Gündem Bedelli askerlik 4. celp dönemi açıklandı mı? Askerlik yeri sorgulama

Bedelli askerlik 4. celp dönemi açıklandı mı? Askerlik yeri sorgulama

13.11.2018 - 09:44 | Son Güncellenme:

Bedelli askerlikte artık gözler 4. celp döneminde. Geçtiğimiz hafta Bakan Hulusi Akar'ın açıklaması sonrası heyecan doruğa çıktı. Peki bedelli askerlikte 4. celp dönemi ne zaman açıklanacak? İşte detaylar...

Bedelli askerlik 4. celp dönemi açıklandı mı Askerlik yeri sorgulama

Bedelli askerlik yerleri ne zaman belli olacak? Bedelli askerlik tarihleri ne zaman açıklanacak? soruları gündemde yer alırken, MSB Bakanı Akar'dan önemli duyuru geldi. Milli Savunma Bakanı Akar, bedelli askerlik 4. celp döneminin ne zaman açıklanacağını duyurdu.

Haberin Devamı

BEDELLİ ASKERLİK İÇİN KAÇ KİŞİ BAŞVURDU?

Milli Savunma Bakanlığı tarafından yapılan bilgilendirmede, bedelli askerlikle ilgili son müracaat tarihi olan 4 Kasım 2018 itibariyle 633 bin 844 kişi başvurusunu tamamladı bilgisine de yer verildi.

BEDELLİ ASKERLİK 4. CELP DÖNEMİ NE ZAMAN BELLİ OLACAK?

Milli Savunma Bakanı Akar'ın yaptığı açıklamada, bedelli askerlik yeni celp dönemlerinin en geç Aralık ayı başında belli olacağını bildirdi.

ASKERLİKTE "YENİ DÖNEM" BAŞLIYOR

Milli Savunma Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı ve kamuoyunda “tek tip askerlik” olarak öne çıkan yeni askerlik sistemi, birçok köklü değişikliği beraberinde getirecek.

12 ay askerlik süresinin, 9 aya inmesi ve bunun 3 ayının zorunlu olması, geri kalan 6 ay içinse, belli miktarda para ödenerek terhis olunması öngörülüyor.

Haberin Devamı

‘Ruh devam edecek’

İlgili bakanlıklarla yapılan görüşmeler sonucu, doktor, öğretmen, hâkim gibi meslek sahiplerine, hangi dönemde askerlik yapacakları konusunda da tercih hakkı getirilmesi bekleniyor. Üç aydır çalışmalarını yürüten bakanlığın, en önemli kriteri ise güvenlik ve terörle mücadelenin sekteye uğratılmayacağı bir sistem olması. Yurt içi ve yurt dışındaki gelişmeler göz önüne alındığında zorunlu askerliğin sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar da, Plan Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada ordudaki tam profesyonelleşmenin, TSK’daki ruhu zedeleyebileceğini söyledi. Akar, “Herkesin uzman olması, herkesin para için yapması oradaki bakış açısı ve ruhu değiştiriyor. Şu anda yıllık 400-500 bin civarında erbaş ve ere ihtiyacımız var. Bizim bunlardan bir miktar almamız lazım ki, bu karşıladığımız ihtiyaçla bizim toplumla ilişkimizin devam etmesi lazım, silahlı kuvvetlerin bu ruhunun devam etmesi lazım” dedi. Mevcut sistemde “uzun dönem” 12 ay, “kısa dönem” olarak 6 ay askerlik yapılıyor. Lisans mezunları 6 ay askerlik yaparken; ilkokul, ortaokul, lise ve önlisans mezunları ise 12 ay askerlik yapıyor.

Kulislerdeki iddialara göre bakanlığın üzerinde çalıştığı taslak, tek tip askerlik getiriyor. Buna göre, herkes 9 ay askerlik yapacak. 9 ayın, ilk 3 ayı temel askerlik eğitimini içerecek ve zorunlu olacak. Kalan 6 ayda ise askerlik için belli bir bedel ödenerek, terhis olunabilecek. Son 6 ayı askerlikte tamamlamak isteyenlere ise belli bir ücret ödenecek. Ücretin her ay için asgari ücret tutarı olacağı ileri sürülüyor.