayalım. Tencereye sıcak suyu haşlanmış mercimekleri ve erişteleri koyup pişene kadar haşlayalım. Bir kaseye unu, yoğurdu ve yumurtanın sarısını koyup iyice çırpalım. Çorba kaynayınca yoğurtlu karşımı kesilmemesi için yavaşça ekleyip hızlıca karıştıralım. Tuzu ve karabiberi ekledikten sonra 2-3 dakika daha kaynatalım. Tavada tereyağını eritip üzerine dökelim. Sıcak servis ediniz. Afiyet olsun! PembeNar Özel