Bebeğiniz Sizi Hiç Yanından Ayırmıyor mu? Bir de Bu Açıdan Bakın

Yaklaşık olarak ilk altı ayda, bebeğinizin gördüğü bir nesneyi alıp arkanıza koyduğunuzda sanki öyle bir eşya yokmuş gibi tepkisiz bir şekilde başka bir şeyle ilgileniyordu. Çünkü gözünün önünde değilse, öyle bir nesne yoktu.

Tabi bu durum annesi, yani sizin için de geçerli. Siz mutfağa su içmeye bile gitseniz sizi görmediği anda yok olduğunuzu sanıyordu. Bu dönemde güvenin en önemli duygu olduğunu da hesaba katarsak size devamlı yapışık durarak kendini garantiye alması gayet mantıklı. :)

Yaklaşık 6 ay civarında, gene bir gün siz ona eşlik ederken, elindeki eşyaları sandalyesinden atıp, sonra da eğilip arkasından bakmaya başlayabilir. Sonra da attığı her şeyi çırpınıp sesler çıkararak geri istemeye... Hey, artık eşyaların yok olmadıklarını anlamaya mı başladı ne?

Haberin Devamı

İşte bunun adı nesne sürekliliği (devamlılığı). Yani bir nesne bebeğimizin gözünün önünde olmasa da onun hala var olduğunu anlaması hali. Test etmek isterseniz, bir nesneyi alın, gözünün önünde önce ucu açıkta kalacak şekilde bir örtünün altına koyun. Bakalım orada olduğunu görüp alacak mı? Alırsa, bu kez aynı nesneyi onun önünde tamamını saklayacak şekilde örtünün altına koyun. Orada olduğunu anlayıp alırsa, nesne sürekliliğini kazanmış demektir. Bunu yaklaşık 8-12 ay civarında net olarak yaptığını görebilirsiniz. Fakat tabi ki becerilerin zamanlaması her çocuk için farklılık gösterebilir. Her çocuk, kendi gelişime göre düşünülmeli.

Nesne sürekliliği, Bilişsel Gelişim* açısından insan yaşamının ilk iki yılını kapsayan önemli bir beceridir. Bebek nesneyi bulmak için engeli kenara itip oyuncağı kavrayarak birkaç davranışı amaçlı olarak, art arda sergileyebilir. Bu da problem çözme becerisinin temeli olacaktır.

*Bilişsel Gelişim: "Bilmek" için gereken tüm zihinsel etkinliklerin gelişim süreci diyebiliriz. Dikkat, hatırlama, planlama, akıl yürütme, problem çözme,....

Bu özelliği nasıl geliştireyim diyenler için Montessori'nin tabi ki bunun için de bir materyali var: Nesne sürekliliği kutusu. Bunu edinebilir, ya da evde basit bir ayakkabı kutusuyla kendiniz yapabilirsiniz. Şöyle ki, kutunun kapağının üzerine ve yan bölümüne bir pinpon topu kadar delik açın. Sonra pinpon topunu kutunun üzerindeki delikten içine bırakın ve alttaki delikten çıkışını izleyin. Bu çalışma bir süre gözden kaybolup sonra kutunun altından çıkan topun aslında hep var olduğunu fark etmesini kolaylaştıracaktır.

Haberin Devamı

Bu özelliği geliştirirken biraz da eğlenmenin güzel bir yolu "Ce-eee" oyunu oynamak. Bu oyun hem onları mutlu ediyor, hem de nesne sürekliliğini kazanmaya yardımcı oluyor. O zaman size iyi eğlenceler...

Ayşegül Karahan Ertuğrul
Eğitimci, Ebeveyn Danışmanı

www.aysegulkarahan.com
Facebook /@aysegulkarahanBilincliAileler
Instagram /