Genel Sağlık Behçet hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Behçet hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

09.03.2018 - 11:50 | Son Güncellenme:

Ağız yaraları, cinsel bölge yaraları, derinin herhangi bir yerinde geçmeyen kızarıklıklar ya da iltihaplanmaya doğru giden her türlü yara... Hepsi Behçet hastalığının belirtisi olabilir. Peki, Behçet hastalığı tam olarak nedir?

Behçet hastalığı hakkında bilinmesi gerekenler

Behçet hastalığı şeklinde bilinen hastalığın belirtileri çok fazla olduğundan, herhangi birine sahip olsanız dahi vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmanız en doğrusudur. Sıklıkla ağızda yaralar (aft) ve cinsel bölgede yaralar şeklinde ortaya çıkan bu hastalık, kimi hastalarda göz tutulumuna neden olurken kimilerinde ise eklem tutulumuna sebebiyet verebilir.

Haberin Devamı

Yaraların çoğunlukla ortası beyaz, etrafı kızarık noktalar şeklinde kendini gösterdiği bilinmektedir. Hastalığın belirtileri ilk kez Mehmet Behçet isimli Türk doktor tarafından tanımladığı için hastalık Behçet hastalığı olarak anılmaya başlanmıştır.

Hastalığın nedenleri nelerdir?

Öncelikle hastalığın bulaşıcı olmadığı bilinmelidir. Günümüzde hâlâ kesinliği kanıtlanmamakla birlikte bazı hekimlerce hastalığın kalıtsal olarak bireye ailesinden geçebileceği hipotezi savunulmaktadır. Bunun yanında çevresel faktörlerin de Behçet hastalığına neden olabildiği görülmüştür.

Nasıl tanı konulur?

Belirtilerden herhangi birine sahipseniz yapacağınız ilk şey vakit kaybetmeden doktorunuza başvurmak olmalıdır. Doktorunuzun yapacağı tetkikler neticesinde hastalığa doğru tanı koyulacaktır. Kan tahlilleri tek başına Behçet hastalığının varlığı ya da yokluğu hususunda bir bilgi sağlayamayabilir.

Haberin Devamı

Kimlerde/nerelerde sıklıkla görülür?

Bugüne kadar elde edilen verilere göre Behçet hastalığının en sık görüldüğü yaş aralığı 20-40 olarak saptanmıştır. Cinsiyete göre bakıldığında ise kadın ve erkek hasta oranı hemen hemen eşit olmakla beraber, genç erkeklerin bu hastalığa yakalanma sayısının biraz daha fazla olduğu görülmektedir. Orta Doğu, Uzak Doğu ve Akdeniz ülkelerinde görülme oranı fazladır. Ülkemizde ise yaklaşık olarak her 300 kişiden birinde Behçet hastalığına yakalanma riski vardır. Ayrıca ülkemizdeki oranlara göre erkek hastalar kadınlardan daha fazladır.

Tedavi süreci

Behçet hastalığı birden çok tıp alanını ilgilendiren bir hastalıktır. Dolayısıyla hekiminizce koyulan tanı sonrasında, gereken alanlardan destek almalısınız. Bu alanlar çoğunlukla dermatoloji, kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı, romatoloji-immünoloji gibi alanlar olmaktadır. Tedavi, hastalığın seviyesine göre şekillenmektedir.

İlaçla tedavi, fizik tedavi ve rehabilitasyon gibi tedavilerden istenilen sonuç alınamadığında cerrahi müdahalede bulunmak gerekebilir. Bu sürece karar verecek olanlar doktorlarınızdır. Her türlü sağlık probleminde olduğu gibi bu hastalıktan şüphelendiğinizde de ilk başvuracağınız yer sağlık kuruluşları olmalı ki, onlar size en doğru tedaviyi sunabilecektir.

Yazarlar