Bekar Bayanlar... Yaşınız 35'e Yaklaştı ve Hatta Geçti mi? Bu Yazıyı Okumalısınız!

Yumurtalarımı dondurmalı mıyım?

Yaşınız 35'e yaklaştı ve hatta geçti ise ve halen evli değilseniz yumurtalarınızı dondurmanızda fayda olabilir..

Son yıllarda tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yumurta dondurma işlemine giderek talep artmaktadır. Kadınların kariyer planlaması yapması ve evlenme yaşını daha ileriye ertelemesi bunun en sık sebebi. Dolayısıyla doğurganlığını ertelemek ve korumak isteyen kadınlar yumurta dondurma işlemine daha sık başvuruyorlar.

Tüp bebek tedavilerinde transfer sonrası artan embriyolar uzun yıllardır zaten Tüp Bebek Merkezlerinde dondurulup saklanabiliyordu. Üreme hücrelerinin dondurulması ise ancak kanser tedavisi görecek olmak gibi oldukça özel koşullara bağlı idi. Yumurta dondurmadaki kısıtlamaların büyük oranda kaldırılması ülkemizdeki tüp bebek uygulamalarında yeni bir dönem açtı.

Haberin Devamı

Yumurta dondurma işlemi için kimler başvurabilir?

Eylül 2014’te Yardımcı Üreme Teknikleri Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile ülkemizde de bu konu artık yasal hale gelmiştir. Yönetmeliklere göre evli olmayan ve yumurtalık rezervinin azaldığı yapılan testlerle anlaşılan kadınlar uzmanlardan oluşan bir kurulun verdiği kararla yumurta dondurma için tüp bebek merkezlerine başvurabilirler.

İşlem nasıl oluyor?

İşlemin mutlaka deneyimli tüp bebek merkezlerinde yapılması gerekir.

Yardımcı üreme teknikleri konusunda sertifikalı kadın doğum uzmanı, hastanın yumurtasını belli bir takibin ardından yaklaşık 10 gün sonra toplar. Toplanan yumurtalara dölleme ve rahime transfer işlemi yapılmaz. Bunların yerine yumurtalar, kişiye özel olarak hazırlanmış taşıyıcılarda -196 santigrat derecedeki sıvı azot içeren tanklarda dondurularak saklamaya alınır. Dondurma işlemi, tüp bebek merkezinin embriyoloji laboratuvarında sorumlu embriyologlar tarafından yapılır.

Dondurma işleminde Yumurtalarım zarar görür mü?

Yumurtalar vitrifikasyon denilen ve oldukça pratik olmasına karşın tecrübe ve dikkat isteyen dondurma yöntemiyle başarılı şekilde dondurulup saklanmaktadır.

Vitrifikasyon ile dondurulan yumurtalar çözüldüğünde yumurta başına % 90 dan fazla canlılık oranları elde edilmektedir. Çözülme sonrası canlı olarak gözlenen yumurtalara daha sonra eşlerden elde edilen sperm hücreleriyle mikroenjeksiyon işlemi gerçekleştirilir ve elde edilen embriyolar laboratuvarda özel kültür sistemlerinde belirli süre büyütüldükten sonra anne adayına transfer edilir.

Haberin Devamı

Yapılan son bilimsel çalışmalarda vitrifikasyon işlemi ile dondurulan yumurtalardan çözme sonrası elde edilen embriyoların rahime nakliyle taze denemede elde edilen gebelik oranlarına eşdeğer gebelik oranlarının elde edildiği gösterilmiştir.

Dondurma yönteminde -196 derecede embriyo, sperm ve yumurtalar 5 yıl boyunca saklanabilmektedir. Sonrasında bu süre artı izin sağlanarak uzatılabilmektedir.

Gebe kalmamı garantilemek için kaç tane yumurta dondurmalıyım?

Öncelikle bilinmesi gerekir ki bu konuda ne bir garanti verilebilir ne de üzerinde tam olarak anlaşılan bir rakam vardır. Ancak tüp bebek tedavilerinden gayet iyi bildiğimiz üzere elimizde ne kadar çok yumurta varsa elbette gebelik şansı da o kadar fazla olacaktır. Bu rakamın mümkünse 10 ve üzerinde olması önerilmektedir. 35 yaş civarındaki bir bayandan standart bir tedaviyle ortalama olarak 8-10 yumurta alınabileceği düşünülürse kadın yaşı ilerledikçe yeterli sayıda yumurta toplanabilmesi için tedavilerin tekrar edilmesi de gerekebilir. Elbette bayanın yaşı ne kadar genç ise sonuçlar da o kadar iyi olacaktır. Bu işlemin mümkünse 40 yaşından çok daha önce yapılması büyük önem taşımaktadır.

Haberin Devamı

Yumurta dondurma işlemi pahalı mı?

Yumurta dondurmada kullanılan ilaçlar ve laboratuvar teknolojisi klasik tüp bebek tedavisinden pek de farklı olmadığından kabaca fiyatlar da bir tüp bebek tedavisiyle benzerdir denilebilir.

...

Son söz : Her kadının anneliği tadabilmesi dileğiyle...

Prof. Dr. Selman Laçin

Yardımla Üreme Teknolojileri Merkezi Başkanı