BEBEKLERDE UYKUYU BOZAN DEĞİŞİKLİKLER

Bir çok anne bebeğinin uykularının çok düzenli olduğunu ve bir anda bozulduğundan şikayet eder. Maalesef çocukların uykuları bozulmaya elverişlidir. Uykuların bozulmasına sebep olan bir çok şey olabilir. Hastalık, tatiller, diş çıkartma, yeni bir eve taşınmak, ayrılık ve boşanmalar, yeni bir kardeş, annenin işe başlaması, ölüm, yeni bir bakıcı, kreşe başlamak gibi. Aslında hangi sorunla karşılaşırsak karşılaşalım şunu unutmayalım bebeğimiz şimdiye kadar güzel uykuları varsa tekrar uyuyabilir yapmamız gereken doğru adım atarak ona tekrar uyuyabileceğini göstermek olacaktır.

Haberin Devamı

Özellikle kış aylarında hastalık her annenin korkulu rüyasıdır. Çocuklarımızı ne kadar korumaya çalışsak da bazen evdeki kardeşten bazen dışarıdan hastalık kapabiliyorlar. Bu dönemde uykular etkilenebiliyor ve bozulmalar yaşanabilir. Gece boyu kesintisiz uyuyan bebeğiniz bir anda uyanabilir. Çünkü nefes almakta zorluk çekiyor burnu tıkalı yada ağrısı olabilir. Bu dönemde bebeğinizin yanında olmak onu rahatlatmak önemlidir. unutmayın ihtiyaçları karşılandıktan sonra daha rahat uykuya geçecektir. Bu süre geçicidir hastalık bittikten sonra bebeğiniz eski uykularına dönecektir.

Yaz aylarını yaşadığımız şu günlerde bir çok anne tatilde uyku düzenleri bozulur mu endişesi yaşıyor. Farklı bir ortam güzel aktiviteler, kalabalık düşündüğünüzden daha fazla bebeğinizi yoracaktır. Bebeğinizin biyolojik uyku saatlerini kaçırmamaya çalışın yani onun aşırı yorulmasına izin vermeyin ve ilk uyku sinyallerinde ona uyku için gerekli ortamı sunun. Tatilde bebeğinizle aynı odada yada aynı yatakta yatmak zorunda kalabilirsiniz bu kısa süreli bir durumdur dert etmeyin ancak eve döndükten sonra bebeğinizi kendi yatağında yatırmak konusunda kararlı davranın lütfen.

Diş çıkarma dönemi bir çok ailenin en korktuğu dönemdir ama bilindiğinin aksine bu süreç ailelerin sandığı kadar uzun sürmez. Bebeklerde dişlerin tamamlanması neredeyse 2 yıl sürer. Ortalama 6 aylarda başlayıp 2-2,5 yaşına kadar devam eder. Bu kadar uzun süre diş yüzünden uyumasalar oldukça yorucu olacaktır. Bebeğiniz gün içinde mutlu, huzurlu, aktifse, ve gece uyanıyorsa bunun sebebi diş olmayabilir. Diş çıkarma dönemindeki en büyük belirtiler ateş, iştahsızlık, huzursuzluktur. Öncelikle diş ağrısı yüzünden sızılardan uyanma olabilir burada yapılması gereken bebeğiniz uyandığında onu rahatlatmak (doktorunuza danışarak hafif bir ağrı kesici vermek, soğuk diş kaşıyıcısı kullanmak)ve uykuya geri dönmesini kolaylaştırmak olmalıdır.

Yeni bir eve taşınmak çocuğunuz için büyük bir değişimdir. Bir anda yeni bir ortam yeni bir oda kendini güvende hissetmesi için ona zaman tanımalısınız. Gece uyanmalarında yanına giderek onu sakinleştirmeli ve güven vermelisiniz asla kendi yatağınıza almayın bu işlerin daha karışmasına ve kötü uyku alışkanlığı kazanmasına sebep olacaktır.

Ayrılık ve boşanmalar çocuklarımız için ağır durumlardır. Burada süreci doğru yönetmek için bir uzmandan yardım almak gerekebilir. Ayrılık yaşayan ailelerde çocuğa karşı kural koyma noktasında sorunlar olabiliyor. Unutmayın ki çocuklar düzeni severler. Uyku noktasında sizden beklediği şey ona doğru rutini ve ortamı sunmanız ve güven vermenizdir. Çocuklar iki ayrı evdeki uyuma şeklini ayırt edebilirler. Her iki evde de çocuğun tek başına yatağında uyuması en önemlisidir ama duruma alışana kadar yanında olmakta(aynı yatakta beraber uyumak değil uyuyana kadar yanında beklemek) fayda vardır.

Yeni bir kardeş, bir çocuğun hemen kabullenebileceği bir durum değildir maalesef bunun için anne-babanın doğru davranış şekli çok önemlidir. Eğer çocuğunuzun odasını ayırmadıysanız yeni gelen kardeşten hemen sonra yapmayın ona biraz zaman verin. Çocuğunuz kendi odasında yatıyor ama kardeşten sonra uyanıp sizin yanınıza geliyorsa onu odasına götürün ve kardeşinin çok küçük olduğu ve acıktığı için uyandığını ama sorun olmadığını anlatın ve uyuması için yatağının yanında bekleyin yada aralıklarla kontrol ederek güven verin ve uyumasını sağlayın.

Aile fertlerinden birinin kaybı çocuk için oldukça ağır ve anlaması güç bir durumdur. Bu dönemde ona ölümü açıklarken dikkatli olun uyudu ve bir daha hiç kalmayacak gibi sözler kullanmayın.

Annenin işe başlaması çocuğun uykularını bozan bir süreçtir. Burada genellikle bebeğiniz özleyen anne aslında uykuları etkileyebiliyor. Anne, gün içinde bebeğine olan özlemiyle her uyandığında onu emziriyor yada yanında yatırıyor. Buda bebeklerin kötü uyku alışkanlıkları kazanmalarını sağlıyor. Bu noktada yapılması gereken en önemli şeylerde biri bebeğinizle uyku öncesi kaliteli zaman geçirmenizdir. Unutmayın ki bebeğinizin uykusu geldiğinde istediği tek şey uyumak olacaktır.

Haberin Devamı

Yeni bir bakıcı ve kreşe başlamakta çocukların uyku düzenlerini etkileyebilir. Bebeğinizi yeni bir bakıcıya yada kreşe bırakırken uyguladığınız uyku rutinlerini ve saatlerini anlatın ve onlarında buna uymasını isteyin. Özellikle sessiz bir ortamda uyuyan bebeğiniz bir anda birden fazla çocukla aynı odada uyumaya hemen alışmayacaktır ama zamanla her şey yoluna girecektir. Az uyuduğu yada hiç uyumamışsa akşam daha erken bir gece uykusuna yatırmaktan korkmayın.

Haberin Devamı

Sevgilerle,

Sinem Gerger Akınal

0-5 Yaş Uyku Danışmanı

www.bebekveuyku.com