Ekonomi ‘Beklentimiz serbest ticaretin sürmesi’

‘Beklentimiz serbest ticaretin sürmesi’

26.09.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

.

‘Beklentimiz serbest ticaretin sürmesi’

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Amerikalı ve Türk şirketlerinin, tüm sorunlara rağmen birlikte çalışmayı sürdüreceğini belirterek, “Tüm ilişkilerde sorunlar ortaya çıkabilir ancak bizler uzun vadeli potansiyele odaklanmalıyız” dedi. Amerikan iş dünyası temsilcilerine hitap eden Pekcan, ABD yönetiminin Türkiye’ye yönelik son kararlarının ikili ilişkilere zarar verdiğini ifade ederek, “ABD yönetimleri, bugüne kadar serbest ticaret ve piyasaları teşvik etti. Biz de aynı yaklaşımı takip ettik ve hala ediyoruz. Beklentimiz serbest ticaretin sürmesi. Diğer taraftan, ABD ticaret politikalarına ilişkin son gelişmelerden genel olarak ve özellikle Türkiye’ye karşı atılan adımlardan rahatsızız” dedi.

Haberin Devamı

‘Hakkımızı koruruz’

Pekcan, ABD’nin çelik ürünlerine getirdiği gümrük vergilerini olağan dışı bulduğunu kaydederek sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bu son derece olağan dışı bir karar çünkü biz çelik ticaretinde ABD’ye açık veriyoruz. 2017 verilerine göre, bizim ABD’den çelik ithalatımız 1.3 milyar dolar, ihracatımız ise 1.1 milyar dolar. Bu nedenle karşı tedbirlerimizi Dünya Ticaret Örgütü’ne (DTÖ) bildirdik ve DTÖ’nün anlaşmazlık mekanizmasını devreye soktuk. Elbette ki haklarımızı korumak için ABD’nin tek taraflı eylemlerine karşı uluslararası kurallar çerçevesindeki her türlü imkanı kullanacağız.”

Uzun vadeli bakalım

Amerikalı ve Türk şirketlerin, tüm sorunlara rağmen birlikte çalışmayı sürdüreceğini kaydeden Ticaret Bakanı Pekcan, “Tüm ilişkilerde sorunlar ortaya çıkabilir ancak bizler uzun vadeli potansiyele odaklanmalıyız” dedi.