Bebek Bebekler neden uyumaz?

Bebekler neden uyumaz?

19.03.2018 - 09:45 | Son Güncellenme:

Bebekler uyumadığı ve uyutmadığı zamanlar ebeveynlerde haklı olarak bir endişe ve gerginlik hali söz konusu oluyor. Peki, bu durum için ne yapmalı? Bebekler neden uyumaz? Bebekler neden uyumaz sorusunun birçok cevabı var. Merak ettiğiniz bebekler neden uyumaz sorusunu sizler için uzmanlara sorduk…

Bebekler neden uyumaz

Bebeklerde her yaşın uyku ihtiyacı farklıdır. Yeni doğmuş bir bebek çok fazla gündüz uykusunda kalır. Yeni doğan bebekler gün içerisinde 1-2 saatlik aralarla uyanırlar ve yaklaşık 1 saat uyanık kalırlar. Bebeklerin gün içerisinde uyanık kalmaları ve gece daha çok uyumaya alışmaları zaman alan bir süreçtir. Bebekler uyumuyorsa bunun birden fazla nedeni mümkün olabilir. Bebekler neden uyumaz sorusuna ilk cevap olarak aklınıza doğal olarak aç olabileceği geliyor. Peki, uzmanlar ‘’bebekler neden uyumaz’’ sorusuna neler demiş merak ediyorsanız her şey yazımızda…

Kolik Sancılar

Bebeklerin yetişkin insanlar gibi gün içinde uyumayıp geceleri uyuması beklenemeyeceği gibi, gün içerisinde az uyuyup gece uykularına alışmaları zaman gerektirir. Bebekler neden uyumaz dendiği zaman uzmanların söylediği ilk neden kolik sancılardır.

Bebeğin uykusunu bölen, uyumasına engel olan kolik sancılar; yalnızca bebeği huzursuz etmekle kalmayıp ebeveynlerin de gergin zamanlar geçirmesine neden olabilir. Tam uykuya geçiyorken huzursuzluk hissederek uyanan bebeğiniz neden uyumuyor merak ediyorsanız bunun nedeni ‘’kolik sancılar’’ olabilir.

Çoktan acıkmış olabilir

Bebekler ilk aylarında çok sık uyuduğu gibi çok sık acıkırlar ve birkaç saatte bir beslenmeleri gerekir. Bebekler neden uyumaz dendiği zaman akla gelecek en olası neden aç olmalarıdır.

Bebeğiniz size doymuş gibi gelebilir ancak o hala aç ya da çoktan acıkmış olabilir. Anne sütünde bulunan kolesistokinin adlı sindirim hormonu, bebeğinizde hem tokluk hissini hem de rahatlama uyku hissini ortaya çıkarır. Bu hormon emzirme sırasında hem bebekte hem annede salgılanarak rahatlama ve uyku hissi sağlar. Ancak burada dikkat edilmesi gereken bir nokta vardır ki o da bu hormonun emzirmeye başladıktan on dakika sonra salgılandığıdır. Bu yüzden bebeğiniz doymadan uyuyakalabilir. Onu hafifçe uyandırıp sütün son kısmındaki tok tutucu proteinli yağlı sütü de emmesini sağlamalısınız. Bu sayede hem siz hem de bebeğiniz rahat bir uyku çekeceksiniz.

Ayrıca anneler gergin tavırlar sergilemek yerine bebekleri mırıldanmaya başladığında hemen emzirmeye geçerlerse, açlıktan kaynaklı uyku problemi sorunsuzca ortadan kalkacaktır.

Gece ve gündüzü ayırt edememe

Bebekler gece ve gündüzü ayır edemediği için uyuyamayabilir ya da uyuyup uyanabilirler. Bebekler akşam güneş battıktan sonra uykuya geçerler ancak anne babasının sesini duyan minikler bir daha uykuya geçmek istemeyebilir. İşte bunun nedeni geceyi kavrayamamış olmalarıdır. Hâlbuki bilseler gece olduğunu ve geceleri uyumaları gerektiğini, onlar da mışıl mışıl uyumak isterler.

Bebeklerin gece gündüz farkını öğrenmesi mümkün değil mi peki? Elbette mümkün… Bebekler neden uyumaz sorunuzun cevabı kolik sancılar ve acıkmış olması değil ise; gece ve gündüzü ayırt edemeyişinden kaynaklı bir uyku problemi yaşanıyorsa, bu problemi ortadan kaldırabilmeniz için de bazı ipuçları var.

Sabahları perdeleri açıp eve gün ışığının dolmasını sağlayabilirsiniz. Gündüzleri belli bir düzeniniz, geceleyin ise sessiz ve ışıksız, uykuya uygun bir ortam sağladığınız takdirde bebeğiniz gece gündüz farkını zaman içerisinde kavrayacaktır.

Bebeğiniz başka hangi nedenlerden uyumuyor olabilir

Bebeğin kilo artışını ve gelişimini takip etmeli, sağlık problemi olup olmadığını izlemelisiniz. Eğer bebeğinizin bir sağlık problemi varsa bu sağlık ağlık sorunlarını bir çocuk hekimiyle görüşüp çözmeye çalışmalısınız. Çünkü bebeklerin uyuma problemleri herhangi bir sağlık sorunundan da kaynaklanıyor olabilir. Bazı bebeklerin sindirim sisteminden kaynaklanan sancıları olabilir. Bazılarının mide kapakçığı sebebiyle yediği gıdalar boğazına gelip kusmasına sebep olabilir. Bu ve buna benzer sağlık sorunları bebeğin rahatlayıp uykuya dalmasını engelleyebilir.

Bebekler sağlık problemi olmadan da uyumayabilirler. Çoğu zaman anneden ayrılmak istemediği için annesinin sürekli kucağında tutmasını isteyebilir ve bu sebepten uykuya dalmazlar. Yaşanan bu duruma ayrılma problemi denir. Özellikle çalışan anneler, uykudaki bebeğini bırakıp işe gittikleri için bebekler uykuya dalmak istemeyebilirler. Çünkü onlar için uyumak demek anneden ayrı olmak demektir.

Sizden sıkça gelen bebekler neden uyumaz sorusunun cevaplarını uzmanlardan gelen bilgiler doğrultusunda sizlerle paylaşmaktan keyif duyuyoruz. Sizden isteğimiz ise bu süreçte sakin olmanız, bebeğinize sevgi göstermeniz ve ona uyum sağlamanız. Çünkü gergin olmanız bebeğinizi de gerginleştirir. Her ikinizin de uykuya dalmasını ve rahatlamasını engeller.

Yazarlar