Ekonomi Belediyede, otelde AVM’de ‘sıfır atık’

Belediyede, otelde AVM’de ‘sıfır atık’

13.11.2018 - 08:30 | Son Güncellenme:

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen Sıfır Atık uygulaması yaygınlaştırılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan Sıfır Atık Yönetmelik Taslağı görüşe sunuldu.

Belediyede, otelde AVM’de ‘sıfır atık’

Buna göre belediyeler, terminaller, alışveriş merkezleri, organize sanayi bölgeleri, çalışan ve öğrenci sayısına göre kamu kurum ve kuruluşları, işyerleri ve eğitim kurumları, 4 ve 5 yıldızlı oteller ile 50 ve üzeri yatak kapasitesine sahip sağlık kuruluşlarına 2019’da Sıfır Atık Sistemi’ne geçme zorunluluğu getirilecek. Sıfır Atık Yönetim Sistemi’ni uygulayan büyükşehir ilçe belediyeleri, il ve ilçe belediyeleri atıkların toplanması veya toplattırılmasından ve bu doğrultuda toplama altyapısının oluşturulmasından sorumlu olacak.

Haberin Devamı

Puan kriteri

Taslağa göre puanlama kriterleri ve Sıfır Atık Belge seviyeleri getirilecek ve bunlar “gümüş”, “altın” ve “platin” olarak belirlenecek. Belediyelerin puan tablosu, sıfır atık yönetim sistemine geçilmeden önceki yılın verisi esas alınarak hesaplanacak. Buna göre, düzenli depolama/yakmaya giden atık miktarındaki azalma oranı yüzde 0-20 arasındaysa belge seviyesi, “Gümüş”, yüzde 21-50 arasındaysa “Altın”, yüzde 51-90 arasında ise “Platin” olacak.

Renge göre ayrım

Konutlar belediyenin Sıfır Atık Yönetim Sistemi içerisinde değerlendirilecek. Kağıt-karton, cam, metal, plastik ve kompozit türü geri kazanılabilir atıklar ile diğer atıklar farklı poşet veya ekipmanda biriktirilecek ve ayrı olarak toplanacak.

Haberin Devamı

Poşet veya ekipmanlarda geri kazanılabilir atıklar için “mavi”, kompostlanabilir atıklar için “kahverengi”, cam atıkları için “yeşil” ve diğer atıklar için “gri” renk ekipman veya işaretleme kullanılacak.

‘Yerel yönetim sahiplenmeli’

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, taslağı şöyle değerlendirdi:

“Sıfır Atık projesini başarıya götürecek en önemli konu yerel yönetimlerin projeyi sahiplenmeleridir. Belediyelerimizin sadece evsel atıkları toplaması ve düzenli depolaması yetmez. Taslağa göre belediyelerimizin kağıt-karton, plastik, metal cam gibi geri kazanılabilir atıklar için ayrı bir toplama sistemi kurmaları gerekiyor.”