Bebeklerde Konuşma Gelişimi

Ebeveynler, çocuklarının dil ve konuşma gelişimini nasıl desteklemeleri gerektiği hakkında sıklıkla soru sorarlar. Bebekler, konuşmadan önce iletişime geçerler. Konuşma başlamadan önce çıkardıkları seslerle, jest ve mimiklere bizlerle iletişime geçerler ve isteklerini ya da huzursuzluklarını belli ederler.

Bebeklerin konuşmaya başlamadan önce sesler çıkarmaları önemlidir. Babıldama denilen bu dönemde ses tekrarları, iletişim çabaları desteklenmelidir. Peki 0-2 yaş ve 2- 4 yaş arası hem iletişim hem de dil ve konuşma becerilerinin gelişimini nasıl destekleyebilirsiniz?

Haberin Devamı

0- 2 yaş

Babıldama önemlidir, sesler çıkarın ve bebeğinizin de çıkarmasını sağlayın.

Bebeğiniz ses çıkardığında ona bakın, tepki verin ve onunla konuşun

Bebeğiniz güldüğünde veya başka yüz ifadeleri yaptığında sizde aynısını yapın.

Bebeğinize model olun ki o da sizi taklit etsin örneğin alkış yapın, el sallayın.

Bebeğinizle banyo yaparken, onu beslerken ve giydirirken konuşun. Ne yaptığınız ve nereye gittiğiniz hakkında konuşun.

Renkleri ve şekilleri gösterin.

Gördüğünüz nesneleri sayın.

Hayvan seslerini ve hayvanların isimlerini beraber söyleyin, örneğin, köpek hav hav diyor gibi.

Bebeğinizin söylediklerine eklemeler yapın. Bebeğiniz "Anne" deyince "Anne burada. Anne seni seviyor. Bebek nerede? Burada bebek." gibi cümleler ekleyin.

Çocuğunuza okuyun. Her kelimeyi okumak zorunda değilsin, resimlerden bahsedin. Büyük renkli resimler içeren kitapları seçin. Çocuğunuza "Bu nedir?" diye sorun ve onun nesnelere işaret etmesini veya ismini söylemesine yardımcı olun.

2- 4 yaş

Çocuğunuzla net ve güzel konuşun. Model olun ki sizin konuşmanızı taklit etsin.

Çocuğunuzu anladığınızı göstermek için söylediklerini tekrarlayın ve yine cümleler ekleyin.

Bazen bebek konuşmasını kullanmanız problem yaratmaz ama cümlenin içinde yetişkin kelimeleri de kullandığınızdan emin olun. Örneğin, "Din-din zamanı geldi. Şimdi akşam yemeği yiyeceğiz."

Sık kullanılan veya tanıdık şeylerin resimlerini kesin. Bunları, sürülecek şeyler, yiyecek şeyler ve oynayacak şeyler gibi kategorilere yerleştirin. Resimleri karıştırıp eşleştirerek “yanlış ve komik” resimler yapın. Bir arabanın direksiyonuna bir köpeğin resmini yapıştırın. Resimde neyin yanlış olduğunu ve "düzeltmenin" yollarını konuşun.

Haberin Devamı

Çocuğunuzun anlamasına ve soru sormasına yardımcı olun. Evet-hayır oyunu oynayabilirsiniz. “ Sen kuş musun?", "Bir at uçabilir mi?" gibi sorular sorun, cevabı bekleyin.

Bir seçim yapması gereken sorular sorun. "Elma mı yoksa portakal mı istiyorsun?" "Kırmızı gömleğini mi, mavi gömleğini mi giymek istiyorsun?"

Çocuğunuzun yeni kelimeler öğrenmesine yardımcı olun. Vücut parçalarını adlandırın ve onlarla ne yaptığınız hakkında konuşun. "Bu benim burnum. Çiçek, kek ve sabun kokusu alıyorum."

Basit şarkılar söyleyin ve tekerlemeler söyleyin. Bu, çocuğunuzun konuşma ritmini öğrenmesine yardımcı olur.

Bilinen nesneleri bir kutuya yerleştirin. Çocuğunuza bir tane alıp adını ve nasıl kullanacağınızı söylemesini sağlayın. “Bu benim topum. Zıpladım. Onunla oynuyorum.”

Haberin Devamı

Tanıdık kişilerin ve yerlerin resimlerini gösterin. Kim olduklarını ve ne olduğu hakkında konuşun.

Instagram: @bak _su_konusanlara