Bebeğiniz tuvalet eğitimine hazır mı?

Bebeklerin gelişimleri ve uykuları hakkında bir çok yazımız var. Ama son zamanlarda annelerden aldığım e-postalar ve sosyal medyadaki sorular üzerine tuvalet eğitimi üzerine de yazmamızın gerekli olduğunu kanısındayım. Tuvalet eğitimi için doğru zaman nedir ve bu süreç uyku eğitimini nasıl etkiler.

Çocuk gelişiminin her alanında olduğu gibi, tuvalet eğitiminin de her çocuk için geçerli bir başlangıç yaşı yoktur. Ama genellikle çocuklar anne-babalar fark etmeden bu olgunluğa ulaşırlar. Sevgili Uzman Doktorumuz Hayri Gözlükgiller’in Anne Babayı Kullanma Kılavuzu adlı kitabında bebeklerin önemli bir bölümünün gerekli olgunluğa 18-24 ay dolaylarında ulaştıklarını ama bazılarının ise 4 yaşa kadar bekleyebildiklerini her ikisinin de normal olduğunu ve telaşlanmamak gerektiğini belirtmiştir. Çocuğunuzun yeterli olgunluğa ulaşma sürecinin neresinde olduğunu saptamada aşağıdaki liste işinize yarayacaktır:

Haberin Devamı

Kakası düzenli, yumuşak ve şekillidir.
• Kilotunu kendi kendine indirip kaldırabilmektedir.
• Ev halkının tuvalet/banyo hareketlerini taklit etmeye çalışmaktadır.
• Kakası geldiğini bir takım fiziksel hareketlerle belli etmektedir veya söylemektedir.
• Kaka ve çiş anlamına gelen sözcükleri kullanmaktadır.
• Basit emirleri anlamaktadır(Örneğin; oyuncağını al vb.)
• Tuvalete gitmesini gerektiğini anlatan fiziksel uyarıları anlamakta, ve önceden size söylemektedir.
• Kakalı bezle kalmayı sevmemekte, istememektedir.
• 3-4 saatlik kuru dönemleri olmaktadır, mesane kasları idrarını tutacak kadar olgunlaşmıştır.
• Her şeye olumsuz yaklaşmamaktadır.
• Eşyaları yerine koyma alışkanlığını edinmeye başlamıştır.
• Bağımsızlık isteğini belli etmektedir.
• Yürüyebilmekte ve oturabilmektedir.

Çocuğunuz tüm bunları yapıyorsa tuvalet eğitimine hazır demektir. Bir an önce eğitime başlayabilirsiniz, eğitim süresi zorludur sabırlı ve anlayışlı olmak gerekmektedir. Arada ıslaklıklar olabilir özellikle tuvalet eğitiminin başlarında geceleri kuru kalmak bebekler için zor olabilir.

Haberin Devamı

Gelelim tuvalet eğitiminin uyku eğitimini nasıl etkileyeceğine eğer bebeğinize tuvalet eğitimi vermeyi planlıyorsanız lütfen bunu uyku eğitimiyle aynı anda yapmayınız. İkisi de zorlu bir süreçtir, belli bir zaman ve anlayışı gerektirmektedir. Aynı anda uyku ve tuvalet eğitimi vermek anneyi de bebeği de zorlayabilir. Peki tuvalet eğitimi olan bir çocuğunu varsa uyku eğitiminde hangi yolu izlememiz gerekmektedir. Tuvaletini kendi yapan bir çocuk büyük olasılıkla uyku eğitiminin ilk günlerinde bunu kullanacaktır. Uykuya geçmemek için kullandığı bir koz olacaktır. Bu dönemde küçük kandırmalara düşmemek gerekir. Gece yatmadan 1 saat önce sıvı tüketimini azaltmak ve çocuğunuzu tuvalete götürmek gerekmektedir. Ayrıca çocuğunuz yatağa girdikten hemen sonra tuvaleti geldiğini söylüyorsa büyük ihtimal uykudan kaçmak için bunu kullanıyordur. Duymazlıktan gelin çünkü yatmadan hemen önce zaten yapmıştı. Gerçekten geldiğini düşünüyorsanız sessizce ışığı yakmadan yaptırın ve sonra tekrar yatağına yatırın. Bu süreçte çok fazla konuşmayın, böylelikle zamanla bunu kullanmayı bırakacaktır.

Haberin Devamı

Sevgiler,

Sinem Gerger Akınal

0-5 Yaş Uyku Danışmanı

www.bebekveuyku.com