Bebek Bebekler ne zaman desteksiz oturur?

Bebekler ne zaman desteksiz oturur?

08.05.2018 - 11:55 | Son Güncellenme:

Bebekler ne zaman oturur, bebekler ne zaman desteksiz oturur gibi sorular ebeveynler tarafından en çok merak edilen sorulardan bir tanesidir. Bebekler kendi başlarına oturmaya başladıklarında çok sevimli görünürler ve ilerleyen aylarda yürüme ve adım atmaya başlarlar. Bebeğinizin ne zaman oturacağını merak ediyorsanız ve bebekler ne zaman oturur, bebekler ne zaman desteksiz oturur gibi soruları merak ediyorsanız tam olarak doğru yerdesiniz. Birazdan vereceğimiz bilgilerde sizlere bebekler oturmaya nasıl alıştırılır, bebekler ne zaman oturur gibi soruların cevaplarını açıklayacağız. İşte haberimizin detayları…

Bebekler ne zaman desteksiz oturur

Bebekler ne zaman oturmaya başlar sorusu henüz 3-4 aylık anne ve baba olan bireyler tarafından oldukça merak edilen sorular arasında yer alıyor. Bebeğin herhangi bir yerinde hasar meydana gelmemesi için ebeveynler tarafından bebekler desteksiz ne zaman oturur, bebekler ne zaman oturur pozisyonda tutulur gibi soruların cevaplarını arıyorlar. Bizde bu soruların cevaplarını sizler için araştırıp bir araya getirdik.

Bebekler, kendi başlarına oturmaya başladıklarında ve herkesin desteğine ihtiyaç duymadan bağımsız olarak oyuncaklarıyla oynamaya başladıklarında çok sevimli görünürler. Oturmak, çocuğa dünyanın önünde yeni bir bakış açısı kazandıran ve aynı zamanda ona yeni bir bağımsızlık seviyesi kazandıran önemli bir gelişimsel başarıdır. Bu makale sizlere bebekler ne zaman oturur, bebekler ne zaman desteksiz oturtulmalıdır ve bebekler oturmaya nasıl alıştırılır gibi soruların cevaplarını açıklayacağız.

Bebekler ne zaman oturur?

Kendi başına oturabilen bir bebek için yeni keşiflerin kapısı aralanacak, ve dünyasını yeni bir perspektiften görmeye başlayacaktır. Bebekler oturmaya başladığında, sırt ve boyun kasları gerekli güce sahip olduğu için baş ve bacakları üzerinde yeterli kontrol sağladığından, emekleme, ayakta durma ve yürüme gibi aktiviteler onun için çok daha kolay hale gelir.
Bebeklerin çoğu 4 aylıkken oturmaya başlarlar. Ancak bazılarının daha fazla zamana ihtiyacı olabilir. Bazı bebekler 7 aylık olduğunda bağımsız olarak kendi başlarına oturmaya başlayabilirler.

Bebekler 8 . Ayına yaklaşınca ise uzun süre dik bir şekilde hiç devrilmeden oturabilirler. Ancak, uzun süre dik durmaktan yorulduklarında kendi özgür iradesiyle yan yatabilir veya devrilebilirler.

Ne zaman endişe edilmeli?

Bebekler ne zaman desteksiz oturur

Eğer bebeğiniz 4. Ayalıkken kafa ve baş kontrolünü sağlayamıyorsa çocuğunuzun gelişimi hakkında endişelenmeye başlamalısınız. Üstelik kafa kontrolü ile beraber oturma eylemini 9. Ayına kadar da gerçekleştiremiyorsa muhakkak bir uzmana danışılması gerektiğini unutmayın.

Not : Prematüre bebeklerin diğer bebeklere göre, gelişimsel dönüm noktalarının daha geç oturmayı öğrenebileceğini unutmayın.

Bebeklerin oturmaya başlaması ve gelişimsel süreci
Bebekler doğdukları günden itibaren bir oturma pozisyonunda desteklenebilse de, baş kontrole sahip olana kadar bağımsız olarak kendi başlarına oturmaya başlayamazlar. Bebeklerin ne zaman oturmaya başladığını öğrendiğinize göre ona oturma alışkanlığı kazandırmak için yapmanız gerekenleri bilmenizde fayda var. İşte bebekler oturmaya nasıl alıştırılır sorusunun cevapları…

Zaman çizelgesi

3-4 Ay

Bu aşamada, bebeğin boyun kasları hızlı bir şekilde güçlenir ve karnın üzerine yatarken başını kaldırmasına izin verecek kadar güç kazanır. Yakında omuz kasları vücudunu destekleyecek kadar güçlü olacak ve onlara ağırlık vermeye başlayacak ve sanki mini bir şınav yapıyormuş gibi göğsüne itecektir.

5-6 Ay

Bebekler 6 aylık olduğunda düzgün bir şekilde oturabilir, başını ve sırtını düz tutar. Ancak, bu pozisyonda uzun süre kalamayacak ve oturmaya devam etmesi için destek gerektirecektir. Bu aşamada, onu yastıklar ile sarmak en iyisidir, böylece devrildiğinde, incinmez. Bebek 6 aylık olduğunda, dik pozisyonda otururken dengesini nasıl tutacağını ve destek almak için kollarını kullanmaya başlayacağını anlayacaktır.

7-8 Ay

7 aylıkken, bebek desteksiz dik olarak oturabilir ve dengeyi korumak için kollarına bile güvenmek zorunda değildir. Elleriyle bir oyuncağa ulaşmak için oturma pozisyonunda kalırken büyük olasılıkla dönebilir. İlerleyen zamanlarda , oturma pozisyonunda onu yukarı çekmek için kollarını kullanarak yatar pozisyondan oturabilme yeteneğini kazanacak.

Bebekler oturmaya nasıl alıştırılır?

Bebekler ne zaman desteksiz oturur

Aşağıdaki ipuçlarını kullanarak, kendi kendinize nasıl oturacağınızı öğrenme konusunda bebeğinize yardımcı olabilirsiniz. İşte bebekler oturmaya nasıl alıştırılır sorusunun cevabı…

1- Çekirdek gücünü inşa et

Yapman gereken ilk şey bebeğin çekirdek gücünü inşa etmektir. Bunu yapabilmek için sırtlarını, yanlarını, uyluklarını ve gövdesini içeren vücudun çekirdek kaslarını güçlendirmek zorunda olduğunuzu unutmayın. Bu kasların birlikte güçlendirilmesi görevi, bir egzersiz topu kullanılarak ve bebekle denge takviyesi tekniklerinin uygulanmasıyla gerçekleştirilebilir.

2- Oturma hareketini günde birkaç kez yapın

Bebeğe, nasıl yapılacağını pratikte öğreterek nasıl oturacağını öğretebilirsiniz. Çocuğunuzla günde 5 ila 6 kez oturma hareketleri yaptırın. Bebeğin nasıl oturması gerektiğine dair bütün rutin harektleri ezberlemesini sağlayın. Sonrasında ise kendi başına yapmaya başlaması için bebeğinizi gözlemleyin.

3- Bebeğiniz için destek sağlayın

Çocuğunuza bağımsız olarak nasıl oturacağını öğretmenin bir başka yolu, onun için bir koltuk haline gelmektir. Çocuğu yerde otururken bacaklarınızın arasında tutun ve oturma pozisyonuna getirin. Sonrasında ise desteğinizi yavaş yavaş çekerek kendi başına oturması için ona yardımcı olun.

4- Motive etmek için oyuncaklar kullanın

Oyuncakları bir motivasyon aracı olarak kullanmak, bir çocuğun nasıl oturulacağını öğretmenin başka bir harika yoludur. Çocuğunuzun en çok sevdiği oyuncağı seçmesi için ona önünüzde uzanacak şekilde oyuncağı sallamalısınız. Sonrasında ise elinizden alması için onu teşvik etmelisiniz.

5- Kendi başına oynamasına izin verin

Çocuğunuz kendi başına nasıl oturacağını ve dengede durmayı öğrendiğinde ona destek vermeden dışarıdan gözlemleyerek tek başına oturmasını sağlayın. Eline bir oyuncak verin ve güvenli bir mesafeden onu izleyin. Bu şekilde kendi kendine oturması gerektiğini öğrenecek ve ilerleyen zamanlarda size ihtiyaç duymayacaktır.

Yazarlar