Siyaset ‘Belediyelerin vergiden aldığı pay artırılmalı’

‘Belediyelerin vergiden aldığı pay artırılmalı’

22.03.2019 - 08:15 | Son Güncellenme:

Milliyet’i ziyaret eden CHP’nin Ankara adayı Mansur Yavaş, seçimleri kazanması halinde, belediye bütçelerinin artırılmasını öngören yeni bir modele geçilmesi için çağrı yapacağını söyledi...

‘Belediyelerin vergiden aldığı pay artırılmalı’

Millet İttifakı’nın Ankara Büyükşehir Belediye Başkan adayı Mansur Yavaş, dün Milliyet gazetesini ziyaret ederek, Ankara Temsilcisi Didem Özel Tümer ile bir araya geldi. CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç’un da bulunduğu ziyarette Yavaş, seçim sürecini değerlendi, projeleri hakkında bilgi verdi.

Haberin Devamı

Yavaş, seçimleri kazanması halinde, belediye bütçelerinin yeniden düzenlenmesi için çağrı yapacağını açıkladı. Merkezi hükümetin, toplam vergi gelirlerinin yaklaşık yüzde 6’sını belediyelere aktardığını belirten Yavaş, “Atatürk döneminde ülke genelinde toplanan verginin yüzde 27.5’i belediyelere gönderiliyordu. Şimdi giden pay yaklaşık yüzde 6. Belediyelerin mali yönden güçlendirilmesi gerekiyor. Hükümetler parayı kendileri harcamak istiyor, problem oradan kaynaklanıyor. Çağrı yapacağım, bununla ilgili projemi alıp götüreceğim, eğer uygulanırsa Türkiye’ye büyük faydam olacak” dedi.

‘Çılgın proje’ eleştirisi

Ekonomideki gelişmeleri de değerlendiren Yavaş şöyle devam etti:

“Bir ekonomik kriz var. Belediye başkanının tam da böyle zamanlarda ‘çılgın’ projeleri bırakması gerekiyor. Başkanların ekonomik krizin etkilerini ortan kaldıracak işlere girmesi gerekiyor. Bu yapılabilir. Örneğin Eskişehir’e kaç turist gidiyor ve giden turist oraya ne kadar para bırakıyor? Böyle anlamak lazım. Biz Ankara’da tarımı, hayvancılığı kalkındıracağız. Köylerde yaşayanları üretime teşvik edeceğiz, böylece ülkeye faydamız olacak. Yurt dışından ağaç, bitki getirmeyeceğiz.”

Haberin Devamı

‘Yardımlar artacak’

Ankara’da ihtiyaç sahibi vatandaşlara yönelik sosyal yardımlara da değinen Yavaş, yardımların daha planlı şekilde devam edeceğini söyledi. Yavaş, “Sosyal yardım alan vatandaşlarımızın çocuklarını okutmak gibi bir amacımız var. Servis ücretlerini biz ödeyeceğiz. Mutlaka okutacağız onları. Ankara’da açlık sınırı altında yaşayan insan kalmasın istiyorum. Hatta şöyle iddialı konuşuyorum. Trafik ışıklarında yardım isteyen kimseyi göremeyeceksiniz. Bileceksiniz ki Ankara Belediyesi bunun insani bütün ihtiyaçlarını karşılayacak. Devlet budur, belediye budur. Benim bulunduğun kentte birisi açlıktan ölse ben mahvolurum” diye konuştu.